Élesztőt sörből? Vannak ennél jobb megoldások is!

kenyér,kovászos kenyér,sörből élesztő,sötőporos lángos,kovász,kovász nevelés Forrás: Photo by Ben Garratt on Unsplash
Sokan spájzoltak be lisztből, ám élesztőt a többség elfelejtett venni. A neten persze kering néhány alternatív megoldás.

Hiába, ott áll mindenkinél halomban liszt, sokaknak van is ideje sütögetni (Akiknek nincs, és gyerek mellett még homeoffice-ból is kell dolgozni, neki a Home Office gyerekkel facebook csoportunkat ajánljuk), de jaj, sehol sincs élesztő!

Nem azokat a napokat éljük, amikor 5 boltba is beugrunk, így a találékony magyar ember más lehetőség után néz. Barátunk a google, és most épp az élesztő házilag keresésre az élesztő sörből cikket adja ki, amit boldog, boldogtalan meg is oszt.

Pedig ha ez működne, akkor nagyi egyszerűen löttyintene Papa Borsodijából péntek este egy kicsit, és szombaton már sütné is a kalácsot...

A házi sütés legismertebb, és legnagyobb tudású bloggerét (szakemberé, szerzőjét...) Limarát, azaz Libor Máriát tucatnyian keresték is meg ennek nyomán. Hát itt a vicces válasza rá.

Mondhatnám, hogy terjed mint a vírus, de ez most nem jó vicc, az a sörből kevert valami, amit állítólag élesztő helyett...

Posted by Limara Péksége on Wednesday, March 25, 2020

De akkor mivel helyettesíthető az élesztő?

1. élesztő helyett kovász

Előnye: kérhető (sosem vehető :-), vagy nevelhető kb 5 nap alatt, nem fogy el. Kenyér mellett szuper pizzát, grissinit, kiflit, zsemlét stb. süthetsz vele.
Hátránya:
Olyan mint egy kis cserepes növény. Mondjuk a kaktuszhoz hasonlítanám, ha épp nem használod, akkor is hetente 1-2 alkalommal pár percet rá kell szánj.
Picit előre kell gondolkodni, sütés előtti nap (sőt van, hogy 2 nap) már frissítened "etetned" kell. Ez a karanténidőszak pont megfelelő rá.
Igazán jó kenyér csak jófajta lisztből süthető, sorolhatnám a jó malmokat (Garat, Szabó, Tüskeszentpéteri, Júlia...), de nem most fogsz ilyenek után rohangászni.

Én például évek óta kovásszal sütök, és sikerült még jóval a koronavírus előtt „megtérítenem” az ügynek néhány kollégát, így nem vagyok egyedül. A kovásszal sütőknek van a facebookon egy hatalmas közössége, de hogy az megmaradjon a "haladóknak és profiknak", ennek létrehozója és vezetője, Ormós Gabriella a napokban a kezdőknek létrehozta a KovászLabor Alapozót, hogy itt nyugodtan lehessen tizedszer is feltenni ugyanazt kezdő kérdést.

A kovász készítését lépésről - lépésre ebben a cikkünkben találod meg.

2. élesztő helyett sütőpor

Előnye: lehet kapni (még)
Hátránya: van mellékíze, inkább piskótákhoz jó, de mint látható vész esetben elő lehet venni.

A sütőporos lángos évek óta az egyik ilyen népszerű tészta, amit élesztő hiány (vagy allergia, érzékenység) esetén vethetünk be.

sütőporos lángos,gyors lángos,egyszerű lángos
Forrás: forrás: purewow

3. élesztő helyett sörélesztő

Előnye: egészséges, kapható belőle bió
Hátránya: szinte csak bioboltban kapható

Én egyszer próbáltam meg vele kenyeret sütni, nem is akárkinek a kenyerét, maga Ferenc pápa eszi ezt. Az alábbi cikkben minden tapasztalatom róla.

4. élesztő helyett gyümölcskovász (gluténérzékenyek, figyelem)

Előnye: szinte bármilyen otthon fellelhető aszalt gyümölcsből elkészíthető és adalékanyagmentes - akár gluténmentes - kenyér süthető vele.
Hátránya: némi gyakorlatot igényel, kezdő kovászolók legyenek türelmesek.

Érdemes találni egy mentort, aki segít nekünk ez elkészítésben. Addig is itt egy remek cikk róla.

Három recept, amit egy hétvégi délután alatt összedobhatsz: