A tökéletes bodzaszörp titka: egyszerűbb, mint hinnéd

Borítókép: A tökéletes bodzaszörp titka: egyszerűbb, mint hinnéd Forrás: Wolf Blur / Pixabay
Idén a szokásosnál korábban virágzik a bodza, még 1-2 hétig élvezheted a fehér virágtányérokkal borított bokrok látványát és illatát. Mennyei íze azonban egész évben veled lehet, ha szörpöt készítesz belőle! Most eláruljuk, milyen trükktől lesz a legfinomabb.

A fekete bodzával országszerte találkozhatunk kirándulások, autókázások során, mivel hazánkban (és az egész Kárpát-medencében) őshonos cserjéről van szó. A neve ne tévesszen meg: nem fekete a szára, levele és a virága sem, egyedül bogyótermése sötét színű, de az csak ősszel jelenik meg a bokrokon. A fekete bodza akár 5-10 méteres magasságot is elérheti, általában terebélyes bokorrá fejlődik, sőt tápdús talajon fává is nőhet. Ha ilyen óriási bodzafával találkozol, akkor biztos lehetsz benne, hogy több évtizedes növénnyel van dolgod.

Mivel a madarak széthordják a termését, vadon is szinte bárhol kihajt, de saját kertedbe is ültethetsz belőle. Hálás és igénytelen cserje: csak az első egy-két évben szükséges locsolni, utána beéri a csapadékkal, maximum a legnagyobb nyári kánikulában kell megöntözni. Kártevőknek és betegségeknek ellenáll (bár a virágzáskor ellephetik a tetvek), metszeni is csak akkor szükséges, ha formázni szeretnéd, szóval kevésbé lelkes vagy időhiánnyal küzdő kertészeknek is tökéletes. Gyökérsarjakkal terjed, de visszavágással, illetve fűnyírással könnyen karbantartható. A tavasz végén, nyár elején mutat a legszebben, hiszen ilyenkor lepik el a bodzabokrot a bogernyőben elhelyezkedő apró, fehér virágai.

Forrás: Ralph Photos / Pixabay
A fekete bodza virágzata rácáfol a nevére, ugyanis fehérben pompázik.

Nem mindegy, milyen bodzát szedsz!

Ha nem a kertedben lévő bokorról tudsz szüretelni, akkor érdemes figyelni pár dologra. A legfontosabb, hogy még véletlenül se keverd össze a fekete bodzát (Sambucus nigra) a gyalog vagy földi bodzával (Sambucus ebulus), utóbbi ugyanis mérgező anyagokat tartalmaz. Bár virágzatuk hasonló, a földi bodzáénak egyes részei bíboros, rózsaszínes árnyalatúak, míg a fekete bodza teljesen fehér, krém színű. A földi bodza egyébként onnan is megkülönböztethető, hogy alacsonyabbra növő, lágyszárú növény, tehát nem fásul el úgy, mint a klasszikus bodzabokor.

Ezenkívül lehetőleg ne forgalmas út vagy szántóföld mellett szedj bodzát, mert ott erősen szennyezettek lehetnek a virágok (kipufogógázok és a permetszerek miatt). A bodzavirágot pedig nem ajánlott megmosni felhasználás előtt, mert akkor az értékes virágportól is megszabadítod. Mindig ollóval vágd le a virágokat, ne tépd, hogy minél több virágpor maradjon az apró szirmokon. Lehetőleg még aznap használd fel őket, de ha csak másnap tudod, bezacskózva rakd hűtőbe!

Forrás: Margaret Jaszowska / Unsplash
A citromos bodzaszörpnél nincs üdítőbb finomság!

A legfinomabb bodzaszörp receptje

Jómagam 4 éve kezdtem el bodzaszörpöt főzni, mert mikor vidékre költöztünk, a kerthez „járt” jó pár óriási bodzabokor. Végtelenül egyszerű feladat, csak néhány hozzávaló kell hozzá, utána viszont sokáig lehet élvezni az ízét. A végeredmény pedig szódával vagy sima vízzel hígítva, sőt koktélokba, süteményekbe és gyümölcssalátára locsolva is remek. Az évek folyamán pedig felfedeztem, hogy a bodzaszörp kicsit olyan, mint a lecsó: ahány ház, annyi szokás, ezernyi recept létezik rá. Van, aki szimplán feloldja a vízben a cukrot, aztán abban „főzi” meg a virágokat. Más verzió szerint először napokig áztatni kell a virágokat, és utána kell a cukorsziruppal felfőzni. De a legfinomabb eredményt akkor kaphatjuk, ha a cukor egy részét karamellizáljuk! Ezzel a trükkel sokkal gazdagabb lesz a bodzaszörp íze, színe pedig halványsárga helyett mélyebb árnyalatú.

Hozzávalók:

- kb. 50 bodzavirág (kb. tenyérnyi méretűek, de ha többet szedtél, az sem baj)

- 4 kg cukor

- 5 db kezeletlen héjú citrom

- 10 dkg citromsav

- 1 kávéskanál nátrium-benzoát (ha csak kisebb adagot készítesz, és pár héten belül elfogy, akkor elhagyhatod a tartósítószert)

- 6 liter víz

Elkészítés:

- Egy legalább 10 literes lábosban (nekem ez a mennyiség éppen belefér) forralj fel 5 liter vizet, és oldj fel benne 3,5 kg cukrot.

- A maradék fél kiló cukrot egy másik, kisebb lábasban karamellizáld, vagyis melegítsd fel, majd folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg teljesen bebarnul és elolvad.

- Ekkor fokozatosan önts rá 1 liter vizet. Itt megjegyezném, hogy erősen ajánlott magas falú lábosban végezni a műveletet, mert a víz hatására a karamell felhabosodik, spriccelni is tud, mintha kifutna. Semmiképp ne egyszerre, hirtelen öntsd nyakon a vízzel, különben le is forrázhatod magad! A heves reakció után kissé megkeményedik a karamellizált cukor, de melegítsd tovább, és újra fel fog olvadni.

- Ezután keverd hozzá a másik cukros vízhez, add hozzá a citromsavat (opcionálisan a tartósítószert is).

- Végül mehetnek bele a citromkarikák és a bodzavirágok is (lehetőleg minél kevesebb zöld szárral). Én nem szoktam megvárni míg kihűl, a forró mixbe rakom a virágokat, és ezután lefedve 4-5 napra hűvös helyre rakom. Hogy teljesen összeérjenek az ízek, naponta érdemes átkeverni.

- Ha letelt az idő, mosogatógépben csírátlanítom a palackokat (ebből a mennyiségből 11-12 0,7 literes üveg jön ki).

- Palackozás előtt szedd ki a citromokat és virágokat, nyomkodd is ki őket, majd forrald fel a szörpöt még egyszer.

- Még forrón, sűrű szűrő és egy tölcsér segítségével adagold ki az üvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni őket.

Ha a bodzaszörpön már túlvagy, az alábbi galériában megnézheted, mi mást készíthetsz még a tavasz kedvenc virágából: