3 mennyei finomság zabból: sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt és még az íze is fantasztikus

Borítókép: 3 mennyei finomság zabból: sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt és még az íze is fantasztikus Forrás: pexels/Amin Imanifar
Nem áll meg a tudomány a zabkeksznél: a zabpelyhet és a zablisztet is felhasználhatod, méghozzá ugyanolyan sokoldalúan, mint a búzalisztet. Csak sokkal egészségesebb!

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2014-es 3. lapszámában jelent meg először „Légy zabos!" címmel. Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

ZABOS PALACSINTATORTA

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC

SÜTÉSI IDŐ: 5 PERC

HOZZÁVALÓK (4 PALACSINTÁHOZ):

  • 6 deka zabliszt
  • 2,5 deka zabpehely
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 deka cukor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 deci natúr joghurt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 deka vaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. Egy tálban elegyítsd a száraz hozzávalókat.

2. Keverd össze az olajat, a joghurtot és a tojást, majd dolgozd össze a lisztes keverékkel.

3. Olvaszd fel a vajat egy palacsintasütőben.

4. Ha eléggé felmelegedett, egy kicsi merőkanállal merj ki a tésztából és süsd minden oldalát barnára.

5. A kész palacsintákat rétegezd csokiszósszal és gyümölccsel.

Forrás: Getty Images

CSOKIS ZABKEKSZ

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC

SÜTÉSI IDŐ: 20 PERC

HOZZÁVALÓK (2 TEPSI KEKSZHEZ):

  • 1 tojás
  • 5 deka vaj
  • 14 deka barna cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 deka zabpehely
  • 12 deka zabliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 deka csoki

ELKÉSZÍTÉS:

1. A csokit vágd apróra. A tepsit béleld ki sütőpapírral.

2. Villával keverd krémesre a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojást, a tejfölt és a vaníliakivonatot.

3. Elegyítsd a száraz hozzávalókat és kanalanként add hozzá a krémhez. A végén dolgozd bele a csokit.

4. Teáskanállal halmozz kupacokat a tepsire és picit nyomkodd le a tetejüket. Hagyj helyet a kupacok között, hogy ne érjenek össze, amikor szétterülnek sütés közben.

5. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés fokozaton süsd 15–20 percig a kekszeket. Majd a rácson hagyd őket kihűlni.

Forrás: Éva Magazin

ZABOS TORTA

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC

SÜTÉSI IDŐ: 1 ÓRA

HOZZÁVALÓK (20 CENTIS TORTÁHOZ):

  • 10 deka zabpehely
  • 25 deka zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 8 deka mazsola
  • 10 deka vaj
  • 2 tojás
  • 3 deci forró víz
  • csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2,5 deci barna cukor

ELKÉSZÍTÉS:

1. A 3 deci vízzel forrázd le a zabpelyhet és 10 percig hagyd állni, amíg az összes nedvességet felszívja és kásás állagú nem lesz.

2. Egy tálban keverd össze a zablisztet, a sütőport és a fahéjat.

3. Elektromos habverővel keverd krémesre a vajat és a cukrot, majd egyesével add hozzá a tojásokat.

4. Kanalanként adagold a krémhez a zabpelyhet és a lisztes keveréket. Keverd hozzá a mazsolát is.

5. Töltsd a tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, és simítsd el a tetejét.

6. 160 fokra előmelegített sütőben süsd meg 60 perc alatt. A formában hagyd kihűlni.

7. Még finomabb, ha karamellszósszal, banánnal és dióval tálalod.

Az alábbi Galériánkban pedig megnézheted az idei Magyarország Tortája döntőseit!