8 ok, amiért érdemes olvasónaplót vezetned

Borítókép: 8 ok, amiért érdemes olvasónaplót vezetned Forrás: Getty Images
Ha szereted a könyveket, tedd még teljesebbé az élményt olvasónapló vezetésével!

Egyszer olvastam valahol, hogy egy nagy gondolkodó szerint minden ember képes (lenne) nagyjából 200 könyvet elolvasni évente. Sajnos, nem emlékszem, kitől származott ez a megállapítás, és arra sem, hol olvastam, de a szám mélyen belevésődött az emlékezetembe. Nem csoda, mivel folyton azon aggódom, hogy sosem lesz elég időm elolvasni azt a rengeteg könyvet, ami a képzeletbeli olvasólistámon szerepel. Ami gyorsabban bővül, mint ahogyan lehúzhatnék róla címeket.

Ugyanakkor annak is megpróbáltam utánaszámolni – sikertelenül –, hogy vajon én hány könyvet is olvasok el egy év alatt? Rájöttem, hogy kábé 6-7 címig tudok pontosan visszaemlékezni az olasmányaimra, aztán a sorrend már a homályba vész. Szeretem azzal áltatni magam, hogy gyorsan olvasok, de azért vannak könyvek, amelyek kifognak rajtam, hónapokig húzom-nyúzom őket (legutóbb Henry Jamestől A galamb szárnyai volt ilyen), ráadásul sose olvasok több könyvet párhuzamosan, így aztán tényleg nehéz megállapítanom, mennyi könyv is jut egy évre.

Legfőképp ezért kezdtem el ez év januárjában olvasónaplót vezetni. Ma pedig már azon bosszankodom, miért nem vágtam bele sokkal hamarabb! Ez a napló lett a szívem csücske, annyi boldog pillanatot szerzett nekem január óta – nehéz összeírni, mennyi előnye van, azt sem tudom, hol kezdjem, de azért megpróbálom. Biztosan ki fogok felejteni egyet s mást, de akkor majd megírom később egy folytatását ennek a cikknek!

Szóval íme a random listám arról, miért jó olvasónaplót vezetni:

1. A legkézenfekvőbb: hogy könnyen vissza tudd keresni, mi az, amit már olvastál

Még a legragyogóbb elmékkel is előfordul olykor, hogy nem emlékeznek rá, vajon olvastak-e egy könyvet vagy sem. Például ha láttad a belőle készült filmet, ismered a sztorit, de nem tudod eldönteni, a könyvből vagy a filmből emlékszel-e rá. Én például Raymond Chandler Marlowe-sorozatából nem tudom soha, melyik az, amit még nem olvastam el.

2. Irigylésre méltó idézetgyűjteményre tehetsz szert

Régi szokásom, hogy olvasás közben betűröm a könyvek lapjait azokon az oldalakon, ahol megragadó mondatokat, örökérvényű igazságokat vagy egyszerűen csak valami igazán szépet találok. Csak aztán később sosem jut eszembe, hol, melyik könyvben is keressem ezeket az emlékeim ködéből felderengő mondatfoszlányokat. Az olvasónaplómnak szerves részét képezik az idézetek – kivéve, ha e-könyv formájában olvasok valamit, mivel a Kindle van olyan segítőkész, hogy egybegyűjti neked az olvasmányaidban kijelölt részeket.

3. Sokkal jobban megmaradnak benned az olvasottak

Azt vettem észre, hogy sokkal alaposabban emlékszem azokra a művekre, amelyekről írtam a naplómban: feljegyeztem nagyvonalakban a cselekményt illetve írtam kicsit a szereplőkről és a benyomásaimról. Jobban rögzült minden, ez kétségtelen.

4. Maradandóbbá teheted az élményt

Minden egyes könyv érzéseket, gondolatokat, vágyakat, vagy frusztrációt ébreszt bennünk. Ugye te is tapasztaltad, hogy egy regény elolvasása után ott marad veled egy érzés, kellemes vagy kellemetlen de garantáltan valami új, valami, amit korábban még nem tapasztaltál? Körülleng még egy ideig, aztán elillan. Ha olvasónaplót vezetsz, a fő feladatod, hogy ezt az érzést rögzítsd valahogyan, szavakba öntsd, hogy később is vissza tudd majd idézni. Nem könnyű, de próbálkozz, megéri!

5. Segít, hogy jobban megértsd az olvasottakat

Járt már olyan könyv a kezedben, amit nem tudtál letenni, ám a végén ott maradt a kérdés, hogy "na, most akkor miről is volt itt szó, kérem szépen?" És bizony neki kellett állni összegezni, agyaltál rajta utána még napokig... (Nekem Paul Auster könyvei egytől-egyik ilyenek, szeretek sokáig rágódni rajtuk, miután végeztem velük.) Ha mindezt le is írod, könnyebb dolgod lesz a megfejtés összegzésében. Már az is hatalmas segítség, ha azzal kezded, hogy felsorolod az olvasás közben felmerült kérdéseidet.

6. Segít nyomon követni a változásokat az olvasási szokásaidban és az ízlésedben

Sajnos én még nem vezetem elég régen a naplómat ahhoz, hogy ilyen típusú következtetéseket tudjak levonni, de nagyon is el tudom képzelni, hogy hosszabb távon érdekes fordulatok fognak majd kirajzolódni.

7. Az írás pihentet és remek stresszoldó hatása van

Ezt nem (csak) én mondom, hanem a tudomány is: a naplóírás már-már meditatív tevékenység, egészen biztos, hogy flow-ba kerülsz tőle. Sok-sok fárasztó és kellemetlen nap után segített rajtam már ez az olvasónapló – családom legnagyobb örömére és megkönnyebbülésére.

8. Segít abban, hogy jobban megismerd magad

Ha most visszaolvasom a januári jegyzeteimet, kristálytisztán látom és érzem újra akkori érzelmi világomat és azt is, mennyit és milyen irányban változtam azóta. Hiszem, hogy tudatosan vagy tudattalanul, de mindig azt a könyvet emeljük le a polcról, ami a leginkább rezonál az épp aktuális lelkiállapotunkra, s amitől valamiféle magyarázatot, megváltást várunk. Ha visszaolvasod a naplódat vagy írsz bele, saját magadhoz is egyre közelebb kerülhetsz.

Érdekel, melyek voltak az Éva szerkesztőinek sorsfordító olvasmányai?

Nézd végig a galériánkat!