Borítókép: 3 tevékenység, amitől újra flowba kerülsz és még a lelki egyensúlyod is helyreáll! Forrás: GettyImages

3 tevékenység, amitől újra flowba kerülsz és még a lelki egyensúlyod is helyreáll!

Alakítsd életed kihívásait flow élménnyé és boldogabb, kiegyensúlyozottabb emberré válsz! Megmutatjuk, mely tevékenységekkel és hogyan sikerülhet.

„A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre.”- adja meg Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia egyik megteremtője a kutatásai nyomán megalkotott flow-jelenség esszenciáját.

A tökéletes élmény megélése során elmerülünk abban a tevékenységben, amit éppen csinálunk. Figyelmünkkel teljesen az adott cselekvésre összpontosítunk, és olyan mélyen megéljük a pillanatot, hogy együtt „áramlunk” a folyamattal. Azok, akiknek sikerül becsatlakozni a flow-ba, arról számolnak be, hogy olyan érzés lesz úrrá rajtuk, mintha az idő felgyorsult volna, a külvilág pedig teljesen megszűnt volna létezni.

Akárhogy is van, a flow élménye eltávolítja az embert a mindennapi problémáktól, kötelezettségektől és a negatív stressztől.

Flow egyébként bármiből származhat, ami kedvenc és gyakori tevékenységed – legyen az kertészkedés, zenehallgatás, séta, de megtapasztalhatod vezetés, barátokkal való őszinte beszélgetés vagy élvezetes munkavégzés közben is. Ezzel szemben, nagyon ritkán fordul elő, hogy emberek flow-élményről számolnának be passzív szabadidős tevékenységekkel – például telefonnyomkodással, tévézéssel- kapcsolatban.

Csíkszentmihályi szerint a flow-élmény közben az alábbiakra vagyunk képesek:

  • kizárólag az adott feladatra összpontosítunk és éberek vagyunk
  • aktívan veszünk részt az életben, élvezzük tevékenységeinket
  • megfeledkezünk önmagunkról, másokról, a környező világról
  • boldognak, erősnek, kreatívnak és hatékonynak érezzük magunkat
  • képességeink csúcsán vagyunk
  • úgy érezzük, hogy képesek vagyunk irányítani az életünket
  • elveszítjük az időérzékünket

Flow akkor következik be, amikor egy adott tevékenységet nem egyszerű megvalósítani, kihívást jelent számodra (de nem esik a képességeid határain kívül), mégis szabad akaratodból csinálod, pusztán csak az élmény kedvéért, mert egyszerűen szeretsz vele foglalkozni.

Így adhat flow élményt a futás, a tánc, a séta vagy a jóga és minden olyan mozgásforma, amit élvezettel csinálunk. A sportolás nagymértékben hozzájárulhat a jelenség átéléséhez, sőt a sportolás a flow megjelenésének egyik táptalaja.

Ezzel magyarázható, hogy sokan azért sportolnak, hogy újra és újra átéljék azt az élményt, amely kiszakítja őket a hétköznapokból.

Ha nem jön a flow élmény, annak több oka lehet. Akadályt jelenthet például a koncentráció hiánya. A kütyühasználat miatt megszoktuk, hogy egyszerre többfelé figyelünk, ezért nehezebb egy tevékenységben elmélyednünk. Ha a kihívás mértéke jóval alatta vagy felette van annak a szintnek, amit a képességeink kirajzolnak, akkor vagy görcsössé válunk, vagy unatkozunk, így szintén nem kerülünk flow-állapotba.

Flowba kerülhetsz akkor is, ha új megbízást, új, izgalmas projektet kapsz a munkahelyeden, amely szellemi vagy fizikai kihívást jelent és te szenvedéllyel és élvezettel veted bele magad. Attól a tevékenységtől, amelyet nem szeretsz vagy unalmas, ne várd a flow élményt, mert nem fog jönni! Ugyanígy akadályozza a pozitív energiák szabad áramlását, ha félsz és túl nehéz az a feladat, amivel meg kell birkóznod. Ha rendszeresen gyomorgörccsel mész be a munkahelyedre, ott a flow-ra ne is számíts!

Olyan tevékenységet válassz, amely kihívást jelent, de teljesítése azért nem lehetetlen! Ha a tevékenység túl könnyű, akkor képes vagy különösebb gondolkodás vagy erőfeszítés nélkül megoldani. Legyen hát elég komoly ahhoz, hogy teljes koncentrációt igényeljen. Ha viszont túl nehéz, nehezen fogsz elmerülni benne, és előbb-utóbb fel fogod adni. Ezért törekedj az arany középútra.

Kiapadhatatlan flow forrás a beszélgetés olyan emberekkel, akikkel egy hullámhosszon vagytok.

Ha neked is van olyan barátod, barátnőd, akivel egy csésze kávét vagy teát kortyolgatva órákig képesek vagytok beszélgetni és észre sem veszitek, mennyire eltelt az idő, akkor bizony észrevétlenül flowba kerültetek.

Ha boldogabb és elégedettebb emberré szeretnél válni, érdemes tudatosan törekedned arra, hogy a mindennapi élet kihívásait flow-élménnyé alakítsd. Miért? Mert a flow-élmény boldogabb és kiegyensúlyozottabb emberré tesz.

Kattints a galériára, hogy megtudd, mely sportok segítenek, hogy flow-ba kerülj: