Mi mindenre jó a sütőtök? Étkezéstől a gyógyításig.
Eredtileg Észak-Amerikából származik a sütőtök és onnan került át Európába később. Kedvező élettani hatásai miatt is ajánlott fogyasztani. Magas a karotionidokban, kalcium, cink, réz és vas tartalomban, valamint nem elhanyagolható a C és B1,B2, és B6 vitamintartalma. Kevesen tudják de nem csak a húsa és a magja, hanem virágja is ehető.
Alkalmazható gyógyító hatása allergiás betegségek esetén és tüdőgyulladásos köhögések enyhítésére. Fogyasztása csökkentheti az asztmás jellegű tüneteket.
A bőrünkre is jó hatással lehet ha fogyasztjuk a sütőtököt, valamint béltisztító hatása is ismert. A tökmagnak, pedig kiemelten fontos a vértiszítóhatása. Csodálatos ételeket lehet készíteni belőle, mind sós és édes verzióban is. Arról már ne is beszéljünk, hogy tökéletes dekorként szolgál ősszel.