Bejgli kelesztés nélkül vagy különleges töltelékkel? 3 isteni receptet mutatunk!

Ez a cikk az Éva Magazin 2013-as Adventi lapszámában jelent meg először „Tekeredik a bejgli" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Narancsos-marcipános bejgli
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1,5 óra
HOZZÁVALÓK (2 RÚDHOZ):
- 25 deka darált mandula
- 1 deci tej
- 1 teáskanál narancsvirág víz
- 10-10 deka cukor, marcipán és kandírozott narancs
- csipet fahéj
- 1 tojássárgája
A TÉSZTÁHOZ:
- 30 deka liszt
- 15 deka főtt burgonya
- 5 deka cukor
- 5 deka zsír
- 1 tojás
- 2,5 deka élesztő
- csipet só
- negyed deci tej
1. A mandulát keverd össze a citromhéjjal és a fahéjjal.
2. Forrald össze a tejet a cukorral és a narancsvirágvízzel, és öntsd a mandulára. Hagyd állni 15 percet.
3. A lisztet keverd el a sóval, a kihűlt, összetört főtt burgonyával, a zsírral és a tojásokkal.
4. Az élesztőt keverd el langyos tejjel és cukorral, futtasd fel.
5. Öntsd a lisztes keverékhez és gyúrd össze a tésztát.
6. Oszd a tésztát 2 cipóra, és meleg helyen keleszd 30 percig. A cipókat nyújtsd ki téglalap alakúra és oszd el rajtuk a tölteléket. Szórd meg marcipánnal és kandírozott naranccsal.
7. Hajtsd be a tésztát minden oldalról 1 centire, és a rövidebb oldaláról tekerd fel.
8. Takard le és pihentesd 20 percig.
9. Böködd meg villával a tetejét és kend meg tojássárgájával.
10. 180 fokos sütőben alul-felül sütéssel süsd aranybarnára (kábé 30 perc).

Mákos bejgli
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 perc
HOZZÁVALÓK (1 RÚDHOZ):
- 12 deka darált mák
- 0,7 deci tej
- 5 deka cukor
- egy marék aszalt vörös áfonya
- fél citrom héja
- 30 deka leveles tészta
- 1 tojássárgája
1. A mákot keverd össze a citromhéjjal és a vörös áfonyával.
2. Forrald össze a tejet a cukorral és öntsd a mákra. Hagyd állni 15 percet.
3. A leveles tésztát nyújtsd vékonyra és oszd el rajta a mákos tölteléket.
4. Hajtsd be a tésztát minden oldalról 1 centire, és a rövidebb oldaláról tekerd fel.
5. Böködd meg villával a tetejét és kend meg tojássárgájával.
6. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel süsd aranybarnára (kábé 30 perc).

Diós bejgli
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1,5 óra
HOZZÁVALÓK (2 RÚDHOZ):
- 25 deka darált dió
- 1 deci tej
- 10 deka cukor
- egy marék mazsola
- 1 citrom héja
- csipet fahéj
- 1 tojássárgája
A TÉSZTÁHOZ:
- 30 deka liszt
- 15 deka főtt burgonya
- 5 deka cukor
- 5 deka zsír
- 1 tojás
- 2,5 deka élesztő
- csipet só
- negyed deci tej
1. A darált diót keverd össze a citromhéjjal és a fahéjjal.
2. Forrald össze a tejet a cukorral és öntsd a dióra. Hagyd állni 15 percet.
3. A lisztet keverd el a sóval, a kihűlt, összetört főtt burgonyával, a zsírral és a tojásokkal.
4. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel és a cukorral, majd futtasd fel.
5. Öntsd a felfuttatott élesztőt a lisztes keverékhez és gyúrd össze a tésztát.
6. Oszd a tésztát 2 cipóra, és letakarva, meleg helyen keleszd 30 percig.
7. Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra és oszd el rajta a diós tölteléket.
8. Hajtsd be a tésztát minden oldalról 1 centire, és tekerd fel.
9. Takard le és pihentesd 20 percig.
10. Böködd meg villával a tetejét és kend meg tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel süsd aranybarnára (kábé 30 perc).