Kell-e még ügyet csinálnunk a korkülönbségből egy párkapcsolatban 2020-ban?

Michael Douglas,Catherina Zeta Jones,korkülönbség,párkapcsolat
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miért beszédtéma még mindig, ha nagy a korkülönbség a két partner között egy párkapcsolatban? Két történet következik a generációkat áthidaló szerelemről.

Ez a cikk eredetileg a bbc.co.uk oldalon jelent meg.

2018-ban az Oaklandi egyetem kutatói tudományosan is bebizonyították azt, amit amúgy is lehetett sejteni: az emberek gyanakvással tekintenek azokra a párokra, akiknél nagy a korkülönbség, mivel azt feltételezik, hogy az ilyen kapcsolatban az egyik fél mindenképpen kihasználja a másikat. Akkor pedig még inkább úgy gondolják, ha az idősebb fél férfi. Érdekes módon az idősebbek általában nyitottabbak az ilyen kapcsolatokra, mint a fiatalok.

„Azok a párok, akiknél nagy a korkülönbség, felkeltik az emberek érdeklődését” – magyarázza Tiffany Wright párkapcsolati szakértő , aki szerint sokan gondolják azt, hogy az ilyen párok „valamit valamiért” kapcsolatban élnek – például az egyik fél szexet nyújt egy bizonyos életszínvonalért cserébe.

Wright szerint „a legfontosabb, hogy a párnak – kortól függetlenül – közös tervei legyenek a jövőre. Ha ez nincs így, a kapcsolat előbb-utóbb széthullik. A nagy korkülönbségű partnereknéll gyakran előfordul, hogy az egyik fél gyereket akar, míg a partnere már rég túl van a gyerekvállaláson. Az ilyen dolgokban kell közös nevezőre jutni, ha a pár szeretne együtt maradni.”

Tényleg számít a korkülönbség 2020-ban? Két történet következik olyan pároktól, akik között nagy volt a korkülönbség.

Nem számít: „Sokan megkérdőjelezték a kapcsolatom valódiságát”

Zahra 23 éves, a férje, Stepan pedig 37 éves.

22 voltam, amikor egy könyvesbolt kávézójában megismertem Stepant. Az egyetemi vizsgáimra gyakoroltam, amikor megkért, hogy figyeljek a táskájára, amíg elmegy a mosdóba. Ezután a laptoptöltőmet kérte kölcsön. Végül feladta az indokok keresését és beszélgetni kezdett velem. Össze voltam zavarodva, még soha senki nem közeledett felém így ezelőtt. Hijabot hordok, ami általában elrettenti az embereket, ha akarom, ha nem. De Stepant nem zavarta. Másnap elmentünk randizni a Tate Modern múzeumba, és már akkor tudtam, hogy hosszú távra tervezek. Egy évvel később összeházasodtunk.

Amikor megismerkedtünk, én 22 voltam, Stepan pedig 36. Ő abban az életszakaszban volt, amikor már készen állt a megállapodásra. Számomra kulturális és vallási okok miatt fontos volt, hogy összeházasodjunk, holott sokan az én koromban még nem állnak készen erre. Már a kezdetektől szó volt a házasságról: Stepan is tudta, hogy ez egy komoly kapcsolat és nem ijedt meg tőle. 16 hónappal azután, hogy kölcsönkérte a laptoptöltőmet a kávézóban, Stepan áttért az iszlámra és megkérte a kezemet.

Egyedül a tapasztalatainkban látszik a köztünk lévő korkülönbség. Néha nehéz, hogy Stepan már rég túl van valamin, ami nekem teljesen új. Ebben nem tudom őt utolérni. Sokkal több kapcsolata volt, mint nekem valaha lesz. Azzal, hogy hozzámentem, meghoztam egy komoly döntést, ami nagy felelősséggel jár. Néha azt érzem, hogy nem vagyok megfelelő a számára, hogy a korom miatt nem vagyok elég sikeres és hogy valaki más jobban illene hozzá.

A gyerekvállaláson is sokat gondolkodom, ami lehet, hogy nem így lenne egy fiatalabb partnerrel. Egy gyerek megváltoztatná a terveimet, hiszen a karrierem háttérbe kerülne. Stepan már nagyon szeretne családot alapítani, de elfogadja, hogy én még nem állok rá készen.

A kapcsolatunk jól működik. Az emberek tele vannak negatív előítéletekkel, sokan megkérdőjelezik a kapcsolatunk valódiságát. Még mindig szenzáció, ha egy kapcsolatban nagy a korkülönbség – szerintem meg kell mutatni az embereknek, hogy egy ilyen kapcsolat is működőképes. Persze minden kapcsolat más, de nekem csak pozitív tapasztalataim vannak.

Olvasd el ezt is!

IGEN: a nagy korkülönbség rossz dinamikához vezethet

Alex most 27 éves. 19 volt, amikor megismerte a 34 éves Samet.

Az első pillanattól kezdve vonzódtunk egymáshoz. Karácsonyi szünetem volt az egyetemen és hazautaztam az ünnepekre. Egyik este bulizni mentem a helyi night clubba. Sam és én egymásra néztünk és mindketten vigyorogni kezdtünk… Tudtam, hogy Sam jóval idősebb nálam – udvarias és simulékony volt. Akkoriban még nem vállaltam fel, hogy meleg vagyok, csak pár hónapja veszítettem el a szüzességem az egyetemi gólyabálon. Sam jóképű volt, én pedig csak egy vékony kissrác voltam – hihetetlen érzés volt, hogy egy ilyen karizmatikus férfi érdeklődik irántam.

Viszonyt kezdtünk, ami két éven át tartott. Olyankor találkoztunk, amikor hazautaztam az egyetemről. Sam egy koktélbárban dolgozott, gyakran jártunk hozzá a barátaimmal. A haverjaim nem tudtak kettőnkről, pedig mindig botrányosan flörtöltünk egymással és tovább maradtam, mint a többiek.

Korábban mindig heteró férfiak tetszettek meg és a szüzességemet is egy olyan sráccal vesztettem el, aki nem jött be igazán. A Sammal való kapcsolatom nagy lépés volt számomra – együtt voltam egy idősebb férfival, akit tényleg vonzónak találtam.

Aztán minden összedőlt. Az egyik szünetem alatt megismertem egy másik srácot és beszélgetni kezdtünk. Megemlítettem Samet, mire azt mondta: „Ő egy igazi tapló. Nagyon jól néz ki, de összetörte a szívemet… Egy időben találkozgattunk. Különlegesnek éreztem magam vele, aztán egyszer csak eldobott magától. És ezt megcsinálta minden meleg sráccal a városban.”

Borzalmasan éreztem magam. Rájöttem, hogy Sam egy kisvárosi Casanova – ami nekem különleges volt, számára nem jelentett semmit.

Később azon gondolkoztam, hogy vajon jobban érezte-e magát miattam. 19 évesen és kevés tapasztalattal elbűvölő férfinak láttam Samet. Valójában viszont csak egy 35 éves fickó volt, aki egy kisvárosi bárban dolgozik. Lehet, hogy egy fiatal srác rajongásától jobban érezte magát, vagy csak nem tudott kapcsolatot kialakítani vele egykorú férfiakkal.

Most szingli vagyok, de azóta is szinte csak idősebb férfiakkal randiztam. Nem tudom, hogy ez Sam miatt van-e, de szeretem, ha valaki tud irányítani egy kapcsolatban.

Szerintem a nagy korkülönbség egészségtelen erőviszonyokat okozhat egy kapcsolatban. Persze lehet jó is egy ilyen kapcsolat… Én csak azt bánom, hogy Sam miatt azt éreztem: kihasználtak.


Nézzétek meg az utóbbi évek legérdekesebb felfedezéseit a szexről!

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 tudományos érdekesség a szexről
Tovább olvasok
Kép
„Anya, a Mennyországban van telefon? Felhívnám a Mamit!”

Avagy hogyan beszéljünk gyermekünkkel a halálról, még ha úgy érezzük, túl kicsi is hozzá.

Kép
5 dolog, amit a 30-as éveidre mindenképp tudnod kellene, ha fogyni akarsz!

Fogyni minden életkorban nehéz, pláne egy bizonyos kor felett. Huszévesen még az ember kiahgyja a vacsorát, és egy hónap alatt lemegy 3 kiló, ám egy idő után ezt már képtelenség véghez vinni...

Kép
Partizni akar a kamasz gyereked a járvány idején? Segítünk átgondolni, hogyan beszélj a fejével: 8 tipp

A legfontosabb, hogy a bulizni vágyó kölyök nem „rossz”, hanem teljesen jogos és korának megfelelő igényeket közvetít. Ezért a szülőnek elsősorban empátiát kell tanúsítania.

Kép
Napi horoszkóp október 28.: a Kosoknak változtatniuk kell az eddigi taktikán, a Rákok kedvező helyzetben vannak

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas dolgokat tudhatsz meg ugyanis az egyes csillagjegyekből!

Kép
Nem szereted a bort? Itt ronthatod el a dolgot

A bort mindenki szereti! Még az is szereti, aki azt hiszi, nem szereti – legfeljebb nem a megfelelő módon közelített hozzá. Márpedig egy rossz élmény egy életre távol tarthat a bor jelentette élményektől. Ettől szeretnénk most megóvni téged!

Kép
Nem kell, hogy mindig különleges legyen az első találkozás az újszülöttel

Lehetséges, hogy a szerencse rádmosolyog majd, és a szülés pont olyan lesz, ahogyan elképzelted: otthon leszel, melletted a tökéletes dúla, miközben hét vesztaszűz táncol körülötted a „Good as Hell”-t énekelve. Te magad fogod a gyerekedet óvatosan kihúzni a testedből, és rögtön a melledre teszed majd, hogy egyetlen pillanat se múljon el közvetlen bőrkontaktus nélkül, miközben a szüzek halkan kántálnak majd, megszentelve a pillanatot, amikor először találkoztok. De valószínűbb, hogy nem ilyen lesz.

Kép
Négy apróság, ami sokat elárul egy ember jelleméről

Kértek már arra – például egy állásinterjún –, hogy sorold fel néhány jellemző tulajdonságod? Talán olyasmiket mondtál, hogy jól kommunikálsz, figyelsz a részletekre, vagy hogy rátermett csapatjátékos vagy.

Kép
A vadromantikus Hitchcock-remake, amiben a ruhák lopják el a show-t

A Rebecca pár napja fut a Netflixen, de máris instant klasszikusnak tűnik. Igaz, leginkább a látvány miatt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem