Mustár házilag

Borítókép: Mustár házilag
Íme egy egészséges változat a sok bolti mustár után. Ráadásul só és tartósítószerek nélkül készül.

Házi mustár - Hozzávalók (20 dkg-hoz)

5 dkg mustármag, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl ételecet, 1 dl víz, 2 evőkanál méz, 1 mokkáskanál egész szegfűbors, csipetnyi őrölt fahéj és gyömbér


1. Keverjük össze a mustármagot, a fehérbort, az ecetet, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 3 órát.

2. Öntsük robot- vagy turmixgépbe, adjuk hozzá a vizet, mézet, szegfűborsot, fahéjat és a gyömbért. Addig kavarjuk, amíg sima pépet nem kapunk.

3. Ezután gőz felett, állandóan kevergetve főzzük 10-12 percig, illetve, amíg be nem sűrűsödik.

4. Tisztára mosott, előmelegített befőttesüvegbe töltsük, amikor kihűlt szorosan zárjuk le. Hűtőszekrényben akár egy évig is eláll.

Mustáros-rozmaringos bárányborda - recept ITT.

Gondoltunk rá, hogy az se maradjon házi mustár nélkül, aki a csípős, fűszeres változatért rajong. Íme a recept:

Csípős házi mustár - Hozzávalók (2 dl-hez)

4 dkg mustármag, 1 csapott evőkanál őrölt mustármag, 1 dl almaecet, 2 dl barna sör, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 5 dkg barna cukor, 1 csapott teáskanál só, fél teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi őrölt szegfűbors


1. Az egész és az őrölt mustármagot keverjük össze az ecettel. Fólia alatt, szobahőmérsékleten pihentessük 3 órát.

2. A megmaradt anyagokat tegyük kis lábosba, öntsük hozzá a mustár-ecet keverékét, közepes lángon forraljuk fel, majd kis hőfokon állandóan keverve főzzük még 5 percig.

3. A tűzről levéve töltsük tiszta befőttesüvegbe, zárjuk le, hagyjuk kihűlni. A hűtőszekrényben 1 hónapig tárolható. Kiváló hideg húsokhoz, szendvicsekhez.

Minden fotó innen: Getty/Europress

Tudj meg mindent a mustárról ide kattintva.