Egyszerre gofri és torta – ez már szinte sok a jóból!
Forrás: sprinklebakes.com
A belga gofritorta igazán remek házasság a reggeli és a desszert között. A juharszirup édességét, a piskóta és a gofri puhaságát, a vaj selymességét pedig csak egyetlen dolog teheti még tökéletesebbé: egy csésze forró kávé.
Azt javaslom készítsd el a torta rétegeit fogyasztás előtt egy nappal, majd csomagold őket folpackba, ez javítja a piskóta textúráját, és a gofri is puhább lesz. Arról nem is beszélve, hogy így nem korán majd reggel a sütéssel bajlódnod.
Az eredeti recept szerint a torta tésztájába, és a tálaláshoz is nagyobb mennyiségű juharszirupra van szükség, ami nálunk egyelőre kevés helyen, és igen drágán érhető csak el, de bátran helyettesítheted mézzel is, így elég csak a tálaláshoz használni pár kanállal az aromás szirupból.
Forrás: sprinklebakes.com
Hozzávalók
(Ebből a mennyiségből egy 20 cm átmérőjű, háromrétegű tortát kapsz.)
- 8 ek. sózott vaj, plusz ½ ek. a tálaláshoz (szobahőmérsékletű)
- 110 g nádcukor
- 345 g liszt
- 375 ml juharszirup vagy méz
- 3 tojás
- 1 ek. sütőpor
- 1 csipet só
- 310 ml író vagy 1 csészényi teljes tej
- 1 tk. vanília kivonat
- 3 belga gofri (vásárolt vagy otthon előre elkészített)
- 250 ml juharszirup
Elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
- Vajazz, majd lisztezz ki egy 20 cm átmérőjű, magas falú tepsit.
- Robotgéppel keverd össze a vajat és a barna cukrot, amíg homogén nem lesz. Öntsd bele a mézet, egyenként add hozzá a tojásokat, és közben keverd folyamatosan.
- Szitáld egy nagy tálba a lisztet, a sütőport és a sót. Majd keverd hozzá a vajas keveréket, a vanília kivonatot és a tejet, majd dolgozd össze.
- Oszt el három részre a tésztát, öntsd őket egy-egy tepsibe és tegyél a közepükre egy-egy belga gofrit és nyomd őket a tésztába.
- 20-25 perc alatt süsd őket aranybarnára. Ha elkészültek, hűtsd ki őket.
- Tegyél egy réteg tésztát egy tányérra, öntsd rá a szirup ¼-éd, majd ismételd ezt meg, még kétszer. Végül az utolsó réteg tetejére tegyél ½ ek. vajat.
Forrás: sprinklebakes.com