Az ezerarcú zeller

Borítókép: Az ezerarcú zeller
A legjobb, ami egy húslevessel megtörténhet, hogy egy zamatos zellergumó fő benne. De a zellert nem csak ezért szeretjük.

A görögök szent növénye már az egyiptomi sírkamrák díszítéseiben is feltűnt. Az ókori Hellász Nemea nevű városában megrendezett játékokon a győzteseket zellerkoszorúval köszöntötték. Az Afrika északi részén őshonos növényféle az európai fazekakban már a kora középkorban is főtt, ám igazi népszerűségét a reneszánsz hozta el kontinensünkre.

A leginkább nyersen egészséges. Nálunk a gumója alegnépszerűbb, de a zöld részét is hasznosítjuk. Nyersen salátákba való, fűszerként főzelékekbe, levesekbe, mártásokba jó, aromája pástétomokat is ízesíthet. Ha leveleit apróra vágjuk és leforrázzuk, remek gyógyteát kapunk, télen áldásos ital a léfacsaróval kinyomott almával és sárgarépával ízesített zellerlé.

Magyarországon a legelterjedtebb fajtája a gumós zeller: ennek a termését hasznosítjuk. Európa más országaiban közkedvelt a halványított vagy angol, más néven szárzeller: ennek kicsi a gumója, hosszú, zamatos szára viszont remek salátaalap. Ezeket a húsos hajtásokat árnyékolással, azaz halványítással termesztik. Ametélőzeller dús lombot ereszt: ebből apróra darálva, sóval keverve kitűnő zellersó lesz a grillezéshez.

Vásárláskor válasszunk sima, kemény tapintású, nehéz és száraz gumót, ezt hámozás nélkül, papírzacskóban, kamrában egy hétig tárolhatjuk. Ha megtisztítjuk a gumót, tegyük hűtőszekrénybe, ahol 10 napig, vagy mélyhűtőbe, ahol fél évig is eláll. Felhasználás előtt áztassuk 10 percre meleg vízbe, enyhén dörzsöljük le, agyökérszálakat és dudorokat pedig vágjuk ki belőle.

A gumós zöldségnek számtalan jó tulajdonsága van, tisztítja a májat és a nyirokrendszert, serkenti az emésztést, ezért a fogyókúrázók barátja. Bőven tartalmaz szerves nátriumot, amely segíti a szervezetben akalcium felszívódását. Az ősi ájurvédikus gyógyítás a zeller magvait emésztési gondokra, meghűlésre, avízháztartás szabályozására alkalmazza.

A legnépszerűbb zellergumós ételünk akrémleves, amelyet párolt zellerből, vöröshagymából, tejszínből készíthetünk. Érdemes kipróbálni rántott, illetve hasábokra vágott, sütőben megsütött változatban, de megtölthetjük túróval is.

Bár a népi gyógyászatban és a közhiedelemben elterjedt róla, hogy mesés afrodiziákum, klinikailag nem igazolt, hogy hatással volna a lankadt nemi vágyra. Kitűnően hasznosítható viszont összetevőként a kozmetikai iparban, szappanok, krémek és parfümök gyártásában, valamint élelmiszer-ipari termékek, alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák, édességek előállításában.

Gyors, egyszerű és ízletes vacsoránkhoz pároljuk sós vízben puhára a megtisztított zellergumót, és szeletelve rakjuk le egy kivajazott hőálló tálba. Helyezzünk rá egy-egy szelet sajtot, szórjuk meg apróra vágott, friss petrezselyemzölddel, majd felvert tojásos, tejfölös öntettel meglocsolgatva süssük aranysárgára.

ÉVA-TIPPEK: A szárzeller nem csak salátába való. Ha gyöngén megfőzve, besamelmártással leöntve, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítve, reszelt sajttal megszórva megsütjük és friss bagettel tálaljuk, pompás étel kerül asztalunkra.

Szöveg: Vargha Zsuzsa, fotó: profimedia.hu. Ez a cikk a 2011. évi októberi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.