20 perces gombás tésztaétel na mivel? Zsályavajjal!

Ez az ellenállhatatlan tagliatelle, zsályavajban megpárolt vadgombákkal, pirított mogyoróval és parmezánnal készül. Vagyis hús nélkül, de hidd el nem fog hiányozni senkinek!
Tagliatelle gombával és zsályavajjal
Hozzávalók
- 1/2 csészényi mogyoró vagy dió
- 450 g tagliatelle tészta
- 100 g vaj
- 12 friss zsályalevél
- só
- bors
- 250 g vegyes gomba (szeletelve)
- 1 nagy gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1/2 citrom leve
- 1/4 -1/2 csészényi víz (a tészta főzőlevéből)
- 1/4 -1/2 csészényi parmezán (reszelve)
Elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, öntsd egy tepsibe a mogyorót, majd 10-12 perc alatt süsd aranybarnára. Hűtsd le, majd törd durvára egy mozsárban, vagy aprítsd össze késsel.
- Főzd a tésztát al dantéra, szűrd le, és tegyél félre 1/2 csészényit a főzőléből.
- Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Amikor már kicsit megbarnult, és diós illatot kezd árasztani, add hozzá a zsályaleveleket, és mindkét oldalukon süsd őket nagyjából 30 másodpercig, majd szedd őket papírtörlőre és sózd meg.
- Öntsd a serpenyőbe a gombákat, és pirítsd őket 4-5 percig, majd fűszerezd sóval, borssal, és add hozzá a fokhagymát.
- Vedd le alatta a hőt, keverd hozzá a tagliatellét 1/4-1/2 csészényi főzővízzel együtt, majd mehet rá a citromlé és a reszelt parmezán. Keverd jól össze, majd, ha szükségét érzed fűszerezd meg újra sóval és borssal.
- Főzd tovább addig, míg a szósz krémes állagot nem kap, és szépen be nem vonja a tésztát.
- Tálalásnál szórd meg a zsályalevelekkel, az apróra vágott pirított mogyoróval és egy kis parmezánnal.