Grog egy kis csavarral: forró koktél hideg estékre
Az eredeti grogot a tengerészek köszönhetjük, akik a 13. században a rummal és forralással akadályozták meg, hogy megposhadjon a víz a hordókban a hosszas utazások során. Később citrom, vagyis némi vitamin is került már bele. Ez a grog alapja, amit aztán szinte minden nemzet máshogyan bolondít meg. Egyedül Párizsban ittam csak olyan változatot, ahol csupán forró víz, rum és citrom alkotta az italomat.
Van, ahol teával készül, máshol narancslével, megint másol egyszerre használják mindkettőt, de mindenhol egyformán kerül bele néhány aromás fűszer: szegfűszeg, csillagánizs és/vagy fahéj.
Az én verziómba – ennyi idő elteltével talán már nevezhetem annak – még némi méz is kerül. Mutatom a receptet, ami az egyik legszuperebb forróital a hideg estéken; egyébként még alkohol nélkül is megállja a helyét.
Narancsos grog
Hozzávalók
- 3 dl fekete tea
- 2 dl narancslé
- 1 dl rum
- 1 db fahéjrúd
- 6-8 db szegfűszeg
- 2 ek. cukor (barna-, vagy nádcukor)
- 1 db narancs
- 1 db citrom
Elkészítése
Főzz fekete teát, de vigyázz, hogy ne legyen túl erős, mert különben az fog dominálni az italban. Add hozzá a rumot, a narancs- és citromlevet, a fűszereket és cukrot. Takarékon melegítsd össze, majd öntsd át poharakba, bögrékbe. Ha szeretnéd díszítheted citrom, vagy narancskarikákkal.