Neurológus elárulta, milyen hobbit válassz, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd

Borítókép: Neurológus elárulta, milyen hobbit válassz, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd Forrás: GettyImages
Egy jó hobbi nem csak a kellemes időtöltés egyik módja, hanem a kognitív egészséget is javíthatja. A Joy.hu cikke

Az öregedést gyakran azzal mérik és határozzák meg, hogyan néz ki valaki, és hogyan érzi magát fizikailag, pedig a kognitív egészség ugyanolyan fontos. És talán nem is gondoltad volna, de a hobbijaink is szerepet játszhatnak abban, hogyan alakulnak a kognitív képességeink az idő múlásával.

A különböző hobbik segíthetnek a szocializációban és védelmet nyújthatnak a magánnyal szemben, ami összefüggésbe hozható a demencia magasabb kockázatával. Mindemellett a hobbik javíthatják a mentális egészséget és különböző kognitív előnyöket biztosíthatnak.
mondta Dr. Breyanna Grays, szakorvos, neurológus

Minden azzal kezdődik, hogy valami kellemes vagy jutalmazó dolgot kell csinálni, ami beindítja az agyban a dopamin nevű vegyi anyagot felszabadító neuronokat. Ez a felszabadulás jó érzést okoz, ami arra késztetheti az embert, hogy újra és újra megismételje a cselekvést. Az ismétlés pedig a cselekvést hobbivá változtatja.

A kutatások azt mutatják, hogy a dopamin neuronok a jutalmakra adott erős válaszai és a pozitív motivációban betöltött kritikus szerepük miatt fontosak. Az is ismert, hogy a nem jutalmazó élményekkel, például averzív vagy riasztó eseményekkel kapcsolatos jeleket is továbbítanak.

A kulcs az, hogy olyasmit csinálj, amit élvezel, és következetesen csináld
mondta Dr. Kimberly Johnson Hatchett, neurológus

Mind a szellemi, mind a fizikai aktivitás fontos a kognitív funkciók szempontjából, és a kutatások azt támasztják alá, hogy ha az egyik (vagy mindkettő) nincs egyensúlyban, az pusztítást végezhet a szervezetben.

Bár a genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők mind befolyásolhatják a kognitív egészséget, de a szabadidős tevékenységek bizonyítottan pozitív tényezők a felnőttek kognitív képességei szempontjából.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a depressziós tünetekkel küzdő felnőttek, akik szellemi szabadidős tevékenységekben vesznek részt, jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek.

"Sok olyan kognitív hanyatlásban szenvedő beteget ismerek, akiknek van olyan hobbija, amely kéz-szem koordinációt igényel, mint például a horgászat, a kertészkedés vagy a kötés, határozottan javítja és lassítja a kognitív hanyatlás folyamatát"
mondta Hatchett.

Egy tanulmány szerint a változatos napi tevékenységek, amelyek során az emberek több apró feladatot végeznek azokat váltogatva, és új dolgokat próbálnak ki, stimulálják a hippokampuszt, az agy fontos részét, amely a hosszú távú memória kialakításáért és a memória előhívásáért felelős.

A neurológus szerint ezekkel a hobbikkal őrizheted meg az elméd fiatalságát:

Ezek a gyógynövények is serkentik az agyműködést: