I love répa

Borítókép: I love répa
A répa finom, egészséges és sokfajta édes és sós fogást készíthetünk belőle.

Minden gyerek kívülről fújja, hogy ha megeszi a sárgarépát, jól fog fütyülni. Ennek ugyan biológiai alapja nincs, de kétségtelen, hogy a réparopogtató srácok egészséges vitaminokat, hasznos kalciumot, magnéziumot, vasat és még sokféle értékes tápanyagot vesznek magukhoz, sőt a látásuk is élesedhet.

A sárgarépa nagy előnye, hogy nyersen is finom: ha így fogyasztjuk, az említett vitaminokból semmi sem vész el. táshoz érdemes bió répát venni (biopiacok listája itt - vagy a Spar áruházak zöldséges pultját ajánljuk, ahol mindig van bió répa). Előnye még, hogy édes, így a gyerekek is szeretik. A leánykori nevén muroknak is hívott növény télen is sokáig eláll, s ez afriss zöldség ínséges időkben biztos vitaminforrás.

Egy szenzációsan finom sárgarépaleves
Mautner Zsófitól (klikk a képre a receptért)

A répa népes családba tartozik. Testvére a fehérrépa, a zeller és az édeskömény, unokatestvére az ánizs, akapor és a koriander – bár ezeknek általában nem a gyökerét fogyasztjuk. Nevük alapján családtagnak hinnénk a cukorrépát és a takarmányrépákat is, de azok inkább a céklával állnak rokonságban.

További eszményi répás receptjeink
Köményes répasaláta
Egy másik sárgarépasaláta-recept mazsolával
Sajtkrémes répasüti
Mézes-répás muffin (akár cukor nélkül is)
Répatorta

A sárgarépa levelét a legtöbben kidobják a szemétbe, pedig az is ehető: jól megy zöldséges turmixokba vagy levesbe. Sült húsok mellett jól mutat (és finom) a sült zöldje. Réteken növő társa, a vadmurok virágát salátákba szokták keverni – de vigyázat, nem szabad összetéveszteni a szintén rokon vadbürökkel, mert az viszont mérgező.

Szöveg: Viczián Zsófia, fotó: Europress/Stockfood