Nem kaptál a boltban élesztőt? Készíts kovászt, az úgyis egészségesebb!

kovász,recept,kenyér,kenyérsütés
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az utóbbi időben egyre többen vetemed(né)nek kenyérsütésére, ami szuper dolog, azonban egy bibi van, hogy élesztőért is ki kell menni a boltba, és akkor sem biztos, hogy kapunk.

Mivel senkit nem biztatnék erre, inkább mutatunk egy kovász receptet Limaratól, amivel bármikor süthetsz otthon. Ráadásul a kovászos kenyér finomabb és tartósabb is, mint gyorsan kelesztett társai.

Kovász

kovász,recept,kenyér,kenyérsütés
forrás: GettyImages
Kovász

Amire szükséged lesz

  • befőttesüveg
  • 25 g kenyérliszt
  • 25 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 g meleg víz

1. nap

Öntsd a befőttesüvegbe a hozzávalókat és keverd össze, majd csukd rá a tetejét és 24 órára tedd 24-25 fokos, meleg helyre. (Ez idő alatt ne nyisd ki a fedelet!)

2. nap

A második napra, kis buboréknak kellett megjelenniük a kovászban, de, ha nem, akkor sem kell aggódnod, egy újabb nap elteltével biztosan előjönnek majd. Nyisd ki az üveget, és keverd át a masszát, majd tedd újabb 24 órára meleg helyre.

3 nap

Ha már buborékos a kovász, kezdődhet az etetés: vegyél ki az üvegből 50 g masszát, és tedd át egy tiszta üvegbe, adj hozzá 50 g lisztet (ez lehet sima kenyérliszt, vagy kenyér-, és rozsliszt 1:1 arányú keveréke) és 50 g langyos vizet. Alaposan keverd össze, majd tedd rá a fedelét, de ne csavard rá! Újabb 24 órára tedd meleg helyre. (Az eredeti kovászkezdeményt már fel is használhatod sütéshez, ha szeretnéd, de ehhez még szükséged lesz élesztőre is.)

4. nap

Egy az egyben ismételd meg a 3. napi lépéseket, és ügyelj rá, hogy ezen a napon se zárd le teljesen az üveget!

5. nap

Az 5. nap reggelén vegyél ki újra 50 g kovászt az üvegből, és tedd át egy tisztába, majd adj hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet, vagy lisztkeveréket és keverd el (akkor jó, ha galuska állagú), majd tedd rá a kupakot.

Este újra etesd meg a kovászt a szokásos módon, majd hagyd pihenni reggelig.

6. nap

Reggel és este ugyanúgy járj el a kovásszal, mint az 5. napon.

7. nap

Reggel etesd meg, majd pihentesd a kovászt a szokásos módon. Este szintén etetés következik azzal a különbséggel, hogy most már a teljes adag kovászhoz kell hozzáadni a lisztet és a langyos vizet. Ehhez azonban célszerű egy nagyobb üvegbe áttenni, hiszen a négyszeresére fog növekedni a kovász másnap reggelre.

150 g kovászhoz, adj 150 g kézmeleg vizet, és 150 g lisztet, majd alaposan dolgozd össze. Ha túlságosan folyékony a massza, adj hozzá annyi lisztet, hogy egy gombóccá álljon össze. Fedd le,és tedd a szokásos meleg helyre.

8. nap

Elkészült a kovász! Ha szeretnél kenyeret sütni vele, már meg is teheted. Csak vegyél ki belőle akkora mennyiséget, amit az adott recept ír. Ha este szeretnéd felhasználni, tegyél át belőle 70 grammot egy üvegbe, adj hozzá 70 g langyos vizet, és 70 g lisztet, keverd össze és fedd le (de ne zárd rá a kupakot). A maradékot zárd le, és tedd át a hűtőszekrénybe. (Hogy hogyan tarthatod életben a kovászt, arról itt olvashatsz bővebben.)

Forrás: csipetkiado.hu


Hogy akadályozd meg, hogy megpenészedjen a kenyér

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Hogy akadályozd meg, hogy megpenészedjen a kenyér

csipetkiado.hu

Tovább olvasok
Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép
Hogyan kérj meg valakit, hogy vegyen fel maszkot, a pszichológus szerint

Egy amerikai terapeuta háromlépéses módszert ajánl arra az esetre, ha barátaid vagy családtagjaid nem lennének hajlandók maszkot viselni.

Kép
Fényevőtől a mindenevőig – 5 anya beszélget arról, hogy eszik a gyerek

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast beszélgetésben alaposan kiveséztük, hogy kinek milyen evő a gyereke és még egy szakértőt is hívtunk, aki ellátott minket pár jó tanáccsal!

Kép
Még csak ősz van, de a síszezont hivatalosan is megnyitom!

Mert tévedés, hogy több centis hóban lehet csak felcsatolni a léceket. Sőt mi több, számtalan előnye van, ha már hónapokkal hamarabb beveszitek a tanpályákat.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem