Milyen távolságra ideális lakni a rokonaidtól?

ház,lakók,emberek,szomszédok Forrás: Getty Images
Nem jó, ha messze van a család, de úgy tűnik, az sem, ha túl közel...

Lakást keresel? Akkor biztosan olyan szempontok mentén teszed, mint az ár, a méret, a környék – és talán az is számít, hogy közel legyél a családodhoz. Ám mielőtt megvennéd a testvéredék melletti lakást vagy befizetsz egy épülő kéglire a szüleid utcájában, gondold meg, tényleg ezt akarod-e.

Ugyan a felmérés az Egyesült Államokban készült, de irányadónak elfogadhatjuk: az Ally Bank jelzálogbank több mint 2000 amerikai felnőttet kérdezett meg véleményéről azzal kapcsolatban, hogy szeretnek-e közel lakni családtagjaikhoz, hogyan viszonyulnak a váratlan látogatásokhoz és túl soknak tartják-e az együtt töltött időt. Persze szó sincs arról, hogy a válaszadók nem szeretnék a családjukat – de ha a szomszéd utca helyett a szomszéd városban laknak a rokonok, akkor még elég egyszerűen találkozhatnak a családtagok, anélkül, hogy túlságosan bezavarnának egymás életébe.

Az eredményekből úgy tűnik, a fiatal válaszadóknak a legfontosabb, hogy megtartsák a tisztes távolságot: a Z-generáció 63 százalékban, az Y-generáció 62 százalékban nyilatkozott így. De nemcsak a fiatal felnőttek szeretnék tartani a távolságot szüleiktől: az emberek 64 százaléka úgy érzi, hogy ugyan nyilvánvalóan imádja felnőtt gyerekeit, együtt azért mégsem szívesen lakna velük.

Mi tehát az ideális távolság a rokonok között? Az összes válaszadó 57 százaléka azt mondta, hogy a legjobb, ha 15–45 perces autóút választja el őket a szüleiktől vagy a párjuk szüleitől. Vagyis úgy tűnik, jó abban a tudatban élni, hogy nincs messze a család, de mégsincs annyira közel, hogy bármelyik pillanatban csak úgy beeshessenek hozzánk. Ártalmatlannak tűnik, de a jelek szerint a váratlan látogatások meglepően valós gondot jelentenek sok felnőtt számára: 38 százalékuk azt nevezte meg a családi élettel kapcsolatos fő stresszfaktornak, ha közel laknak a szülők vagy az anyósék, 37 százalékuk egyetért abban, hogy a családtagok ne lakjanak olyan közel, hogy csak úgy odaugorhassanak beköszönni, az Y-generációsok 42 százaléka pedig ki nem állhatja az előre be nem jelentett látogatásokat. Úgy látszik, egy kis távolságra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a kapcsolat kiegyensúlyozott maradhasson.

Az otthonod sok más módon is boldoggá tehet, nem csak akkor, ha ideális távolságra van a családodtól: