Mindenmentes téli zellerkrémleves pirított tofuval

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.
Hideg téli estékre, újévi fogadalmak megkönnyítésére, másnapos gyomor ápolására és akár ünnepi alkalmakra is jó ez az egészséges, mindenmentes leves.
Hozzávalók 2 személyre:
• 30 dkg tisztítatlan zellergumó
• 1+1 ek. kókuszzsír
• 7,5 dl zöldségalaplé
• 1 db savanykás alma
• 20 dkg tofu
A díszítéshez:
• vörös-hagyma vagy retekcsíra
Elkészítés:
1. A zellert megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk.
2. Az evőkanálnyi kókuszzsírt megolvasztjuk egy közepes méretű lábasban. Amikor elolvadt, hozzáadjuk a zellerkockákat, és kb. 10 percig pirítjuk, amíg szép barna színt kap minden oldalán. Felöntjük a zöldségalaplével, majd fedő alatt kb. 20–25 perc alatt puhára főzzük.
3. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almát, és kb. további 5 perc alatt készre főzzük.
4. Turmixszal krémesre pürésítjük, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, majd tálalásig félretesszük.
5. Tálalás előtt a maradék kókuszzsírt egy serpenyőben felolvasztjuk.
6. Közben a tofut felkockázzuk, majd a forró zsíron minden oldalát körbepirítjuk. Melegen tálaljuk.