Urban:Eve: Hogyan hátráltatnak az „inspiráló idézetek”?

inspiráló idézet,mantra Forrás: Getty Images
Ha azt tapasztalod, hogy évről évre ugyanazokat a köröket futod, és nem jutsz előbbre, akkor abban nem kis szerepet játszhat az, ha a rossz motiváció konkrétan visszatart attól, hogy túljuss a gondokon – írja az urban:eve bloggere.

Félreértés ne essék. Az inspiráció és a motiváció szuper hasznos dolgok – ha jól használod őket. Azt vettem viszont észre, hogy a leggyakrabban ismételt (és megosztott) “hasznos” tanácsok igazából egészen mást mondanak, mint amit az átadójuk a legjobb jóindulattal közölni szeretne velük. És még ha próbálod is jól használni őket, sokszor inkább hátráltatnak, mint segítenek.

MINDEN OKKAL TÖRTÉNIK.

Szándék: Könnyebb elfogadni, hogy valami történt veled, ha tudsz belőle tanulni. Könnyebb elfogadni valamit, ha van mögötte ok-okozat. Tarts ki, mert minden rendben lesz majd egyszer.

Hatás: Az ilyen hozzáállás keresi a “minden rosszban” a “valami jót”, ami hasznos attitűd, de nem alkalmazható minden egyes dologra, ami történik veled. A “minden okkal történik” hozzáállás olyankor is felelősségre von, amikor nincs felelősséged — téged érintő, de nem miattad történő tragédia esetén.

És még a “mindenből lehet tanulni” vonalnak is van egy negatív áthallása, amit sajnos sokan ki is használnak: te viselkedtél úgy, hogy veled ez történjen, mert téged ez tanít. Ez akkor különösen kegyetlen, ha valami tragédia vagy veszteség ér, tőled független okból. A bűntudat és a szégyenérzet pedig senkinek nem segít az előrelépésben. Önmarcangolni viszont jól lehet miatta…

Könnyű rákapcsolódni erre a magyarázatra, mert ha meg tudsz állapítani egy ok-okozat összefüggést, akkor elhitetheted magaddal, hogy máskor könnyebben elkerülhető a nehéz helyzet. (Ugyanez a logika az áldozathibáztatás mögött.) Az emberek szeretik, ha mindennek van oka. Nem véletlen, hogy az összeesküvés-elmélészek is minden mögött látnak valami nagy összefüggést! Ha a világ logikus és kiszámítható, akkor kevésbé ijesztő. De attól még, hogy ez kényelmes lenne, nincs így.

Helyette próbáld ki ezt: Shit happens. :) Nem lehet mindent elkerülni, és rossz dolgok is történnek jó emberekkel — és nem azért, mert valami rosszat csináltak.

Mivel a világ nem körülötted forog, nem vagy mindenkire hatással, és rengeteg esetben nem rajtad múlik, hogy mi történik (és amikor igen, akkor sem 100%-ban – a többi lutri). Néha még akkor is a fejére állhat minden, ha előrelátó, körültekintő, óvatos és rendes vagy. Az hasznos, ha találsz benne tanulnivalót, vagy le tudsz vonni következtetéseket, de nem mindenből lehet. Néha mások a hülyék. Abból maximum olyan következtetést tudsz levonni, hogy kerüld a hülyéket. :) Az is valami.

Reméljük, ezek az idézetek viszont tényleg motiválólag hatnak: