Bejgli kelesztés nélkül vagy különleges töltelékkel? 3 isteni receptet mutatunk!

Borítókép: Bejgli kelesztés nélkül vagy különleges töltelékkel? 3 isteni receptet mutatunk! Forrás: Eva-Katalin/ Getty Images
Nincs karácsony a töltött tekercsek nélkül – kipróbálhatod különlegesebb töltelékkel vagy kelesztés nélkül készülő tésztával is őket.

Ez a cikk az Éva Magazin 2013-as Adventi lapszámában jelent meg először „Tekeredik a bejgli" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Narancsos-marcipános bejgli

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1,5 óra

HOZZÁVALÓK (2 RÚDHOZ):

  • 25 deka darált mandula
  • 1 deci tej
  • 1 teáskanál narancsvirág víz
  • 10-10 deka cukor, marcipán és kandírozott narancs
  • csipet fahéj
  • 1 tojássárgája

A TÉSZTÁHOZ:

  • 30 deka liszt
  • 15 deka főtt burgonya
  • 5 deka cukor
  • 5 deka zsír
  • 1 tojás
  • 2,5 deka élesztő
  • csipet só
  • negyed deci tej

1. A mandulát keverd össze a citromhéjjal és a fahéjjal.

2. Forrald össze a tejet a cukorral és a narancsvirágvízzel, és öntsd a mandulára. Hagyd állni 15 percet.

3. A lisztet keverd el a sóval, a kihűlt, összetört főtt burgonyával, a zsírral és a tojásokkal.

4. Az élesztőt keverd el langyos tejjel és cukorral, futtasd fel.

5. Öntsd a lisztes keverékhez és gyúrd össze a tésztát.

6. Oszd a tésztát 2 cipóra, és meleg helyen keleszd 30 percig. A cipókat nyújtsd ki téglalap alakúra és oszd el rajtuk a tölteléket. Szórd meg marcipánnal és kandírozott naranccsal.

7. Hajtsd be a tésztát minden oldalról 1 centire, és a rövidebb oldaláról tekerd fel.

8. Takard le és pihentesd 20 percig.

9. Böködd meg villával a tetejét és kend meg tojássárgájával.

10. 180 fokos sütőben alul-felül sütéssel süsd aranybarnára (kábé 30 perc).

Forrás: ALLEKO/ Getty Images

Mákos bejgli

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc

HOZZÁVALÓK (1 RÚDHOZ):

  • 12 deka darált mák
  • 0,7 deci tej
  • 5 deka cukor
  • egy marék aszalt vörös áfonya
  • fél citrom héja
  • 30 deka leveles tészta
  • 1 tojássárgája

1. A mákot keverd össze a citromhéjjal és a vörös áfonyával.

2. Forrald össze a tejet a cukorral és öntsd a mákra. Hagyd állni 15 percet.

3. A leveles tésztát nyújtsd vékonyra és oszd el rajta a mákos tölteléket.

4. Hajtsd be a tésztát minden oldalról 1 centire, és a rövidebb oldaláról tekerd fel.

5. Böködd meg villával a tetejét és kend meg tojássárgájával.

6. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel süsd aranybarnára (kábé 30 perc).

Forrás: Erika Bourne/ Getty Images

Diós bejgli

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1,5 óra

HOZZÁVALÓK (2 RÚDHOZ):

  • 25 deka darált dió
  • 1 deci tej
  • 10 deka cukor
  • egy marék mazsola
  • 1 citrom héja
  • csipet fahéj
  • 1 tojássárgája

A TÉSZTÁHOZ:

  • 30 deka liszt
  • 15 deka főtt burgonya
  • 5 deka cukor
  • 5 deka zsír
  • 1 tojás
  • 2,5 deka élesztő
  • csipet só
  • negyed deci tej

1. A darált diót keverd össze a citromhéjjal és a fahéjjal.

2. Forrald össze a tejet a cukorral és öntsd a dióra. Hagyd állni 15 percet.

3. A lisztet keverd el a sóval, a kihűlt, összetört főtt burgonyával, a zsírral és a tojásokkal.

4. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel és a cukorral, majd futtasd fel.

5. Öntsd a felfuttatott élesztőt a lisztes keverékhez és gyúrd össze a tésztát.

6. Oszd a tésztát 2 cipóra, és letakarva, meleg helyen keleszd 30 percig.

7. Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra és oszd el rajta a diós tölteléket.

8. Hajtsd be a tésztát minden oldalról 1 centire, és tekerd fel.

9. Takard le és pihentesd 20 percig.

10. Böködd meg villával a tetejét és kend meg tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel süsd aranybarnára (kábé 30 perc).

Itt kaphatóak a legfinomabb bejglik Budapesten!