Neurológus elárulta, mit kell enned, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd

Borítókép: Neurológus elárulta, mit kell enned, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd Forrás: Adobe Stock
Természetes, hogy az idő múlásával az agyad működése, képességei is változnak. De lassíthatod a folyamatot, ha megfogadod a neurológus tanácsait. A Joy cikke.

Valószínűleg tapasztalni fogsz olyan változásokat, melyek hatással lesznek az érvelési, tervezési és problémamegoldó képességeidre, a memóriádra és az összetett folyamatok megértésének képességére.

És bár az enyhe kognitív változásokat általában az öregedés normális aspektusának tekintik, egyeseknél komolyabb, korral összefüggő kognitív hanyatlás következik be. De akár enyhe, akár komolyabb változásokat szenved el az agyad az évek során, az étrended nagy szerepet játszhat abban, hogy lassítsd az öregedés agyadra gyakorolt hatását.

Abban, hogy jobban megértsük, mely élelmiszerek hasznosak az agy egészségére nézve, Dr. Kiran F. Rajneesh, az Ohio State University Wexner Medical Center neurológusa nyújt segítséget. A szakember elárulta, milyen ételeket ajánl gyakran a pácienseinek.

Ezeket az ételeket érdemes fogyasztanod az agyad egészségéért

Halak

Ha a tenger gyümölcseinek rajongója van, akkor jó hírünk van, nyugodtan fogyaszthatsz még több halat.

"Heti két adag hal nagyszerű az agy egészsége szempontjából, mivel az omega-zsírsavak segítenek a mielin, [más néven az agyat körülvevő szigetelés] újjáépítésében" - mondja Dr. Rajneesh. Sőt, egy 2020-as, a Frontiers in Aging Neuroscience című szaklapban megjelent jelentés szerint a halfogyasztás segíthet az idő múlásával javítani a memóriát és az általános kognitív képességeket.

Diófélék

Érdemes rendszeres (jó) szokássá tenned a diófélék nassolását. Az Advances in Nutrition egyik tanulmánya szerint azok a 18-25 év közötti egyetemisták, akik naponta 60 gramm diót fogyasztottak, jobb kognitív teljesítményt produkáltak, mint azok, akik nem ettek diót.
"A diófélék a zsírsavak, valamint az E-vitamin pótlásával segítik helyreállítani az agyban keletkezett károkat" - mondja Rajneesh.

Bogyós gyümölcsök

A friss gyümölcsök és zöldségek napi szintű fogyasztását Dr. Rajneesh azért ajánlja pácienseinek, mert sok ilyen élelmiszer "C-vitamint, valamint hasznos antioxidánsokat tartalmaz, melyek serkentik az agyszövet és a sejtmembránok megújulását".
Emellett kifejezetten ajánlja a bogyós gyümölcsök beiktatását az étrendbe, mert ezek "mikrotápanyagokat, mikroelemeket és magas antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek szintén serkentik az agyműködést".

Kurkuma

Ha szüksége van egy kis extra ízre a vacsorádhoz, vagy a kávédhoz, érdemes kurkumát használnod és beépítened a napi rutinodba.

"A kurkuma kurkumin nevű hatóanyaga közismerten öregedésgátló, rákmegelőző és a jó memória megőrzését is segíti" - mondja Dr. Rajneesh.

Katt a galériára és tudd meg, milyen ételeket kell kerülnöd, hogy fiatal maradjon az elméd:

Erre a 8 dologra figyelj oda a testi egészséged érdekében!