Hogyan kezeljük a bizonytalanságot?

Borítókép: Hogyan kezeljük a bizonytalanságot?
A szakember elmondja, mit tegyünk, ha úgy érezzünk, elvesztettük a kontrollt.

Mindenki került már olyan élethelyzetbe, amikor úgy érezte, kihúzták a lába alól a talajt. Az élet megszokott menete felborult és nem tudtad, hová kapj, mihez nyúlj, kitől kérj segítséget. A bizonytalan élethelyzetből csak úgy kerülhetsz ki, ha magadhoz veszed az irányítást.


Fotó: Claudia Faggiano/500px.com

Egyszer csak ott álltam a félig üres lakásban és egyre csak az járt a fejemben: nem igaz, hogy mindez velem történik. Mihez kezdek nélküle? Nem volt erőm semmire, pár hétre szinte megbénultam” – idézi fel a barátjával való szakítást Dóra. „Aztán hónapok teltek el és nem lett jobb – folytatja. Végül egy reggel felkeltem és az volt bennem, hogy nem akarom ezt így tovább csinálni. Kifestettem a lakást, átrendeztem és minden rá emlékeztető dolgot kidobtam. A szívem még mindig fájt, de legalább tettem valamit, hogy jobb legyen. Amikor a kezembe vettem az irányítást, azt éreztem, most már minden jobb lesz. Most valami jó dolog kezdődik. Így is lett – ma már jól vagyok.”

Szerezd meg az irányítást!
Legyen az szakítás, a munkahely elvesztése vagy egy súlyos betegséggel való szembesülés, rendkívül fontos, hogy próbáljunk minél hamarabb az események irányítóivá válni. Persze szabad kétségbeesni, megijedni, de tudnunk kell, akármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet, mi tehetünk a legtöbbet azért, hogy megváltozzon.
„Amikor kiderült, hogy rákos vagyok, azon kezdtem el gondolkodni, hogyan készítem fel erre a fiamat. Kétségbeestem, napokig azt se tudtam hol vagyok. Aztán leültem a gép elé és elkezdtem olvasni a betegségemről. Felkerestem számos szakembert és sok gyógymódot kipróbáltam. Még nem vagyok teljesen gyógyult, de mindent megteszek azért, hogy egyszer az legyek. Habár még mindig ijesztő ez az egész, de amióta aktívan teszek a gyógyulásomért, sokkal nyugodtabb vagyok.” – meséli a 40 éves Annamari.
„Addig frusztráló a bizonytalanság, amíg úgy érzed, nincs ráhatásod az eseményekre, nem tudod őket kézben tartani. Onnantól kezdve, hogy elkezdesz tervezni és elképzeléseid születnek a helyzet megoldásáról, a frusztráció csökken” – mondja Pázmándi Ivett klinikai szakpszichológus. A lényeg a kontroll visszaszerzése – a tudat, hogy nemcsak a külső körülmények hatnak rád, hanem te is hatsz rájuk. Előre tervezéssel csökkenthető a bizonytalanságból fakadó zavartság, bár itt is fontos az arany középút megtalálása. Nincs értelme arról fantáziálni, mi lesz, ha elhagy a szerelmed, mert a negatív gondolatok befolyásolhatják az eseményeket, de azon el lehet gondolkodni, hogy mihez kezdesz akkor, ha hirtelen elbocsátanak a munkahelyedről. Érdemes például bizonyos időközönként frissíteni az önéletrajzod, illetve B és C tervet készíteni arra az esetre, ha beüt a krach. Az érzelmi veszteségekre ezzel a módszerrel nem lehet felkészülni, de a tudat, hogy bármi történik is, megfelelő attitűddel úrrá lehetsz a bizonytalanságon, nagyon megnyugtató.
A bizonytalanság kezelésében fontos az optimista hozzáállás, ennek kialakításában segíthet a kognitív viselkedésterápia. „A terápia során a már automatikussá vált negatív gondolatokat kérdőjelezzük meg, és átkeretezzük őket egy reálisabbra. Célja, hogy megismerjük saját berögződött viselkedésünk hátterében húzódó negatív gondolkodásmódunkat, majd igyekszünk pozitívra, de lehetőleg a valóságnak jobban megfelelőre fordítani őket, ezáltal jelentős szemléletmódbeli változás érhető el” – magyarázza a szakpszichológus.

Hogyan kerüljük el a téli depressziót? A szakértő tanácsait, tippjeit keressétek az Éva január-februári számában!

Szöveg: Gál Éva Laura