Hogyan ments meg egy elázott könyvet?

Borítókép: Hogyan ments meg egy elázott könyvet? Forrás: Flickr
Elkapott a zuhé? Kilöttyent a leves? Ha elázott könyvet próbálsz megmenteni, hiszed vagy sem, egy alapvető konyhai eszköz lesz a segítségedre.

Tudtad, hogy meg lehet menteni átázott könyveket, ha berakod őket a mélyhűtőbe? Bármilyen furcsán is hangzik, ezzel az egyszerű trükkel a kedvenc olvasmányaid újra használhatóak lesznek, legyen szó egy felborított pohárról, nyári zuhéról vagy balul elsült fürdőkádas mesélésről.

Lássuk, pontosan mit is kell csinálnod

A víznek sajnos tisztának kell lennie

Ha meg akarsz menteni egy átázott könyvet, mindenek előtt tudnod kell, hogy milyen folyadék a bűnös. Például kávé és vörösbor esetén sajnos tehetetlenek vagy. Csak a tiszta víz esetében működik a trükk. Azt is érdemes tudni, hogy a megmentett könyvek nem lesznek olyanok, mint új korukban, az oldalaik nem lesznek tökéletesen simák - de legalább olvashatóak lesznek.

Azonnal fagyaszd le a könyvet

Ne próbáld meg szétválasztani a nedves lapokat, mert könnyen elszakadhatnak. Egyszerűen csak rögtön dobd be az áldozatot a fagyasztóba, aztán hagyd ott legalább 24 órán át, hogy szépen megkeményedjen.

Ennek a következő okai vannak:

1.: így megállítod a penész képződését a vízzel való érintkezés első 48 órájában.

2.: így megállítod a már folyamatban lévő penészképződést, és megváltoztatjuk az állagát, amitől könnyebb lesz eltávolítani

3.: ha már megfagyott, ki tudod nyitni a könyvet, és szét tudod szedni az összeragadt lapjait

4.: nyersz vele egy kis időt, hogy felkészülj a szárításra

Hogyha képek is vannak a könyvben, vagy esetleg átázott fotókkal van dolgod, még a fagyasztás előtt használj viaszos papírt, a segítségével gondosan válaszd el őket a többi felülettől, hogy ne fagyjanak majd össze. Csak ez után rakd a mélyhűtőbe.

Kapcsold a mélyhűtőt a legalacsonyabb fokozatra

Az Kongresszusi Könyvtár azt javasolja, hogy állítsd a mélyhűtődet a legalacsonyabb fokozatra, hogy elkerüld az olyan nagyobb jégkristályok képződését, amik esetleg károsíthatnák a könyvet. Ez persze egyes háztartásbeli mélyhűtőknél nem lehetséges, ez azonban senkit ne tántorítson el! A trükk magasabb fokozaton is működik, csak kicsit kockázatosabb. (Zárójelben teszem hozzá, hogy ha a mélyhűtődön van fagyásmentes mód, azzal helyettesítheted a procedúra most következő, végső szakaszát: a szárítást. Persze csak ha több hónapra benne hagyod a könyvedet.)

Következhet a szárítás

Állapítsd meg, mennyire ázott el a könyv. Ettől függően válaszd ki a neked való szárítási módot. A Cornell University könyvtára az alábbi lehetőségeket vázolja fel:

Ha a könyv teljesen átázott a fagyasztás előtt, ne próbáld meg szétválasztani a lapjait. Állítsd fel függőlegesen pár papír törlőkendőre, amik majd lassan beszívják a vizet. Ha lehetséges, tégy egy-egy törlőkendőt a kötés és a törzsszöveg közé.

Ha a könyv csak részben ázott át, nagyjából 20 oldalanként rakj törlőkendőt a lapok közé. Egy óra elteltével cseréld ki ezeket, és ezt folytasd egészen addig, amíg az egész könyv meg nem szárad.

Ha a könyv korábban csak nyirkos lett, állítsd fel függőlegesen, gyengéden legyezd a lapokat (használhatsz ventilátort, de csak alacsony fokozaton), és hagyd, hogy a levegő elvégezze a dolgát.

Ha követed ezeket a lépéseket, nem lesz olyan eső vagy konyhai baleset, ami közéd és a kedvenc könyved közé állhat.

Olvasásra fel!

Fogalmad sincs, mit olvass? Itt van néhány nem túl könnyű strandolvasmány: