9 gyors és egyszerű recept leveles tésztából, amit ki kell próbálnod

Borítókép: 9 gyors és egyszerű recept leveles tésztából, amit ki kell próbálnod Forrás: Clark and Company / Getty Images
Egy csomag konyhakész leveles tészta igazi megmentő tud lenni, ha percek alatt szeretnél valami harapnivalót készíteni, hiszen millióféleképpen variálható. Lehet belőle édes vagy sós finomság, és reggelire, vacsorára, sőt vendégvárásra is tökéletes.

„Lehetőleg mindig legyen otthon egy csomag leveles tészta” – mondta sok évvel ezelőtt anyukám, és ezt a jó tanácsot azóta meg is fogadtam. Megesik ugyanis, hogy a gyerekek valami meleg vacsorára vágynak, de nem tudtam előre főzni (és nincs is kedvem)… Vagy éppen hétvégén reggelire összedobnék valami extrábbat a tojásrántotta-bundáskenyér-zabkása szentháromságon kívül… Esetleg váratlanul szerveződik egy ovis barátos vendégség, ahol az éhes szájak finom falatokért kiáltanak…. Na, ilyenkor csak elő kell vennem a konyhakész leveles tésztát, megnézem, milyen hozzávalók vannak még a hűtőben és a kamrában, és pár perc alatt egyszerűen süthetek valami édeset vagy sósat, mikor mi a kívánság éppen.

Forrás: Pixabay / Pexels
A leveles tésztához csak 4 hozzávalóra van szükség, de persze a legegyszerűbb a bolti konyhakész verzió.

Leveles tészta házilag

A leveles tésztában a legjobb, hogy nem kell a keveréssel, méricskéléssel, gyúrással bajlódni, amivel sok időt és koszt lehet megspórolni. De ha Bree Van De Kampet megszégyenítő háziasszony vagy (én nem vagyok), akkor persze házilag is elkészítheted.

Hozzávalók:

- 12,5 dkg liszt

- 14 dkg hideg vaj

- 6 dl jéghideg víz

- 1 nagy csipet só

Elkészítés:

A leveles tészta esetében nagyon fontos, hogy összeállítás közben a vaj ne olvadjon meg, ezért a legjobb, ha a keverő tálat, sőt még a lisztet is hűtőbe teszed 30 percre. És bizony, készülj rá, hogy cidrizni fog a kezed gyúrás közben!

Elsőként szitáld át a lisztet egy gyúródeszka közepére, keverd hozzá a sót, és kockázd bele a hideg vajat, majd morzsold össze a liszttel. Ezután kaparj egy mélyedést a lisztes-vajas keverék közepébe, és öntsd oda a vizet, ezután pedig egy spatulával keverd össze a hozzávalókat. Mikor már nagyjából összeállt, gyúrd össze kézzel egy nagy gombóccá.

Lisztezett felületen és lisztezett nyújtófával nyújtsd ki kb. 25 centi hosszú téglalappá, és ezután következhet a hajtogatás, ami a „leveles” hatást adja majd! Először a tészta alsó harmadát hajtsd be a közepéig, majd hajtsd rá a felső harmadát, hogy réteges legyen. Forgasd el a tésztát 90 fokkal, és ismételd meg az előbbi nyújtást és hajtogatást. Fontos, hogy a felesleges lisztet mindig söpörd le a tésztáról. Összesen legalább háromszor menj végig a nyújtás, hajtogatás, forgatás folyamatán, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Az elkészült, összehajtogatott tésztát csomagold folpackba, és felhasználás előtt tedd a hűtőbe 1 órára. De ha csak később szeretnél sütni belőle, a mélyhűtőben is eláll.

Mindegy, hogy bolti vagy házi leveles tészta, ezek a receptek tuti nagy sikert aratnak majd: