Borítókép: Bújj elő a csigaházadból, élj és kockáztass, mert lemaradsz mindenről! Forrás: Getty Images

Bújj elő a csigaházadból, élj és kockáztass, mert lemaradsz mindenről!

Mindegyikőnk életében sok a kihívás, és előfordul, hogy kockázatot is szükséges vállalnunk. Sokan megriadnak ettől és nem mernek lépni, bizalmatlanok a saját jövőjükkel kapcsolatban. De vajon tényleg félni kell és nem éri meg kockáztatni?

Ismerkedéskor, vagy a párkapcsolatok kezdetén rengeteg fenntartással és bizalmatlansággal fordulunk a másik felé, hiszen feltételezhető, hogy voltak már rossz tapasztalataink, amiktől szeretnénk megkímélni magunkat. Ezzel nincs is semmi probléma, azonban nem árt arra figyelnünk, hogy mennyire zárjuk be magunkat, mennyire válunk a “vörös zászlók”, a tiltások rabjaivá, hiszen ha túlságosan rettegünk, akkor fojtogatóan beszűkítjük a saját életterünket és rengeteg lehetőségtől fosztjuk meg magunkat. Pedig a lelkünk mélyén arra vágyunk, hogy belevessük magunkat álmaink kapcsolatának mélységeibe, és megismerjük azt, akivel kapcsolódni szeretnénk.

Az a mélység, az az ismeretlen, amibe még nem szálltunk bele, hanem csak vágyunk rá, egyelőre ismeretlen terep számunkra, éppen ezért vagyunk bizonytalanok és ezért érezzük a kockázatot is.

A hosszabb ideje elkötelezett kapcsolatoknál viszont az a veszély állhat fenn, hogyha egyszer már csalódtunk, akkor az újra megismétlődhet. Félünk, már-már rettegünk és szeretnénk magunkat megkímélni az újabb sérülésektől, éppen ezért bezárkózunk.

Akinek a lelkében ott maradtak a sebek, az a legkevésbé szeretné azt hallani, hogy az intimitás és a nyitottság a megoldás. Pedig az.

A mély intimitás kompromisszum lehet a kapcsolatfejlesztés és az önvédelem között, hiszen, ha hagyjuk, hogy “sebezhetővé váljunk” - mert közel engedjük magunkhoz a partnerünket-, akkor bizalmat szavazunk neki. Ez valóban egy kockázatvállalás, azonban a kockázatvállalás nem egyenlő a meggondolatlansággal. Mindannyiunknak szüksége van kalandra és biztonságra is az életben. Rendben van, ha egy pillanatra megállunk, és felmérjük a helyzetet, de ugyanakkor fontos, hogy merjünk továbbmenni.

A bizalom az bizalom

A bizalom nem egy ígéret, hogy soha nem bántjuk egymást. A bizalom annak a kockázata, hogy tudjuk, ha bántjuk is egymást, akkor azt együtt meg fogjuk tudni gyógyítani. Tudjuk, hogy számíthatunk a másikra, a kedvesek leszünk egymással és meg tudjuk oldani a problémáinkat.

Az ilyen jellegű bizalom kialakításához több ezer “mikrokockázatra” van szükség, amelyek azt mutatják, hogy nem ostobák, hanem magabiztosak vagyunk a kapcsolatban. Ezek az együttes kockázatvállalások megmutatják a partner emberségét, és bizonyíthatják, hogy ő már nem azonos a múltbéli énjével. Ezzel teret és lehetőséget adunk neki és magunknak is, hogy újraépítsük azt, ami esetleg lerombolódott.

Ha beleragadunk a múltba, ha azt gondoljuk, hogy mi magunk nem kellünk a változáshoz, nekünk nem szükséges változtatnunk, vagy ha a partnerünk csak múltbéli énjére gondolunk, akkor soha nem tudjuk felépíteni a bizalmat, és nem fogjuk tudni megengedni az intimitást sem, ami pedig közelebb hozhatna egymáshoz és a vége az lesz, hogy annyit sérülünk, hogy már magunkban sem fogunk tudni bízni.

Egy életet nem élhetünk le úgy, hogy senkiben és semmiben sem bízunk vagy ha így teszünk, a létünk örömtelen lesz és megfosztjuk magunkat mindattól, ami miatt az emberi lét olyan csodás: az érzésektől, érzelmektől, valódi élményektől.

Ha szeretnéd te is megtalálni a gátló programjaidat, ha tudni szeretnéd, hogy miért olyan a partnered, amilyen, vagy tudni szeretnéd, hogy miért nem kapod meg a vágyott férfit, és hajlandó vagy először azt magadban megkeresni, akkor gyere el egy egyéni konzultációra, vagy egy jó Szent Kakaó ceremóniára!

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

Bújj ki a csigaházadból és építsd fel az önbizalmad! Adunk néhány hasznos tippet, hogyan kezdj hozzá: