Hogyan készíts isteni forralt bort?
![Borítókép: Hogyan készíts isteni forralt bort?](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/269/269735.775x400.jpg)
Gasztro-fotós barátunk forralt bor receptje!
Bakcsy Árpád barátomtól tanultam ezt a receptet, amit aztán a saját ízlésemre formáltam. Amikor beköszönt a hűvös idő, és az ízlelőbimbóim a vörösbort kívánják, de valami meleg italra vágyom, na, akkor jön el a forralt bor ideje. Mindig nagy adagot készítek, és áthívom a barátaimat: szerintem ugyanis a forralt bor közösségi műfaj.
![fottalt bor,tél,ünnepek,recept](https://cms.static.marquardmedia.hu/data/cikk/269/269931-fottalt-bor-tel.640.jpg)
Forrás: unsplash/Hannah Pemberton
Hogyan készíts isteni forralt bort?
- Fazékban karamellizálj barna cukrot (mondjuk három evőkanálnyit).
- Ezt öntsd fel frissen facsart narancslével. A massza összeugrik, de ettől nem kell megijedni, keverd tovább, hogy a cukor újra megolvadjon.
- Ekkor tegyél hozzá gyümölcsöket. Jöhet alma, narancs, citrom ízlés szerint – én almából teszek bele többet, mert később szeretem „kienni” belőle. Ha lehet, a citrusok kezeletlenek legyenek! (Vagy felhasználás előtt fél órára áztasd be őket langyos vízbe, hogy a héjukról leoldódjanak a szennyeződések.)
- Fűszerezd be a gyümölcslét. Én mindig teszek bele egész fahéjat, csillagánizst és gyömbért. (De ma már a boltokban is kaphatóak jó minőségű forraltbor-fűszerkeverékek.)
- Forrald a folyadékot addig, amíg az alma olyan állagú nem lesz, amilyet szeretnél. (Van, amikor szinte pépesen kedvelem, máskor meg egy kissé ropogósan.)
Innen kétféleképpen is befejezheted:
A./ miután hozzáöntöd a bort (mondjuk egy üveggel), csak átmelegíted, így benne marad az alkoholtartalom.
B./ A másik verzió az, hogy tovább forralod, így kiforr belőle az alkohol (véleményem szerint ennek nem sok értelme van, de nálunk a családban vannak, akik így szeretik).