Itt az ideje, hogy te készítsd el magadnak a zabtejet!

Borítókép: Itt az ideje, hogy te készítsd el magadnak a zabtejet! Forrás: Nóri
Sokan vannak, akik valamilyen ételintolerancia miatt fogyasztanak gabona- vagy egyéb magtejeket az állati eredetűek helyett. Sokan pedig azért, mert rendkívül finomak, és emellett persze egészségesek is. Egy baj van csak velük, hogy meglehetősen drágák. De tudtad, hogy ezeket simán előállíthatod akár otthon is, fillérekből?

Jó, persze lehetett sejteni, de valahogyan én sem jutottam el addig soha, hogy megugorjam ezt a nem túl bonyolult feladatot. Pedig nagyon megéri házilag elkészíteni még akkor is, ha egyes fajtái viszonylag sok idő alatt készülnek otthon. Szerencsére azért túl sok energiát nem kell belefektetni a projektbe, és amint már mondtam, elég sokat spórolhatsz is vele. Míg egy magtej litere nagyjából 400 forinttól kezdődik, úgy házilag 40-50 forintból simán kivitelezhető egy liter.

Némi kutatómunka után tehát úgy döntöttem, kipróbálom a zabtej elkészítését, amiről egyébként több módszer is kering a neten.

Forrás: Nóri
A zabtej szuper magnéziumforrás, tele van B- és E-vitaminnal, emellett vasat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmaz. Megnyugtatja az idegrendszert, csökkenti a koleszterinszintet és erősíti a hasnyálmirigyet, emellett pedig a lépet.

Van a nyers, és van egy forrázott verzió, amiből én utóbbit választottam, mert több kedvező kritikát olvastam róla. Például jóval krémesebb, mint a nyers változat. Ha téged is érdekel hogyan készíthetsz otthon zabtejet, kattints a galériára!