Hogyan beszélj úgy, hogy odafigyeljenek rád?

beszél,nő Forrás: flickr
Aki hangosabban beszél, annak a hangja messzebbre hallatszik? Egyáltalán nem biztos. Apró trükkökkel segítünk, hogy meghallják, amit mondasz.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg először.

Hangterjedelemnek hívjuk azt az intervallumot, amelyen belül egy hangszer működni képes, vagy az ének-, illetve beszédhang meg tud szólalni. Kipróbáltad már, neked mekkora a hangterjedelmed? És ezen belül melyik hangmagasság az, amely a leginkább a sajátod? Megfigyelted már, hogy ha mézesmázosan szólsz, akkor egy picit magasabban beszélsz a szokásosnál? És ha izgulsz, akkor is? A hang akár az orrba is „felszaladhat”, miközben normális esetben a torkodból szól, ha pedig nagyon nyugodt és magabiztos vagy, akár a mellkasodból is meg tudod zengetni.

Ha meggyőző akarsz lenni, törekedj a saját hangskáládon belül a mélyebb regiszterből megszólalni.

Talán nem meglepő, hogy a politikusok közül is hajlamosabbak vagyunk a mélyebb hangúakra szavazni, mert a mélységhez az erő és a hatalom képzetét társítjuk. A hangszíned lehet fakó, ha fáradt, csalódott vagy, és megtelhet bujasággal, ha a szerelmeddel beszélsz. Hallgatni leginkább a gazdag, bársonyos hangokat szeretjük, amelyek a forró csokira emlékeztetnek. A hangszín persze részben adottság, de edzhető is, például légzéssel, a testtartás módosításával és sok gyakorlással.

Milyen a mondataid dallama, vagyis a beszéded prozódiája?

A kijelentő mondataid végén is felviszed a hangsúlyt, mintha bizonytalan lennél egy kicsit? Vagy éppen monoton a beszéded, azaz kábé végig ugyanazon a hangmagasságon beszélsz? Ez nem túl izgalmas. Ne félj levinni a hangsúlyt, ha egy gondolati egység végéhez érsz.

Milyen tempóban beszélsz?

Lassú vagy és hosszan keresed a szavakat? A hallgatóságod nem biztos, hogy megvárja, míg megtalálod. Vagy éppen hadarsz, mert gyorsabban gondolkodsz, mint ahogyan a nyelved pörög, vagy mert félsz, hogy nem tudod hosszabb ideig fenntartani mások figyelmét, és rövid idő alatt akarod ledarálni a mondandódat? Nem biztos, hogy komolyan vesznek, és még el is fáradnak, miközben követni próbálnak. Beszélj nyugodt, közepes tempóban, mint aki meg van győződve arról, hogy mondanivalója fontos annyira, hogy mások figyelmesen megvárják, amíg a végére ér.

Milyen hangerőt alkalmazol? Mások gyakran visszakérdeznek, hogy mit is mondtál?

Lehet, hogy észre sem vetted, és túl halk vagy. Esetleg arra szoktak figyelmeztetni, hogy nagyon hangosan beszélsz? Lehet, hogy csak az izgatottságodat akartad így hangsúlyozni, de nem szép dolog ráerőltetni a hangodat másokra. Nem biztos, hogy emiatt fognak odafigyelni rád, sőt. A stratégiai mondanivalónál lehalkított hangerő még nagyobb figyelemre ösztönöz.

Ne félj a csendtől. A jól elhelyezett szünetek nyomatékosítják a mondanivalódat és időt hagynak a gondolkodásra.

Gyors önbizalom-tuningra van szükséged? Olvasgass mantrákat: