Leveskocka házilag: adalékanyagmentes, évekre elég és alig félóra alatt kész
Mondjuk összedobhat magának pár leveskockát! Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy ÖSSZEDOBHAT, ha tudtam volna, hogy ilyen egyszerűen és gyorsan elkészül a házi leveskocka, akkor korábban egyszer sem raktam volna be a kosaramba a bolti verziókat.
- Az első marhacsontokból készült kivonatot Justus Liebig báró, német vegyész hozta létre.
- Oxo névre hallgató cége 1865-ben állította elő az első leveskockákat. (Emiatt is hívják az angolok a mai napig oxo kockának.)
- A legelső kockák marhacsontokból főzött alaplevet és 4% sót tartalmaztak.
- Magyarországon napjaink leveskockái a következőket tartalmazzák: nagy mennyiségű étkezési sót (sokszor közel 60%), ízfokozót (nátrium-glutamát E621, nátrium-inozinát E631, nátrium-guanilát E627), növényi zsiradékot, színezéket, cukor, (szulfitos-ammóniás karamell), élesztőkivonatot és aromát tartalmaznak.
Már régóta terveztem egyébként, hogy kipróbálok egy házi verziót a leveskockából, de a környezetemben eddig senki nem szánta rá magát az elkészítésére, miközben mindenki pampog, hogy milyen egészségtelen ezek fogyasztása. Én nem gondolom, hogy feltétlenül úgy kellene rájuk tekintenünk, mint az ősellenségünkre, hiszen baromira megkönnyítik a dolgunkat, ha épp nincs 2-3 óránk vagy annál több, hogy összedobjunk egy finom levest. De való igaz, ha mi magunk is eltudjuk otthon készíteni, akkor minek vennénk meg a boltit. Végre rászántam magam tehát az elkészítésére és csak erre tudlak biztatni téged is!
Házi leveskocka
A házi verzióba rengeteg zöldség és zöldfűszer kerül, azonban annál kevesebb só, tartósítószer és színezék. Egy kis időráfordítással pedig elképesztő mennyiséget állíthatsz így elő, amit aztán csak ki kell porcióznod egy jégkockatartóba, majd a mélyhűtőbe tenned. Így mindig a kezed ügyében lesznek, ha épp szükséged lenne rájuk.