Erre a személyiségzavarra utalhat, ha hamar ráunsz mindenre, és csak a heves érzelmek éltetnek

Borítókép: Erre a személyiségzavarra utalhat, ha hamar ráunsz mindenre, és csak a heves érzelmek éltetnek Forrás: pexels/Thirdman
Nálad minden vagy fekete vagy fehér? Gyorsan unalmassá válik az, ami eddig érdekes volt, és folyamatosan az újat, a különlegeset keresed?

Mindent intenzíven élsz meg, az örömöt és a negatív érzelmeket is, és a magad számára is kiszámíthatatlan, hogy mikor, melyik arcodat mutatod: a jókedvűt és energikusat, vagy a szomorút? Ha a kérdésre igennel válaszoltál, akkor érdemes jobban megismerned a működésedet, hogy könnyebbé tehesd az életedet!

A borderline-os az érzelmeinek van kiszolgáltatva – és a környezete is

A borderline személyiségzavar leginkább egy vasmacska nélkül a tengeren hánykolódó hajóhoz hasonlítható. A hullámok az érzelmek, a hajó pedig az ember, akinek nincs stabil énképe (nincs vasmacskája), így ki van szolgáltatva az érzelmeknek. A borderline szélsőségesen éli meg a jó és a rossz történéseket is, így, amikor jó, akkor nagyon jó, amikor rossz, akkor pedig nagyon rossz.

Az instabilitás és az elmosódó határok miatt az érzelmek kezelése nehezen megy a borderline-osoknak, ami hatással van az életük minden területére és a kapcsolataikra is. Ennek a személyiségzavarnak az egyik fő jellemzője a hirtelen változó érzelmek, amiket nemigen tud kontrollálni az, aki érintett. A borderline-osok kifejezetten lobbanékonyak, és egészen rövid idő alatt képesek megélni az örömöt, a szomorúságot és a dühöt is – csapongva köztük.

Rendszerint nincsenek jól kontúrozott határaik – másokét sem érzékelik –, a világgal és magukkal kapcsolatban is szélsőségesen gondolkoznak: vagy nagyon jónak, vagy nagyon rossznak élik meg. Nehezen alakítanak ki stabil kapcsolatot, mert bár szeretnék, de a gyakorlatban nem képesek fenntartani. Egyik pillanatban még ragaszkodnak, és a párjukkal akarnak lenni, a másik pillanatban pedig ellökik, és egyedüllétre vágynak, ez pedig egy kiszámíthatatlanul változó kapcsolati dinamikához, és nem utolsó sorban a partner teljes összezavarodásához vezet.

Forrás: pexels/Nazila Azimzada
A borderline személyiségzavar szinte már népbetegség.

Egy borderline-os gyakran hangoztatja, hogy számára minden vagy fekete vagy fehér, nincs köztes állapot, nincsenek árnyalatok, és extrém módon keresi az új ingereket. Éppen emiatt nemcsak a kapcsolatait, hanem a munkahelyeit, hobbijait is gyakran váltogathatja. Pont amiatt, mert a borderline-osok csak szélsőségekben képesek gondolkozni, magukkal szemben gyakoriak az önsértő gondolatok, cselekedetek.

Az, hogy miért alakul ki a borderline személyiségzavar, mindenkinél más okra vezethető vissza. Habár az utóbbi időben sokat hallani, olvasni erről a személyiségzavarról, ugyanúgy, ahogy bármelyik másik pszichés betegség esetében, a diagnózist ne te állítsd fel dr. Google segítségével – ez minden esetben pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus feladata.

Borderline személyiségzavar: hogyan lehet könnyebb az életed?

A borderline személyiségzavar kezelése általában komplex és többdimenziós megközelítést igényel, és mindenképpen hosszú távban kell gondolkozni, nem csettintésre fognak megoldódni a problémák. A terápiák közül a következők a leggyakoribbak:

  • A kognitív-viselkedésterápia egy olyan terápiás megközelítés, ami segít az érzelmi és viselkedési mintázatok felismerésében és azok megváltoztatásában. A kognitív-viselkedésterápia során ráláthatsz a működésedre, és új viselkedési mintákkal, szokásokkal helyettesítheted a destruktívakat.
  • Másik terápiás módszer a dialektikus viselkedésterápia, amit kifejezetten a borderline személyiségzavar kezelésére fejlesztettek ki. Ez a terápiás módszer segít az érzelmek szabályozásban, az önsértő magatartás kezelésében, valamint a kapcsolati készségeidet is fejlesztheted vele.
  • Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés is szükséges lehet a tünetek enyhítésére, különösen akkor, ha a tünetek erősen rontják a mindennapi életminőségét.