Ismerd meg a sütőtök új oldalát: lekvár, muffin, sőt savanyúság is készülhet belőle
Már lecsengett a halloweeni őrület, de a sütőtök konyhai szezonja még messze nem ért véget. Ráadásul ez a tökféle hosszú hónapokig eltartható hűvös helyen, szóval ha van pincéd vagy garázsod, esetleg erkélyed, jövő év elejéig simán betartalékolhatsz belőle. Rengeteg fajtája kapható, melyeknek alakja, színe is különböző, de közös bennük, hogy a kemény héjú, rövid és száraz kocsányú darabokat érdemes megvenni. Ha pedig van kerted, saját magad is megpróbálkozhatsz a termesztéssel, mert viszonylag igénytelen és bőtermő növényről van szó.
A sütőtök viszonylag laktató alapanyag, köszönhetően magas rosttartalmának, és ugyanezért az anyagcserét is javítja. Sok A-vitamint és bétakarotint tartalmaz, emiatt a bőrre és látásra is jótékony hatással bír. De C-vitaminban és más antioxidánsokban is bővelkedik, szóval a téli immunerősítés fáradhatatlan katonája. Nem mellesleg isteni az íze, így általában a gyerekek is különösebb unszolás nélkül falják.