15 perc alatt kész a 3 legfinomabb recept szójából: a tofu currytől a miszólevesig

Borítókép: 15 perc alatt kész a 3 legfinomabb recept szójából: a tofu currytől a miszólevesig Forrás: Getty Images
Persze nem muszáj rögtön az egész vasárnapi menüt a szójatejből készülő tofuból összeállítani (bár akár azt is kipróbálhatjuk egyszer). De érdemes legalább időnként beiktatni az étrendünkbe ezt a fehérjében gazdag, sokoldalúan felhasználható élelmiszert.

Ez a cikk az Éva Magazin 2014-es 5. lapszámában jelent meg először „Szója másképp" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

1. MISZÓLEVES

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC

HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE):

  • 25 deka tofu
  • friss koriander
  • 10 deka rizstészta
  • 10 deka gomba
  • 2 újhagyma
  • csili (elhagyható)
  • fél liter víz
  • miszópaszta fél liter leveshez (delikáteszekben és bioboltokban kapható)
  • 2 deka alga (bioboltokban keresd)

1. Forrald fel a vizet és keverd el a miszópasztával.

2. Add hozzá a szárított algát és a tofut, majd főzd pár percig.

3. Töltsd tálkákba, és add hozzá a megfőzött rizstésztát, a koriandert, valamint a karikákra vágott újhagymát, ízlésed szerint.

Forrás: Getty Images
Miszóleves.

2. TOFU STIR-FRY

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC

HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE):

  • 25 deka tofu
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 újhagyma
  • 1 répa
  • marék zöldborsóhéj
  • vegyes zöldségek ízlés szerint (például brokkoli, bok choy)
  • 1 teáskanál csilipaszta
  • 2 teáskanál barna cukor
  • 1 lime leve
  • 1 marék kesudió
  • fél deci szójaszósz
  • 1 evőkanál osztrigaszósz
  • fél deci szezámolaj
  • 25 deka rizstészta

1. A csilipasztát melegítsd össze a lime levével és a cukorral. Keverd addig, amíg a cukor elolvad.

2. A tofut kockázd fel, a zöldségeket vágd falatnyi méretűre, a hagymát és a fokhagymát karikázd fel.

3. Wokban (vagy serpenyőben) forrósítsd fel a szezámolajat és futtasd meg a hagymát, a fokhagymát és az újhagymát.

4. A felkockázott tofut pirítsd meg és add hozzá a zöldségeket.

5. Öntsd fel fél deci vízzel, szójaszósszal és osztrigaszósszal. Ízlés szerint fűszerezd csilivel.

Forrás: Getty Images
Tofu stir-fry.

3. TOFU CURRY

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC

HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE):

  • 25 deka tofu
  • 6 rózsa brokkoli
  • 6 rózsa karfiol
  • 1 répa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál currypor vagy -paszta
  • 4 deci kókusztej
  • 1 evőkanál halszósz
  • 25 deka rizs

1. Kockázd fel a tofut.

2. A hagymát vágd apróra és párold meg kevés olívaolajon.

3. Keverd hozzá a tofut és pirítsd le. Forgasd hozzá a zöldségeket, szórd meg curryvel, öntsd fel kókusztejjel, ízesítsd halszósszal, sóval, borssal. Ezután forrald össze.

4. A rizst főzd puhára és forrón tálald a curryvel.

Forrás: Getty Images
Tofu curry