Így legyél kedves magadhoz: 19 tipp

Borítókép: Így legyél kedves magadhoz: 19 tipp Forrás: europress
Bánj magaddal úgy, mint a legjobb barátoddal.

1. Legyél magadnak befektetés. Olvass naponta legalább 15 percet, olyan könyvet vagy folyóiratot, amiből tanulsz vagy megértesz valamit. Bármit.

2. Oldd a stresszt, amikor és ahogy csak lehet. Ha máshogy nem, csukott szemmel vegyél lassú, mély lélegzeteket. Ettől azonnal nyugodtabb leszel. Tudatosítsd magadban, hogy nem vagy köteles a nap 24 órájában ugrásra készen várni a megoldandó krízisre.

3. Bánj magaddal úgy, mint a legjobb barátoddal. Minél nehezebb időszakon mész keresztül, annál inkább. Van elég bajod, még csak az hiányzik, hogy ostorzod magad vagy újra- és újrajátszod a fejedben a hibákat, amiket elkövettél! Inkább támogasd magad. Kérdezd meg magadtól, hogy mire van most a legnagyobb szükséged. Egy lélegzetvételnyi időre? Egy konkrét személy segítségére? Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy megkapd, amire szükséged van?

4. Tarts 5–10 perc szünetet a munkanapod közepén, amikor azt csinálod, amihez a legnagyobb kedved van. Utána úgy fogsz visszatérni a munkába vagy a muszáj-teendőidhez, mintha kicseréltek volna. Íme néhány tipp 5 perces kikapcsolódáshoz.

5. Legyél kedves másokhoz. Engedd be őket magad elé a sávodba, hallgasd meg, ha valaki meg akarja osztani veled valami gondját (még tanácsot sem kell neki adnod, sokszor az is elég, ha végighallgatod). Ha semmire se futja az energiádból, legalább ne legyél velük goromba. Ha nagyon paprikás hangulatban vagy, inkább hallgass. Ha kedves vagy másokhoz, ez előbb meg fog térülni, mint gondolnád.

6. Vigyázz az egészségedre. Aludj eleget, egyél vitamint, járj el sportolni hetente legalább 1-2-szer, évente keresd fel a háziorvosodat akkor is, ha semmi bajod nincs. (És ha tényleg nincs semmi bajod, adj hálát érte minden nap.)

7. Tegyél valami apróságot magadért. Elsősorban a nehezebb, nyomottabb napokon van szükségünk erre. Tervezd meg az utazásodat, beszélj meg egy találkozót valamelyik régen látott kedves ismerősöddel, ugorj be a manikűröshöz. Itt van még néhány apró jutalom (és ezek ráadásul nullkalóriásak).

8. Tarts kütyüszünetet. Akár csak félnaposat, háromórásat. Kapcsold ki a telefont, a számítógépet, a tévét és olvass. A hatást nehéz alábecsülni.

9. Legyél őszinte. Magaddal is és másokkal is. Sokszor ez az egyik legnehezebb feladat: hogy ugyanazt az énünket adjuk minden helyzetben. A szüleink előtt is, a munkatársaink előtt is, a barátaink előtt is, a titkos szeretőnk előtt is. Hosszú távon mégis ez a legjobb választás.


10. Válogasd meg, kivel mennyi időt szeretnél tölteni. Senki sem tökéletes, senkinek sincs mindig jó napja. Nincs ember, akivel egy életen át makulátlan a kapcsolatunk. De te tudod a legjobban, ki az, aki jó hatással van rád és energiával tölt fel, és ki az, aki mellett csak fáradtabb leszel. Itt olvashatsz többet arról, hogyan vedd fel a küzdelmet az energiavámpírok ellen.

11. Adj időt magadnak a gyászra. Akár egy hozzánk közel álló ember elvesztéséről van szó, akár egy szakításról, hajlamosak vagyunk türelmetlenül továbblépni és egy hónappal később bénának érezni magunkat, amiért még mindig fáj. Pedig nem vagyunk bénák, hanem érző emberek. Soha ne legyél ilyenkor türelmetlen magaddal; nálad jobban senki sem tudja, mennyi időre van még szükséged.

12. Ha teheted fogadj örökbe egy kutyát vagy egy cicát. Hogy legyen, aki mindig kedves hozzád, bármi van.

13. Van úgy, hogy be kell érnünk a nem egészen tökéletessel. Akkor például mindig így van, ha túl magasra tesszük a lécet. Ha túlvállaljuk magunkat. Ezek a helyzetek viszonylag könnyen megelőzhetők. Tanulj a kudarcokból: tűzz ki reálisabb célokat, és ha azokat elérted, akkor menj tovább.

14. Emlékeztesd magad a korábbi sikereidre. A legkisebb apróságokra is. Például hogy lehet, hogy ma képtelen voltál a kisujjadat is megmozdítani, de ennek az az oka, hogy egész héten ki se szálltál a taposómalomból, és amikor betervezted a hétvégére a nagytakarítást, akkor még nem mérted fel, hogy ma hullafáradt leszel. Adj igazat a testednek és pihenj. Hogy tavaly megoldottad a nagytakarítást? Igen, képes vagy erre is. Néha. Most nem.

15. Veregesd meg a vállad minden nap. Szó szerint vagy képletesen, mindegy. Tudatosítsd magadban azokat a dolgokat, amiket aznap elértél. Éppen rossz napod volt, nem működött semmi, minden lassabban, nehézkesebben ment? Elemezd az okokat, vond le a következetéseket és lépj tovább.

16. Tiszteld az álmaidat. Soha ne mondd arra, amit szeretnél, hogy ostoba ábrándozás. Ha tényleg ennyire szeretnéd, akár végig is gondolhatod a lehetőségeidet.

17. Tiszteld magad. Tartsd be a magadnak tett ígéreteidet. Ha nem tudod betartani, legközelebb tegyél magadnak betartható ígéreteket. Tudd, hogy mire van szükséged. Bízz a döntéseidben és a véleményedben, ne hagyd, hogy mindig mások mondják meg a tutit.

18. Nevess. Sírj. Táncolj.

19. Fogadd el magad. Te vagy az egyetlen személyiség a világon, aki egész biztosan egy életen át végigkísér. Tegyél róla, hogy elfogadó társa legyél saját magadnak.