Háromféle recept bejglitésztához

Borítókép: Háromféle recept bejglitésztához
Itt az ideje kipróbálj új bejglitésztákat is.

Klasszikus bejgli (képünkön jobbra)
Hozzávalók (6 rúdhoz):
1 kiló liszt, 20 deka vaj, 15 deka zsír, 6 evőkanál cukor, 1 deka friss élesztő (szárítottból egy egész csomag), 2 tojás, 2 deci tej, fél deka só, 1evőkanál tejföl

Előkészítés: 60 perc, pihentetés: 1-2 óra, sütés: 35–40 perc

A bejglitöltelékek receptjéért klikkelj IDE!


1. A lisztet, a vajat, a zsírt és a cukrot mély tálban finomra morzsold el. Az élesztőt enyhén cukros, kézmeleg tejben futtasd fel és add hozzá a lisztes morzsához.
2. Máris jöhet hozzá egy felvert tojás és a só. Alaposan gyúrd össze, majd hagyd pihenni hideg helyen 1-2 órát.
3. A pihentetett tésztát oszd hat egyenlő részre, formáld mindegyiket cipóvá és nyújtsd téglalap alakúra. (A tepsid méretéhez igazítsd, kábé 40x30 centis legyen.)
4. A kiválasztott sűrű tölteléket egészen a tészta széléig kend rá. Ha dióst vagy mákost csinálsz, érdemes egy vékonyka réteg baracklekvárt is rákenni. A két végét egy-egy ujjnyira hajtsd vissza, majd sodord fel, és arudakat kissé zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd át, nem túl közel egymáshoz.
5. Keverd el a megmaradt tojást a tejföllel, kend meg a bejgliket és pihentesd fél órát meleg helyen. Ismét kend meg, de most tedd hideg helyre. (E trükktől lesz márványos a teteje.)
6. 190–200 fokon kábé 35–40 percig süsd.

A kalácstésztás receptet és a bejglikoszorú receptjét a következő oldalkon találod:

Kalácstésztás bejgli (képünkön balra)


Hozzávalók (2 darabhoz):
15 deka sütőmargarin, 60 deka liszt, 2,5 deci tej, 8 deka cukor,
1 csomag vaníliás cukor, egy csipet só, 1 citrom reszelt héja, 2 tojás,
4 deka élesztő, 5 deka sütőmargarin a tepsi kikenéséhez
Előkészítés: 70 perc, pihentetés:
2 óra, sütés: 60 perc

1. Az élesztőt enyhén cukros, langyos tejben keverd el. Adj hozzá két evőkanál lisztet, és meleg helyen kábé 30 perc alatt futtasd fel.
2. A többi lisztet szitáld át, morzsold bele a margarint, öntsd rá az élesztős tejet (kovászt), keverd hozzá mindkét tojást, a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat. Az egészet jól gyúrd össze. Formálj belőle cipót, és konyharuhával letakarva kábé másfél órán át pihentesd meleg helyen, amíg térfogata kétszeresére nem nő.
3. A tésztát oszd négy részre, és egyenként nyújtsd hosszú, keskeny téglalapokra.
4. A tölteléket egyenletesen osz�lasd el középen, majd tekerd fel a tésztákat és fond őket össze.
5.
Felvert tojássárgájával kend meg és helyezd át a margarinnal kikent tepsire. Pihenjen fél órát.
6. Előmelegített sütőben, 180 fokon 60 percet süsd.

Koszorús bejgli


Hozzávalók (egy koszorúhoz):
12,5 deka túró, 5 deka cukor, 2tojás, 3 evőkanál olaj, 25 deka liszt, 1 zacskó sütőpor, 5 deka vaj
Előkészítés: 30 perc, pihentetés: 10–12 óra, sütés: 30–35 perc

1. Keverd ki a cukrot egy egész tojással, add hozzá a túrót és az olajat, és keverd tovább, míg nagyjából homogén anyagot nem kapsz.
2. Gyúrd össze 25 deka lisztet a sütőporral. Ne lepődj meg, egész lágy lesz a tészta. Utána egy éjszakán (fél napon) át a hűtőben kell pihentetned.
3. Nyújtsd ki egész vékony, kábé 50x30 centis téglalapra, simítsd rá a kiválasztott hideg (!) tölteléket, de a hosszanti széleknél hagyj 2-3 centit üresen.
4. Egyszerűen tekercseld fel és tedd egy kivajazott peremű, kör alakú sütőedénybe, például tortaformába, pitesütőbe. Állíts a közepére egy hőálló poharat, hogy ne folyjon szét sütés közben.
5. Cikcakkban vágd be jó mélyen.
6. Keverd el a másik tojást egy csészében, és sütőtollal kend meg a tésztát.
7. 200 fokos sütőben 30–35 percig süsd.

A bejglitöltelékek receptjéért klikkelj IDE!




És ha kész a bejgli, jöhet a mézeskalács - Galériánkban mutatjuk, hogyan készíts mézeskalácstortát!