Húsos és vega variációk karácsony 3 napjára: ezeket a recepteket próbáld ki!
Ez a cikk az ÉVA Magazin 2013-as Advent lapszámában jelent meg először „Menük 3 napra" címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
DECEMBER 24.
VEGA GOMBÁS wellington
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc
HOZZÁVALÓK (2 ADAGHOZ): 25 deka gomba (vegyesen) • 1 evőkanál szarvasgombás vaj (elhagyható) • 1 kisebb hagyma • 3 (ha a szarvasgombás vajat elhagytad, akkor 4) evőkanál vaj • bors • só • 1 evőkanál snidling • 10 deka liszt • 1 tojássárgája • csipet só • víz • 25 deka leveles tészta
1. A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel.
2. A hagymát vágd apróra és párold meg a forró vajon.
3. Add hozzá a gombát és pirítsd meg. Ha meg pirult, vedd le a tűzről és keverd hozzá a szarvasgombás vajat.
4. A liszthez keverd hozzá a tojássárgáját, a csipet sót, a snidlinget és annyi vizet, hogy palacsintaszerű tésztát kapj.
5. Süss palacsintákat a tésztából.
6. A vékonyra nyújtott leveles tésztát oszd 2 részre. Mindegyik félre helyezz 1 palacsintát és egy kupac gombát. Hajtsd be a tészta széleit úgy, hogy egy táskát kapj.
7. Kend meg a tetejét tojássárgájával és 180 fokos sütőben süsd ropogósra.
8. Tálald Worcester-szósszal és salátával.
CITROMOS-ÉDESKÖMÉNYES pisztráng
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 perc
HOZZÁVALÓK (2 ADAGHOZ): 2 egész pisztráng • 20 deka krumpli • 3 édesköménygumó • 1 citrom • só • 15 deka vaj
1. A krumplit egészben főzd puhára.
2. Az édes köményt, a citromot és a főtt krumplit szeleteld fel.
3. A krumplit fektesd egy tepsibe, az édeskömény egy részét és a citromot pedig tömd a hal gyomrába.
4. A maradék édesköményt oszd el a krumplin és fektesd rá a halat.
5. Sózd meg az ételt és oszd el a vajat a halon és az édesköményen. Fedd le és 180 fokos sütőben süsd meg kábé 20 perc alatt.
VARGÁNYÁS RIZOTTÓVAL töltött kacsa
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 óra
HOZZÁVALÓK (2,5 KILÓ KACSÁHOZ): 12 deka rizottórizs • 1 kisebb hagyma • fél deci száraz fehérbor • 6 deci alaplé • 25 deka vargánya • 4 evőkanál + 1 diónyi margarin • maréknyi parmezán • só • sütőtök
1. 3 evőkanál margarinon pirítsd meg a vargányát és tedd félre.
2. Egy lábasban forrósíts fel 1 evőkanál margarint és futtasd meg az apróra vágott hagymát.
3. Add hozzá a rizst és pirítsd pár percig, majd öntsd hozzá a bort.
4. Állandó kevergetés mellett add hozzá merőkanalanként az alaplevet.
5. Először várd meg, amíg a rizs felszívta a levet, csak akkor add hozzá a következő kanállal.
6. Ha elkészült, keverd hozzá a parmezánt, a diónyi margarint és a feldarabolt vargányát.
7. Töltsd meg a kacsát a rizottóval.
8. 180 fokra előmelegített sütőben lefedve süsd puhára a kacsát. Tálald sütőtökkel.
DECEMBER 25.
SÜTŐTÖKÖS pite
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc
HOZZÁVALÓK (4 ADAG): 40 deka sütőtök • 1 hagyma • 3 evőkanál vaj • 8 levél zsálya • só • bors • 10 deka mascarpone A TÉSZTÁHOZ: 22 deka liszt • csipet só • 1 tojás • 1 liter víz • 8 deka vaj
1. A lisztet keverd össze a sóval és a tojással. A vizet és a vajat forrald fel és azonnal add a liszthez. Keverd addig, amíg a tészta elválik a táltól.
2. Hagyd a tésztát 10–15 percet pihenni, majd nyújtsd ki, béleld ki vele a formákat és tedd a hűtőbe. Hagyj meg egy keveset a tésztából, az majd a piték tetejére kerül.
3. A vajat forrósítsd fel és párold meg rajta a hagymát és az apróra vágott zsályát.
4. Add hozzá a felkockázott tököt és süsd puhára. Ha elkészült, keverd hozzá a mascarponét.
5. Töltsd a tököt a tésztaformákba és zárd le tésztatetővel. Villával nyomkodd össze a széleket és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 25 perc alatt ropogósra és aranybarnára.
6. Salátával tálald.
PISZTÁCIÁS-DATOLYÁS hús
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc
HOZZÁVALÓK (4 SZELETHEZ): 4 szelet disznóhús (például tarja) • 10 deka pisztácia • 10 darab datolya • fél deci fehérbor • 1 fokhagyma • só • bors • olívaolaj
1. A pisztáciát turmixold le a datolyával, a borral, a fokhagymával, és ízesítsd sóval, borssal.
2. A hússzeleteket klopfold ki és tedd rá a tölteléket. Csavard össze és tűzd meg, hogy ne essen szét.
3. Locsold meg olívaolajjal, fedd le és 180 fokra előmelegített sütőben süsd puhára.
DECEMBER 26.
CÉKLAKRÉMES fettuccine
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 70 perc
HOZZÁVALÓK (4 ADAG): 1 nagy cékla • 5 deka dió • 2 gerezd fokhagyma • maréknyi parmezán • só • bors • 2 evőkanál mascarpone
1. A céklát csavard be alufóliába és süsd kábé 60 perc alatt puhára.
2. A céklát hámozd meg és pürésítsd a fokhagymával, a parmezánnal, sóval, borssal és a mascarponéval.
3. A diót szárazon pirítsd meg.
4. A tésztát főzd készre, csepegtesd le. Tálald a céklakrémmel és a pirított dióval.
CIDERBEN SÜLT szűzpecsenye
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc
HOZZÁVALÓK: 1 egész szűzpecsenye • 2 deci almalé vagy cider • 4 deci alaplé • 1 babérlevél• 4 egész bors • 2 rozmaringág • 1 teáskanál dijoni mustár • só • bors • olívaolaj • 1 teáskanál keményítő
1. A húst kend be mustárral, sóval és borssal, majd felforrósított olajban süsd meg minden oldalát.
2. Töltsd egy hőálló edénybe a cidert vagy az almalevet, az alaplevet, add hozzá a babérlevelet, a borsot és a 2 rozmaringágat.
3. Helyezd bele a húst, fedd le és süsd kábé 30 percig.
4. A levet öntsd át egy edénybe és keverd hozzá a keményítőt. Forrald össze a szószt és tálald a hússal.