Borítókép: 11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv Forrás: Flickr

11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Minden valamire való híresség kiadat legalább egy könyvet arról, hogy hogyan lehetne a te életed is olyan szép és sikeres, mint az övé. Még szerencse, hogy a 11 billió dolláros önsegítő-iparban mindenki önzetlenül tud tenni másokért. Csak az kár, hogy mindegy, ki írja, az összes önsegítő könyv ugyanazt a pár tanácsot járja körül.

A műfaj első példánya hivatalosan Samuel Smiles 1859-es könyve, a Self-Help, azonban ha jobban belegondolunk, jóval korábbról is tudunk példákat hozni hasonló olvasmányokra. Már az ókorban létezett több olyan irodalmi műfaj, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a mai önsegítő könyvekre. Ha egy igazán extrém példára vágyunk, íme: Marcus Aurelius (élt 121-180) Elmélkedései hosszuk alapján akár egy influenszer tweetjei is lehetnének a helyes életvitelről. Persze nem kell ilyen messzire mennünk időben és térben, elég Szent István király Imre herceghez szóló intelmeire gondolnunk, hogy belássuk, elég mélyen gyökerezik a kultúránkban ez a műfaj.

De lassan térjünk vissza a jelenbe. Samuel Smiles 1859-es könyve több millió példányban kelt el, úgyhogy mindenki beláthatta, hogy a műfaj egy aranybánya. Azóta minden generációnak megvoltak a maga önsegítő könyvei. Napjainkban két alműfaj tűnik különösen népszerűnek. Az egyik az "ugyanazt-mondom-csak-káromkodva-mert-úgy-hitelesebbnek-és-lazábbnak-tűnök", a másik pedig a meta-önsegítő könyv, vagyis amikor valaki arról ír, hogyan követte egy másik önsegítő könyv tanácsait.

A rövid történeti áttekintés után lássuk, melyik 11 tanács képezi a műfaj magját!

Hogyha pedig mindenképp olvasni szeretnél (helyes!), itt egy ajánló az elmúlt évek legjobb magyarországi megjelenéseiből: