3 gyors étel a sokoldalú gombából, hogy ne csak mellékszereplő legyen a tányéron ez a finomság!

Borítókép: 3 gyors étel a sokoldalú gombából, hogy ne csak mellékszereplő legyen a tányéron ez a finomság! Forrás: pexels/Engin Akyurt
Emeljük kalapját a sokoldalú gombának, hogy percek alatt valami finomságot készíthessünk belőle, akár fő-, akár mellékszereplőnek szánjuk az ételben.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2015-ös 9. lapszámában jelent meg először „Emeljük a kalapját" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

VARGÁNYÁS-KÉKSAJTOS SPAGETTI

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC

HOZZÁVALÓK (2 FŐRE): 6 darab friss vargányagomba • 15–20 deka kéksajt (rokfort) • 2 deci tejszín • só • bors • olívaolaj • parmezán a tálaláshoz

1. A gombát szeleteld fel és kevés olívaolajon pirítsd le.

2. Egy kisebb lábasban forrald fel a tejszínt és olvaszd fel benne a rokfort sajtot.

3. Add hozzá a gombát és forrald pár percig. Sózd-borsozd ízlés szerint.

4. Forgasd hozzá a kifőtt spagettitésztához és tálald frissen reszelt parmezánnal.

Forrás: Pexels/Katerina Holmes

PESTÓVAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 25 PERC

HOZZÁVALÓK (2 FŐRE): 10 darab nagyobb csiperkegomba • zöld vagy piros pesto • kábé 5 deka feta sajt • kevés olívaolaj • 5 koktélparadicsom

1. A gombák szárát törd ki, a kalapjukat kend meg pestóval.

2. Mindegyik gombába tegyél fél koktélparadicsomot és szórd meg feta sajttal.

3. Locsold meg őket kevés olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig.

4. Tálald salátával.

GOMBAKRÉMLEVES

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (KÁBÉ 2 FŐRE): 1 evőkanál margarin • 2 evőkanál olívaolaj • 2 gerezd zúzott fokhagyma • 1 vöröshagyma • 25 deka vegyes gomba (lehet konzerv is) • fél liter zöldségalaplé • 1 teáskanál friss kakukkfű • 1 deci sűrű tejszín • só • bors

1. A margarint és az olívaolajat olvaszd fel egy lábasban.

2. Add hozzá a hagymát, a fokhagymát és párold pár percig.

3. Add hozzá az apróra vágott gombát és pirítsd kábé 5 percig.

4. Öntsd fel az alaplével és főzd kábé 10 percig.

5. Öntsd fel a tejszínnel, fűszerezd és sózd a levest, majd főzd még 5 percig.

6. A gomba felét vedd ki és turmixold össze, majd tedd vissza a levesbe.

7. Tálald melegen.

Galériánkban pedig isteni lazacos recepteket találtok!