Ínycsiklandóan krémes közel-keleti előétel: baba ganoush
Forrás: Getty Images
A baba ganoush olyan padlizsános specialitás, amely évszázadokra nyúlik vissza; ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy vegán és gluténmentes legyen.
Ehhez az előétel-specialitáshoz tradicionálisan grillen vagy nyílt tűzön sütik a padlizsánt, de sütőben is ugyanolyan finom.
Elkészítési idő: 25 perc
4 személyre
Baba ganoush
Hozzávalók
- 1 közepes padlizsán
- tengeri só
- olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma (összenyomva)
- 2-3 ek citromlé
- 2 ek friss korianderzöld (és/vagy petrezselyem és/vagy bazsalikom)
Ehhez a közel-keleti előétel-specialitáshoz tradicionálisan grillen vagy nyílt tűzön sütik a padlizsánt, de sütőben is ugyanolyan finom.
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. lépés
Szeleteld fel vastagon a padlizsánt, hintsd meg tengeri sóval és egy szűrőbe téve helyezd a mosogatóba, hogy kieressze a levét. 10 perccel később óvatosan öblítsd le, majd konyharuhával szárogasd meg.
3. lépés
Sütőpapírra tedd és hintsd meg olívaolajjal és még egy kevés tengeri sóval. 5-10 percig süsd, közben egyszer-kétszer forgasd meg. Ha a padlizsán puha és aranybarna lett, akkor kész. Vedd ki a tepsiből és csomagold fóliába vagy konyharuhába, hogy benntartsa a nedvességet. Várj 5 percet.
4. lépés
A padlizsán héját, ahol vastagabb, távolítsd el és ami megmaradt, tedd turmixgépbe. Add hozzá a citromlét, a fokhagymát, a tahinit, még egy csipet sót és turmixold, amíg krémes állagú nem lesz. Add hozzá a zöldfűszereket és turmixold bele ezeket is. Sózd és fűszerezd ízlés szerint.
5. lépés
Pitával vagy zöldségekkel tálald. A hűtőben napokig eltartható.