Vénusztrofóbia miatt nem mernek ismerkedni a férfiak: rettegnek a nőktől

Borítókép: Vénusztrofóbia miatt nem mernek ismerkedni a férfiak: rettegnek a nőktől Forrás: Getty Images (Williams+Hirakawa)
Kapcsolatunk második évében – egy baráti sörözésnek köszönhető nagy őszinteségi roham közepette – árulta el a férjem, hogy én vagyok az első nő az életében. Majd’ 30 éves volt. Én gyógyítottam ki a vénusztrofóbiájából. Egészen addig rettegett a szép nőktől. Hogy mi van? Anna története.

Gondoltál már arra, hogy vannak férfiak, akik rettegnek Tőled? Igen-igen Tőled, kedves ÉVA Olvasó. Hogy nem vagy félelmetes? Nincs második fej a nyakadon, bibircsók az orrodon és még csak nem is fogyasztasz tízóraira embert? Nincs szükség ilyen kiváltó okokra.

A fóbia szó jelentése a pszichiátriában: irracionális félelem valamitől. Homofóbia (homoszexualitástól való félelem) klausztrofóbia (bezártságtól való rettegés), akrifóbia (tériszony, magaslatfélelelm), demofóbia (tömegiszony)… Csak néhány olyan félelem, ami mindannyiunk életében jelen van. Ha nem is saját magunk részéről, de környezetünkben biztosan előfordul, hiszen ezek a leggyakoribb rettegések. De hallottál-e már a vénusztrofóbiáról?

A vénusztrofóbia jelentése: rettegés a szép nőktől.

A férjemmel 15 évvel ezelőtt ismerkedtem meg az interneten. A mai Tinder őseként a társkereső oldalak akkortájt robbantak be hazánkba. Szinte mindenki kipróbálta, ha másért nem viccből, kíváncsiságból. Ott találtunk egymásra Balázzsal. Jóképű volt, iszonyú sármos. Emellett tanult, humoros, figyelmes. Főnyeremény.

Az első randink felénél azonban azon kezdtem el gondolkozni, hogy biztosan jó találkozóra jöttem-e el. Mintha egy másik ember ült volna velem szemben. A külső stimmelt, azonban a humoros, csípkelődős, beszélgetést kezdeményező úriember helyett és visszahúzódó, szerény, csendes férfit kaptam. Amikor elváltak útjaink, az üzenetek a szokásos stílusban jöttek.

Az első évfordulónkon összebútoroztunk és hol az egyikünk, hol a másikunk viccelődött a házassággal, családalapítással. Kapcsolatunk második évét tapostuk, amikor egy baráti sörözés alkalmával Balázs őszintére itta magát. A felelsz vagy mersz játékban azt felelte, hogy biztosan én leszek a felesége, mert ki tudtam gyógyítani a vénusztrofóbiájából.

Mi a fene folyik itt? Nem értettem. Korábban sosem találkoztam ilyen magatartással; mármint, hogy máshogy viselkedik valaki az online és az offline életben. A második találkozónk oldottabb volt, a harmadik még gördülékenyebb, a negyediken elcsattant az első csók, szép lassan bontakozott ki a szerelmünk, nem rohantunk sehova.

Én vagyok-leszek az első és egyetlen nő az életében, és ezt egy cseppet sem bánja.

Mindenki hahotázott az asztalnál. Csak én pislogtam csendesen, mint egy partra vetett hal, aki már beletörődött a sorsába. Nem értettem. Hiszen a tablóképén megmutatta az első, gimnáziumi szerelmét, mesélt korábbi románcairól.

Amíg a hálószobában a sörtől hangosan horkolt Bazsi, én a konyhában bújtam az internetet. Magyar oldalakkal nem mentem sokra; azt megtudtam, hogy Stohl András is retteg a szép nőktől, ő is vénusztrofóbiában szenved, azán külföldi oldalakon tovább kutakodva megértettem a jelenséget.

Caligynephobia szócikk alatt megtalálhatjuk, hogy egy „kaliginfóbiás” személy számára ez a szorongás a vonzó nőkre összpontosul; különösen gyakori, ha romantikus érzésekben is érintettek.

Bárki tapasztalhat alkalmankénti szorongást vagy esetlenséget ilyen helyzetekben, de az akut szociális fóbiában szenvedőknél ez rendszeres előfordulás lehet. Az ilyen fóbiákkal küzdő emberek a rutinszerű társas interakciókat kínosnak és nyomasztónak találhatják.

Ma – közel 15 év távlatából – három gyerekkel a hátunk mögött már csak nevetünk ezen a történeten. Jó hír mindenki számára, hogy a szociális szorongások ezen fajtája gyógyítható kedvességgel, megbecsüléssel, önbizalomnöveléssel.

A galériánkban 5 tippet mutatunk be, ami növelheti a szexuális önbizalmat.