Ha válogatós a gyereked, akkor találj ki neki ételeket!

főzés,recept,saját ötlet,válogatás,kamaszok,gyerek Forrás: unsplash
Sok gyerek válogat, és ez egyáltalán nem biztos, hogy a szülők hibája. Bár az ízek megismertetése és a változatos étrend kialakítása szülői feladat, mégis azt tapasztalom, hogy a gyerekek leginkább 6-7 éves koruk körül elkezdenek válogatni.

A gyerekeim kicsiként gyönyörűen megették a főzelékeket, gyakorlatilag bármit elfogyasztottak, amit eléjük tettem. Az óvoda után kezdődött a finnyogás, amit először nem is nagyon értettem, aztán egy ideig rezignáltam viseltem. Később már kezdett zavarni, hogy nem főzhetek semmi olyasmit nekik, ami szerintem finom, mert a gondolattól is rosszul vannak, és tényleg nem eszik meg. Szépen rászoktam hát arra, hogy csak olyasmit főzök, amit tudok, hogy szeretnek.

Válogatnak, finnyognak? Tolj ki velük, és készíts olyasmit, amit biztosan megesznek. Ha nincs ilyen étel, akkor találd ki magad!

-Így lett minden héten legalább egyszer tészta

-Egyre kevesebb leves

-Gyakorlatilag minden húsos étel elkezdett csirkemellből készülni

(Zárójelben jegyzem meg, hogy gyakorlatilag a csirkemell említésére is kiráz a hideg mostanra, ugyanis még a székelykáposztát is abból főzöm. A fasírt egy kivétel, azt hajlandóak darált pulykából megenni, de a brassóitól elkezdve minden csirkéből van.)

Csirkéből fő a húsleves, csirkemellből készül a rántott hús, és szó sem lehet májról, vagy csülökről, vagy karajról, esetleg tarjáról. A disznóhúst teljes mértékig száműzték, a marhahússal egyetemben. Lehet, hogy lusta vagyok, de még mindig nem akarok magamnak is külön főzni, ezért a jobb falatokat inkább az anyukámnál fogyasztom. Imádom a körömpörköltet, amitől sokan irtóznak, a töltött paprikát, vagy a resztelt májat. A rizseshús is mellből készül, szerintem teljesen íztelen, de mindegy is.

Kínomban elkezdtem ételeket kreálni, olyan hozzávalókból, amit viszont tudom, hogy szeretnek. Így lett nagy kedvenc a baconbe tekert csirkemell sajtmártással, a fokhagymás tejszínes tészta, vagy a tepsis krumpli. Lehet, hogy szar anya vagyok, de a könnyebb ellenállás irányába hajlottam, és olyanokat főztem - tekintve, hogy minden napra kell ételt előállítanom - ami gyors, kiadós és tuti, hogy elfogy. Gond letudva, van meleg étel, hajrá! Aztán eszembe jutott, hogy a nagymamám is csinált nekem ilyen ebédeket, imádtam a tojásos krumplit, amit senki másnál nem ettem soha, recept sehol nincs ilyen címszóval. A mamám simán felvágta karikákra a megpucolt krumplit, megsütötte olajban és ráütött néhány tojást. Ez volt az ő egyik kreálmánya. Húsz perc alatt megvolt, kiadós volt és finom.

Ezért találtam ki a fokhagymás-tejszínes tésztát én is a gyerekeknek, mert baromira untam a bolognait, meg a túrós csuszát.

Egyszerű a recept: vágd fel kis kockákra a csirkemellet, párolt meg egy kis sóval, borssal olajban, kicsit pirítsd is meg, aztán öntsd fel főzőtejszínnel, a végén pedig dobj rá apróra vágott fokhagymát. Nagyon finom szósz lesz spagettire, és lehet rá reszelt sajtot is tenni, meg zöldségeket is dobni tálalásnál. Nekünk a koktélparadicsom a befutó és a póréhagyma, de ízlés szerint mehet rá bármi. 20 perc alatt elkészül, kiváló ebéd vagy vacsora, és talán a gyerekek sem finnyognak miatta.

Te szoktál ételeket kitalálni? Ha igen, akkor írd meg nekünk a receptjét!