15 perc alatt kész a 3 legfinomabb recept szójából: a tofu currytől a miszólevesig
Ez a cikk az Éva Magazin 2014-es 5. lapszámában jelent meg először „Szója másképp" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
1. MISZÓLEVES
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC
HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE):
- 25 deka tofu
- friss koriander
- 10 deka rizstészta
- 10 deka gomba
- 2 újhagyma
- csili (elhagyható)
- fél liter víz
- miszópaszta fél liter leveshez (delikáteszekben és bioboltokban kapható)
- 2 deka alga (bioboltokban keresd)
1. Forrald fel a vizet és keverd el a miszópasztával.
2. Add hozzá a szárított algát és a tofut, majd főzd pár percig.
3. Töltsd tálkákba, és add hozzá a megfőzött rizstésztát, a koriandert, valamint a karikákra vágott újhagymát, ízlésed szerint.
2. TOFU STIR-FRY
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC
HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE):
- 25 deka tofu
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 újhagyma
- 1 répa
- marék zöldborsóhéj
- vegyes zöldségek ízlés szerint (például brokkoli, bok choy)
- 1 teáskanál csilipaszta
- 2 teáskanál barna cukor
- 1 lime leve
- 1 marék kesudió
- fél deci szójaszósz
- 1 evőkanál osztrigaszósz
- fél deci szezámolaj
- 25 deka rizstészta
1. A csilipasztát melegítsd össze a lime levével és a cukorral. Keverd addig, amíg a cukor elolvad.
2. A tofut kockázd fel, a zöldségeket vágd falatnyi méretűre, a hagymát és a fokhagymát karikázd fel.
3. Wokban (vagy serpenyőben) forrósítsd fel a szezámolajat és futtasd meg a hagymát, a fokhagymát és az újhagymát.
4. A felkockázott tofut pirítsd meg és add hozzá a zöldségeket.
5. Öntsd fel fél deci vízzel, szójaszósszal és osztrigaszósszal. Ízlés szerint fűszerezd csilivel.
3. TOFU CURRY
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC
HOZZÁVALÓK (1-2 FŐRE):
- 25 deka tofu
- 6 rózsa brokkoli
- 6 rózsa karfiol
- 1 répa
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál currypor vagy -paszta
- 4 deci kókusztej
- 1 evőkanál halszósz
- 25 deka rizs
1. Kockázd fel a tofut.
2. A hagymát vágd apróra és párold meg kevés olívaolajon.
3. Keverd hozzá a tofut és pirítsd le. Forgasd hozzá a zöldségeket, szórd meg curryvel, öntsd fel kókusztejjel, ízesítsd halszósszal, sóval, borssal. Ezután forrald össze.
4. A rizst főzd puhára és forrón tálald a curryvel.