Az időszakos böjt jó vagy sem a futóknak? A dietetikus véleménye

Borítókép: Az időszakos böjt jó vagy sem a futóknak? A dietetikus véleménye Forrás: getty images
Még mindig az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer az intermittent fasting, vagyis az időszakos böjt: de vajon mennyire érdemes ezt követnie egy futónak?

Még mindig nem csökken az időszakos böjt népszerűsége, és bár már kiderült, hogy bizony fejfájást is okozhat ez az étkezés, vannak praktikák, amikkel ki lehet védeni.

Mi is az az intermittent fasting?

Az intermittent fasting, vagyis időszakos böjt azt jelenti, hogy hetente kétszer csak a nap egy meghatározott időszakában eszel szilárd ételt, mondjuk hajnaltól délig, és mindössze csak párszáz kalóriát fogyaszthatsz el. Ez az étkezés arra épül, hogy ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű energiához az ételekből, akkor a májban és az izmokban elraktározott glükózhoz nyúl, majd következnek a zsírraktárak. Ez okozza a fogyást, illetve a zsírsejtekből távozhatnak a méreganyagok is.

De vajon mennyire érdemes egy futónak ezt a módszert követni?

Nemrég egy dietetikus mesélt arról, hogy ugyan a fogyást, és ezáltal azt, hogy gyorsabb legyél, segíti az időszakos böjt, sportolóként ezt a módszert mégis érdemes megfontolni - hogy miért, arról a Runner's World cikkében olvashatsz.