3 mennyei finomság zabból: sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt és még az íze is fantasztikus

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2014-es 3. lapszámában jelent meg először „Légy zabos!" címmel. Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
ZABOS PALACSINTATORTA
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC
SÜTÉSI IDŐ: 5 PERC
HOZZÁVALÓK (4 PALACSINTÁHOZ):
- 6 deka zabliszt
- 2,5 deka zabpehely
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 deka cukor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 2 deci natúr joghurt
- 1 tojás
- csipet só
- 1 evőkanál olaj
- 5 deka vaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS:
1. Egy tálban elegyítsd a száraz hozzávalókat.
2. Keverd össze az olajat, a joghurtot és a tojást, majd dolgozd össze a lisztes keverékkel.
3. Olvaszd fel a vajat egy palacsintasütőben.
4. Ha eléggé felmelegedett, egy kicsi merőkanállal merj ki a tésztából és süsd minden oldalát barnára.
5. A kész palacsintákat rétegezd csokiszósszal és gyümölccsel.

CSOKIS ZABKEKSZ
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC
SÜTÉSI IDŐ: 20 PERC
HOZZÁVALÓK (2 TEPSI KEKSZHEZ):
- 1 tojás
- 5 deka vaj
- 14 deka barna cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 deka zabpehely
- 12 deka zabliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál tejföl
- 10 deka csoki
ELKÉSZÍTÉS:
1. A csokit vágd apróra. A tepsit béleld ki sütőpapírral.
2. Villával keverd krémesre a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojást, a tejfölt és a vaníliakivonatot.
3. Elegyítsd a száraz hozzávalókat és kanalanként add hozzá a krémhez. A végén dolgozd bele a csokit.
4. Teáskanállal halmozz kupacokat a tepsire és picit nyomkodd le a tetejüket. Hagyj helyet a kupacok között, hogy ne érjenek össze, amikor szétterülnek sütés közben.
5. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés fokozaton süsd 15–20 percig a kekszeket. Majd a rácson hagyd őket kihűlni.

ZABOS TORTA
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC
SÜTÉSI IDŐ: 1 ÓRA
HOZZÁVALÓK (20 CENTIS TORTÁHOZ):
- 10 deka zabpehely
- 25 deka zabliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 8 deka mazsola
- 10 deka vaj
- 2 tojás
- 3 deci forró víz
- csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 2,5 deci barna cukor
ELKÉSZÍTÉS:
1. A 3 deci vízzel forrázd le a zabpelyhet és 10 percig hagyd állni, amíg az összes nedvességet felszívja és kásás állagú nem lesz.
2. Egy tálban keverd össze a zablisztet, a sütőport és a fahéjat.
3. Elektromos habverővel keverd krémesre a vajat és a cukrot, majd egyesével add hozzá a tojásokat.
4. Kanalanként adagold a krémhez a zabpelyhet és a lisztes keveréket. Keverd hozzá a mazsolát is.
5. Töltsd a tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, és simítsd el a tetejét.
6. 160 fokra előmelegített sütőben süsd meg 60 perc alatt. A formában hagyd kihűlni.
7. Még finomabb, ha karamellszósszal, banánnal és dióval tálalod.