A legfinomabb házi mentaszörp, citromfűszörp és zsályaszörp recept - A nyár 3 frissítő kedvence
A fűszernövényekben az a klassz (mármint az ízük mellett), hogy tényleg szinte bárki nevelheti őket, nem szükséges kert hozzá. Szépen fejlődnek cserepekben a konyhaablakban vagy az erkélyen balkonládában is. Vetheted őket magról (igen, akár még most is), de vehetsz kifejlett növényt is, utána már csak napsütésre és vízre lesz szükségük. A menta, citromfű és zsálya ráadásul évelő, vagyis jövőre nem kell újra ültetned. Használhatod őket különféle ételek ízesítésére, de érdemes belőlük szörpöt is főzni. Hidd el, egyáltalán nem lesz gyógynövényes, „zöld“ ízük, és szódával, limonádéval vagy éppen koktélba keverve is isteni finomak.
Ami még közös ezekben a szörpökben, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, mégis sokáig elállnak. Erről egyrészt a bennük lévő cukor és citrom(sav) gondoskodik, másrészt fontos az üvegek sterilizálása. Ha van mosogatógéped, akkor egyszerű a dolgod, indítsd el az üvegeket (picit szélesebb szájú a legpraktikusabb) a magasabb hőfokú programon. Mosogatógép híján pedig mosd el őket kézzel, állítsd fejjel lefelé egy tepsibe, önts alájuk kis vizet, és gőzöld ki a sütőben. Ha pedig kész a szörp, a tartósítás utolsó lépcsője a száraz dunszt, aminek a lényege, hogy betöltés után 5 percig fejtetőre állítod az üvegeket, majd plédekkel betakarva hagyod kihűlni akár napokig. A lassított kihűlésnek köszönhetően a szörp hője még egyszer gondoskodik az üvegek csírátlanításról, így sokáig eltartható marad. Felbontás után viszont már hűtőben tárold!
Na, és akkor lássuk a recepteket:
Mentaszörp, egy korty édes frissesség
Vízzel vagy szódával hígítva remek frissítő, de ízesítheted vele a limonádét is. A kerti partikon (vagy egy fárasztó hétköznap estéjén) pedig keverj belőle Mojitót!
Hozzávalók:
- 2 liter víz
- 1 kg cukor
- 5 dkg citromsav
- 2-3 marék mentalevél
- 2 db citrom
Elkészítés:
Öblítsd le a mentaleveleket, majd tépkedd őket össze. Tedd egy nagyobb tálba, öntsd rá a vizet, karikázd hozzá a citromot, és letakarva pihentesd egy napig hűvösebb helyen.
Másnap add hozzá a cukrot és a citromsavat, majd kis lángon, többször kevergetve forrald fel.
Forrástól számítva főzd 10 percig, és leszűrve töltsd az üvegekbe.
Citromfűszörp, a limonádé újrahangolva
Váratlanul beestek vendégek, vagy játszós délutánra átugrottak a szomszéd gyerekek? A nagy melegben jól esik majd ez a citrusos szörp.
Hozzávalók:
- 2 liter víz
- 2 kg cukor
- 2 db citrom
- 2 nagy marék citromfű-levél
- 5 dkg citromsav
Elkészítés:
Vágd karikára a citromot és a leöblített citromfű-levelekkel együtt dobáld egy fazékba. A citromfű levelét nem feltétlen kell összetépkedni, mert anélkül is kiadja az ízét.
Öntsd fel a vízzel, majd hagyd állni 1-2 napig hűvös helyen.
Add hozzá a cukrot és a citromsavat, forrald fel, és 15 perc rotyogtatás után leszűrve töltsd üvegekbe.
Zsályaszörp, a gyerekek új kedvence
Nem kell tartani a zsálya karakteres ízétől, szörpként megszelídül, és a családnak fogalma sem lesz róla, hogy fűszernövényt kortyolgat.
Hozzávalók:
- 3 liter víz
- 2-3 nagy marék zsályalevél
- 2 kg cukor
- 2 citrom
- 30 g citromsav
Elkészítés:
A leöblített zsályaleveleket tépkedd apró darabokra, a citromokat karikázd fel, és rakd őket egy nagyobb lábasba. Öntsd fel vízzel, majd hagyd állni 2-3 napot hűvös helyen.
Szűrd le, keverd hozzá a cukrot és citromsavat, utána forrald fel.
10 perc főzés után már kanalazhatod is a sterilizált üvegekbe.