Ki találta fel a chips-et? Most megnézheted, miből készül!
Az első adagot 1853-ban Cornelius Vanderbilt vasútépítési vállalkozó és George Crum szakács készítették. A közös alkotói munka korántsem takart felhőtlen viszonyt. Ugyanis Vanderbilt egy alkalommal Crum éttermében kifejezetten vékonyra szelt burgonyát kívánt és minduntalan visszaküldte a szakács által egyre vékonyabbra vágott szeleteket. Végül Crum feldühödött és a kekec vendég bosszantására ehetetlenül vékonyra szelte a gumókat. Arra azonban nem számított, hogy a filigrán szeletekből szinte a teljes nedvesség kisül és így a chips koncentráltan, esszenciaként sűríti magába a sültburgonya ízét.
Azt az ízt, amit nem csak Vanderbilt imádott, hanem rövidesen az amerikaiak többsége is, ma pedig a földkerekség több milliárd lakosa sem mondana le róla. Persze Crum saratogai éttermétől a világkarrierig rögös volt az út. Egészen 1926-ig gondot jelentett a gyors avasodásból adódó rövid szavatossági idő, amikor is egy kaliforniai chipsüzemben rájöttek, hogy a légmentesen lezárt tasakok tovább őrzik a frissességet.
Meglepő, de nincs benne annyi só, mint hinnéd. De akkor mitől érezzük sósnak?
A chips népszerűségét sokáig visszafogta, hogy egyetlen ízben (sózva) lehetett csak gyártani, ami sokak számára kissé egyhangúnak tűnt. A fűszerek egyenletes felszórását elsőként a 40-es években, egy kisebb írországi üzemben, a Tayto-nál tudták megoldani. Az első fűszerezett chips-ek sajtos-hagymás és ecetes-sós ízesítéssel kerültek a polcokra. A 70-es évektől kezdve a fogyasztók számára egyre fontosabbá vált az egészséges táplálkozás. Arról, hogy a chips pontosan miből van és milyen hatással van az egészségünkre itt találunk meglepő részleteket. A magyar piac vezető chipsmárkája, a Chio a receptúrák „könnyítésével” válaszolt az egészségtrendre. Az évtizedeket átfogó fejlesztési folyamat eredményei a tasakon is olvashatók: a termékek már hosszú ideje lényegében transz-zsírsav mentesek, néhány éve pedig különleges napraforgóolajból nyert, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó olajra cserélték a sütésre használt pálmaolajat. Így jelentősen csökkent a termékek telített zsírsav tartalma.
A receptúrák javítása során csökkentették a Chio chips-ek sótartalmat és megszüntették a mesterséges (nátrium-glutamátos) ízfokozók, mesterséges színezőanyagok és tartósítószerek használatát.
Nézd meg, hogyan készül a chips! Tényleg krumpliból!