Őszinte ráncok, avagy szépen öregedni is tudni kell

Borítókép: Őszinte ráncok, avagy szépen öregedni is tudni kell Forrás: Getty Images
Az arcok mesélnek. Hogy miről? Megélt tapasztalatokról, harmóniáról, elégedettségről, méltóságról, önelfogadásról. Arcok, amiken látszik az öregedés, mégis szépséget sugároznak. A felfújt orcák, a simára feszített bőr, a virsli ajkak divatja lassan lecseng.

Ez a cikk az Éva magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

A 60 év felettiek aránya 2050-ig eléri a világ népességének 33 százalékát, így meg kell szoknunk a ráncok látványát, és valami jobbat kell kitalálnunk annál, minthogy maszkszerűvé feszíttetjük az arcunkat.

A divatbemutatók kifutójára visszatértek azok a modellek, akik már rég kiöregedtek onnan. Arcukon mosolygóráncaikkal, visszafogott, lágy sminkjükkel azt sugallják, hogy igenis lehetséges kiegyensúlyozottan megélni a nőiséget 45, 50 sőt, még 60 éves kor felett is. Amber Valletta, Shalom Harlow és Stella Tennant, valamint az 50 éves Helena Christensen úrjra dúskálnak a feladatokban, mindannyiukat nagy divatkampányokra szerződtették le. Valentino 2019-es őszi/téli kollekcióján a bemutató sztárja 73 éves Lauren Hutton volt – habár a történeti hűséghez hozzá tartozik, hogy az ő vonásai egy nem túl sikeres plasztikai műtétről árulkodnak. De hogy férfit is említsünk: az 54 éves Keanu Reeves visszatért a kaptafához, hiszen modellként kezdte, most pedig a Saint Laurent ház új arcaként láthatjuk viszont. Olyan ő, mint az Atlasz-hegység: kissé gyűrött, de tagadhatatlanul impozáns látvány. Színésznők, mint például Brooke Shields, Nicole Kidman, Courtney Cox döntöttek úgy, hogy felhagynak a botoxszal, amitől már úgy néztek ki, mintha álarcot viselnének.

Forever young

Tizenöt évvel ezelőtt a világ még nagyon másképp gondolkodott az öregedésről. A szépségipart eluralták az olyan szlogenek, mint az "állítsd meg az időt" és "le a ráncokkal'. Ezzekkel a szólamokkal már nem csak a középkorúakat, de a 25 év feletti korosztályt is megcélozták. A botox a TIME magazin címlapján szerepelt és Hollywoodban minden arcba töltőanyag került. A brit TV egyik legnépszerűbb műsora akkoriban a "10 Years Younger" volt – egy olyan program, amelyben a külsejével elégedetlen utca embere minden kozmetikai és sebészi segítséget megkapott ahhoz, hogy tíz évet letagadhasson a korából. A kor üzenete egyértelmű volt: mindenki szeretne örökké fiatal maradni, és mindenkinek meg is kéne próbálnia minden tőle telhetőt ez ügyben.

Az egyformaság kora

Huszonéves fiatalok ugrottak ki ebédidőben egy „megelőző Botoxra”, harmincasok töltették fel a nasolabialis redőt a szájuk mellett, negyvenesek húzattak kampós végű szálakat a bőrük alá. Azzal az ígérettel teltek az évek, hogy nyolcvanig bezárólag mindig akad megoldás a ránctalan arcra. De közben valami más is történt. A lemerevített izmok, kisimított ráncok, hörcsögpofik világában mindenki kezdett nagyon hasonlóan kinézni (remek példa rá Renée Zellweger vagy épp Victoria Beckham, akiknek odaveszett az eredeti karakterük, amikor túlzásba esve kezdték pótoltatni az arcukból elfogyott zsírt). A visszarendeződés úgy 2017-ben indult el, amikor kozmetikai márkák kommunikációs stratégiát váltottak, felismerve, hogy az ifjúság utáni esztelen hajszát ők gerjesztették a szlogeneikkel.Felébresztették bennünk az örökre ránctalan arc utáni vágyat, és ezzel öngólt lőttek maguknak, hiszen nincs az a krém, ami olyan eredményt érhetne el, mint pár tűszúrás vagy a szike. Így hát a vezető szépségipari cégek észbe kaptak, és reklámaikban elkezdték a szépségnek azt a fajtáját üdvözölni, amit nem a plasztikai sebész, hanem az élet alakít.

Vissza az egész!

Mindennek köszönhetően egyre többet olvasni nőkről, akik korábban ugyan mindent megtettek, hogy megállítsák az idő kerekét, most viszont azért fizetnek, hogy visszaszerezzék eltüntetett egyedi vonásaikat. Persze nagyon tapasztalt szakemberre lesz szüksége annak, aki sok év után botox-diétába kezd, vagy szeretné a rendszeres feltöltéseket úgy elhagyni, hogy mégse érezze szörnyen magát, valahányszor tükörbe néz. Nem ördögtől való orvosi beavatkozásokkal finomítani az idő aknamunkáján, de csak kis lépésekben, minimális, finom változtatásokkal. intelligensen szem előtt tartva a határokat. Mert van az a pont, amikor az emberen a kivasaltság ellenére is pontosan látszik a kora, csak épp az is ordít róla, hogy semmi sem igazi már rajta. Ha egymás mellé tesszük Judi Dench és Madonna fotóját, mindkettőn egy idős nőt látunk. Ám az egyikükről az jut eszünkbe, milyen kellemes ránézni, a másikról pedig az, hogy jaj... (Madonnát egyébként manapság szokták "Párnaarc"-ként is emlegetni.)

Őszinte ráncok

Nemrég olvastam egy kutatásról, ami arra összpontosított, milyen mosolyt tartanak őszintének az emberek. A résztvevőknek fényképeket mutattak egy csomó mosolygó személyről. Egyértelműen azok lettek a befutók, akiknek szarkalábakba töredezett a bőr a szemük körül, szemben azokkal, akiknek szép sima maradt a terület. A ráncosodó arcok nemcsak boldogabbnak tűntek a szemlélők számára, de őszintébbnek is. És ezzel még nem fogytam ki az érvekből. Ha nem tanulunk meg szépen öregedni, nem tudjuk átadni a példát az önelfogadásra fiataloknak sem. Akik ma már tizenéves koruktól fogva aggódnak azon, vajon milyen beavatkozásokkal lehetnének versenyképesek az instagram-piacon. Persze nekünk idősebbeknek is megvan a magunk baja, manapság nehéz egyetlen munkahelyen megragadni, de az állásváltást szinte lehetetlenné teszi, ha valaki elmúlt 45... Ahogyan pártalálást is, hiszen egy ötvenes férfi, gond nélkül talál magának harminc éves barátnőt, egy ötvenes nő viszont szinte láthatatlannak érezheti magát.

Tervezd újra önmagad

Mindezek miatt nem mondom, hogy érd be egy jó minőségű krémmel és a havi egy időponttal a kozmetikusodnál. Lehetséges úgy használni a kozmetológiai és plasztikai eljárásokat, hogy az eredmény ne tűnjön hamisnak. Ám semmiképp sem maradhatsz örökre harminc, helyette üdvözölnöd kell a korodnak megfelelő lehető legvonzóbb önmagad. Jó önismeret kell ahhoz, hogy negyvenen-ötvenen túl a külsőddel is kifejezd megismételhetetlen egyediséged. Nagy erő és bátorság kell ahhoz, hogy a változókor idején majd a mennyiségi, kifelé élésnek hátat fordítva elindulj vissza a középpontodhoz, ahol már csak a minőség és a nőiséged új formája fontos. Az igazi szabadságot megélheted úgy is, hogy vállalod a megélt történetet, amiről az arcod mesél, szeretettel elfogadod az életkorodról (és az életmódodról) árulkodó ráncaidat.

Megfontolt lépések

Melyek azok a bevatkozások, amiket okosan és mértékkel alkalmazva ajánlani tudok, ha kicsit enyhítenél az öregedés nyomain, de nem változtatnál az arcod karakterén?

A szem nem csak a lélek tükre, de egyben az arc leghangsúlyosabb része is. Ha a felső szemhéj megereszkedik, az nem csak szomorú jelleget ad az arcnak, de lehetetlenné teszi, hogy ezen a területen érvényesüljön a smink, és bizonyos esetekben akár a látómezőt is beszűkítheti. Egyszerű ambuláns műtéttel korrigálható. A szem alatti táska is ugyanilyen rutinszerű beavatkozással tüntethető el. Láttam már huszonéves vendégemen szemhéj plasztikát – szerintem teljesen felesleges volt. Egy 30-as ismerősöm a szeme alatti táskás duzzanatot távolítatta el, nagyon szépen sikerült a műtét. A leglátványosabb eredményt pedig a hatvanas éveikben járó vendégeimnél érte el szemkörnyéki plasztika.

Botoxszal a homlok vízszintesen és/vagy függőlegesen betört, mély ráncait jól lehet kezelni, 1-2 alkalom után már szépen kisimulnak, de ha a szemöldököt is megemelik vele, az túlságosan felugorhat, és valószínűleg nem lesz egyforma a két oldal. A szem körüli ráncok tapasztalataim szerint rosszabbodnak, mikor elmúlik a bénító injekció hatása. Mostanában már hallani róla, hogy a beinjektált botox nem lokalizálható, de senki sem tudja megmondani merre szivárog még belőle. Ezt az eljárást már a húszas éveikben is sokan használják, mert az első látványos mély ránc a homlokon és a két szemöldök között már ekkor megjelenhet. Ám a redők tudatos odafigyeléssel (nem ráncolom a homlokomat, mikor gondolkodom, zsörtölődöm), rendszeres masszírozással nagyon jól kezelhetők. Hosszú éveken keresztül botoxolni semmiképp sem érdemes, mert a kezelt területen végleg megszűnhet az izmok mozgása, és kifejezéstelenné válhat az arc.

A botulin toxin injekció jól alkalmazható viszont lokális izzadásra. Kellemetlen tünetektől szabadulhatsz meg, ha például állandóan nedves a tenyered, talpad, vagy nagyon erősen verejtékezik a hónaljad.

A bőrgyógyászok és a plasztikai sebészek a hyaluronsavas feltöltésekkel az orr-ajak barázda, a felső ajak feletti úgy nevezett cigi ráncok és az orcák feltöltését végzik. Az eredmény szép és azonnal látható, biztonságos is, mivel a hyaluronsav testazonos anyag. Ám körülbelül fél-háromnegyed év alatt kiürül a bőrből. Így ezt a beavatkozást időről időre ismételni kell, és a befecskendezett anyag ára igen magas. Ma már létezik olyan feltöltési technika, amivel akár még az orr és az áll formáját is meg lehet változtatni, a szájat is lehet úgy tölteni, hogy a leghalványabban se legyen "kacsa" jellege, de ehhez gyakorlott szakembert kell keresned. Túlságosan megereszkedett bőr, nagy volumenhiány esetén a feltöltés nem hoz természetesnek látszó eredményt. A feltöltés valójában egyfajta művészet, aki ezt kiváló szinten űzi, csak annyira fog "ellentartani" az időnek, hogy az eredmény még teljesen természetesnek tűnjön, és az arc visszanyerje harmonikus megjelenését. A túltöltés viszont azonnalaz ellenkező hatást éri el: öregít.

Az 50-es éveinkre elvékonyodik, kikopik a szemöldök, eltűnik a száj kontúrja. Az eltűnt szemöldök, az elhalványult száj új kontúrt, finom, lágy színt kaphat egy jól megválasztott sminktetoválással.

A kollagén termelés stimulálására rengeteg kezelés áll rendelkezésre. A tűs mezoterápiánál (mezoroller, mezopen) apró sérülést ejtünk a bőrben, amire a szervezet válaszreakcióként fibroblasztot majd kollagént termel. A kezelésekhez a bőr pillanatnyi állapotának megfelelő steril hatóanyagkoktélt adagolunk ( hyaluronsav, antioxidánsok, szilicium stb.) ezzel erősítve a bőr új szerkezetének a felépítését. A tűs mezoterápiát hegek, tág pórusok, megereszkedett arcbőr, foltok halványítására használjuk. Kúraszerű alkalmazása az egész bőr struktúráját újra definiálja. A kollagén indukciós eljárások közül a mezopen(dermopen) a leghumánusabb és legeredményesebb kezelés a bőr újraépítésére.A lágylézer kis teljesítményű eszköz, nem égeti a bőrt és nem okoz sérülést a felszínén. A lézerfénnyel besugárzott bőr sejtjeiben a fényrészecskék megemelik az energiaszintet, aminek sejtregeneráló, sejtfiatalító hatása van. A bőr kisimul, a pórusok összehúzódnak, az arc kontúrók megemelkednek. A kezelés önmagában is jótékony hatású, de hatóanyag koktélok együttes használatával az eredmény még meggyőzőbb. Már az első alkalommal is látszik a változás, de egy kúra során teljesen megújul a bőr. A lágylézer kék színű fajtája az aknékat is nyomtalanul eltünteti.

Ezek a férfiak csak sármosabbak lesznek a korral.