Folyton késel? Íme 7 tipp, hogy megszabadulj ettől a kellemetlen szokástól!

késés, krónikus késés, késik, időben érkezik, Forrás: Unsplash / Andy Beales
Mindannyian ismerünk krónikus későt, akinek késése már meg sem lep. Vagy lehet, hogy pont te magad vagy az, aki folyton elkésik a munkából, a fogorvostól, a fodrásztól vagy bárhonnan, ahová pontosan, időben kellene megérkezni?

A gyorshajtók egy része is pont azért megy gyorsabban, mert valahová siet, tehát késében van. Ha ezek az emberek minden egyes gyorshajtásuk alkalmával kapnának egy csekket, valószínű, nagyon hamar tennének azért, hogy a rendszeres késések helyett megtanuljanak időben elindulni. Nagy kihívás ez a feladat, sokak számára olyan, mintha a Mount Everestet másznák meg.

Forrás: Pexels/Marius Mann

Notórius késők

A rendszeres késés két jól körülírható állapottal magyarázható. Az egyik sajátos személyiségjegyek szerencsétlen keveredése, a másik pedig az idővel való gazdálkodás készségének hiánya – vélik a szakértők. Ha személyiségjegyeket keresünk a notórius késők esetén, a figyelemzavar szinte biztos, hogy köztük van. De előfordul perfekcionista embernél is, aki ha kisebb hibát talál a prezentációjában, akkor is rendbe hozza, ha ennek ára az lesz, hogy saját bemutatójáról elkésik. Késik az álmodozó, aki egyszerűen nem figyeli a múló időt és a közeledő időpontot. Késik a mindent elvállaló, mindenkinek szívességet tevő, aki folyamatosan túlvállalja magát és saját dolgaira már nem lesz elegendő ideje, azaz késni fog.

Ám a krónikus késés leküzdésére nagyon jó módszerek vannak, amelyek bevetésével akár végleg leszámolhatsz a késések miatt bekövetkező feszítő érzéssel, gyorshajtás problémájával és a magyarázkodásokkal! Íme a 7 tuti módszer:

Bónusztipp: Ha éppen te vagy az, aki pontos, de van olyan személy az ismeretségi körödben, családtagjaid közt, aki rendszeresen késik, beszélgess vele erről a helyzetről. Akár vesd fel számára azt is, hogy szívesen segítesz neki például egy emlékeztető telefonnal az indulás előtt némi ráhagyással, hogy még legyen idő elkészülni. Persze a rendszeres késés végleges leküzdéséhez idő és a várakozók részéről sok-sok türelem szükséges. Ezért jó, ha te is készülsz a várakozás hosszú perceire valamilyen tevékenységgel. De nem várhatjuk el senkitől, hogy egyik napról a másikra megváltozzon. Ám, ha ezekkel a tippekkel őszintén próbálkozol későként, úgy gondoljuk, hogy lesz sikerélményed. Egyébként pedig 1-1 késés mindenkivel előfordul olykor-olykor…