Négy tuti bejglitöltelék, ami nem hiányozhat a karácsonyi bejgliből

Borítókép: Négy tuti bejglitöltelék, ami nem hiányozhat a karácsonyi bejgliből
Közkívánatra a mákos, diós, gesztenyés és szilvás begjli töltelékének receptjei.

Az alábbi töltelékek receptjei saját, sokszor elkészített nem is annyira különleges, mintsem tuti bevállt receptek.
Szerintünk a legfinomabb, mákos bejglitöltelék, de kinek mi a ízlése ugye. :-)

Ha egy kicsit spórolnál a kalórián, használj xilitet sütéshez (ez esetben en add a semmiképp sem állatnak a maradékot! - lásd keretes írásunk), vagy más süthető édesítőszert.

Diétás bejgli...hm, hát teljeskiörlésű lisztből és édesítőszerrel lehet készítni ha muszáj, de inkább egyél kevesebbet az eredetiből. :-)

Sose feledd, egy omlós, finom bejgli csodálatos karácsonyi ajándék is lehet!

Gesztenyés töltelék


Hozzávalók (2 bejglihez): 50 deka gesztenyemassza, 4 evőkanál rum vagy rumaroma, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál cukor

1. Keverd el a cukrot a tojássárgájával egész habosra, add hozzá a gesztenyemasszát, a rumot, majd keverd egész lágyra robotgéppel.
2. Ha úgy érzed, túl nehéz, adj hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.

Mákos töltelék


Hozzávalók (4 bejglihez): 4 deci víz, 60 deka kristálycukor,
80 deka darált mák, 2 kis zacskó apró szemű mazsola, 1 citrom héja, 2 csomag vaníliás cukor, kábé 2 deci sárgabaracklekvár (a mennyiség nagyban függ a lekvár sűrűségétől)

1. Főzz sűrű szirupot a cukorból és a vízből, majd forrázd le vele a mákot.
2. Keverd el vele a hozzávalókat, utolsónak a lekvárt add hozzá fokozatosan, hogy végül sűrű masszát kapj.

A diós és a szilvás receptet a következő oldalon találod

--pagebreak--

Diós töltelék


Hozzávalók (4 bejglihez): 4 deci víz, 60 deka kristálycukor, 80 deka darált dió, 2 kis zacskó apró szemű mazsola, 1 citrom héja, 2 csomag vaníliás cukor

1. Főzz sűrű szirupot a cukorból és a vízből, majd forrázd le vele a diót.
2. Keverd el vele a hozzávalókat – ha túl sűrű, hígítsd tejjel vagy vízzel.

Szilvás töltelék


Hozzávalók (2 bejglihez): 50 deka mélyhűtött szilva,
1citrom héja, 15 deka kristálycukor, vagy a szilva és a cukor helyett nagyon sűrű házi szilvalekvár

1. Egészen apróra darabold fel a szilvát, egy evőkanálnyi vízen kezdd el párolni, és ha már kevéske levet engedett, keverd hozzá a cukrot. Főzd fél órát fedő alatt (ha lekvárt használsz, öt percig rotyogtasd), majd add hozzá a reszelt citromhéjat.
2. Főzd további fél órát immár fedő nélkül, egészen sűrűre (a lekvárt csak pár percig). Ha nem volna elég édes, keverhetsz hozzá kevéske cukrot vagy baracklekvárt.

Háromféle bejglitészta-receptünk is van.
ITT TALÁLOD őket!

Szöveg: Kalmár Virág, fotó: Reichel Tamás

Ez bizony nem városi legenda, kisállatainknak valóban nem adhatunk xilittel készült ételt (maradékot sem), akut májleállást okozhat náluk! Ráadásul egyes források szerint már kb. 100 mg/testtömegkilogramm elfogyasztása után (egy 10 kg-os kutya adagja 1 gramm) 10-60 percen belül súlyos vércukorszint-csökkenés következhet be. Ez pedig erős hányást, remegést, ájulást, legrosszabb esetben kómát okozhat kiskedvencünknek.