Mi „készül”a diabmentorok műhelyében?

Borítókép: Mi „készül”a diabmentorok műhelyében?     Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
DiabMentor Műhely néven új továbbképzést indított az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Oktatási Hivatallal közösen. A program során az alapítvány szakemberei olyan pedagógusok tudását bővíti, akik a mindennapokban diabmentorként a cukorbeteg gyermekeket segítik az óvodákban, iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, ahol bemutatták a második generációs folyamatos cukormonitorozó rendszert. A diabéteszesek vércukor-egyensúlyát segítő eszköz egyik újdonsága, hogy a szenzort és a távadót is magában foglalja. Bejelentették, hogy elindult a cukorbetegség szemszövődményeiről szóló új ismeretterjesztő weblap, és kiderült az is, hogy Varga Iza színésznő a terhességi cukorbetegség után milyen óvintézkedésekkel igyekszik megőrizni egészségét.

Új továbbképzés indult DiabMentor Műhely elnevezéssel diabmentorok számára, akik támogatják a cukorbeteg gyermekeket a közoktatási intézményekben – jelentették be az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. Az Oktatási Hivatal felkérésére az alapítvány által fejlesztett szakmai programban gyermekdiabetológus, dietetikus és pszichológus vezetésével mélyebb ismeretanyagot sajátíthatnak el a résztvevők, hogy hatékonyabban végezhessék el a mindennapi feladataikat diabmentorként.

Sikerrel futnak az Oktatási Hivatal és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezésében a DiabMentor alapképzések is, eddig csaknem 5 200-an végezték el mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést. A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek esetében az óvoda, valamint az iskola 1-8. évfolyamán az érintett intézmény gondoskodik a napközbeni alapvető speciális ellátásról: a vércukorszint méréséről, valamint a szükséges mennyiségű inzulin beadásáról a diabmentorok által.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy a cukorbetegséggel élők egyharmadának van valamilyen formájú vagy fokú retinopátiája, vagyis diabéteszes ideghártya-betegsége, és 3-5%-ánál alakulhat ki a diabéteszes makulaödéma, amely a cukorbetegség okozta vakság vezető oka. Azonban a szembetegségek tünetei a cukorbetegség korai szakaszában nem feltétlenül észlelhetők. A szövődményekről szóló diabnozis.hu honlap legújabb edukációs anyagának célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemészeti vizsgálatok fontosságára, a cukorbetegség szemészeti szövődményeire, valamint a látásromlás és a vakság megelőzésének lehetőségére. Ebben az alapítvány együttműködő partnere a Roche.

Adj esélyt a veséidnek! – ezzel a jelmondattal futott márciusban az alapítvány kommunikációs kampánya, hogy kiemelje a rendszeres vizsgálatok és a krónikus vesebetegség megelőzésesének fontosságát az AstraZeneca támogatásával. Az alapítvány több diabetológus bevonásával országos felmérését is végzett a cukorbetegek körében tavaly. A szakorvosok megmérték pácienseik úgynevezett bGFR szintjét, mely a vese szűrő funkcióját mutatja meg. A felmérés során a betegek jelentős részénél közepes vagy súlyos mértékben beszűkült vesefunkciókat állapítottak meg.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A sajtóeseményen bemutattak egy második generációs folyamatos cukormonitorozó rendszert, melyet a 77 Elektronika vállalat a koreai i-SENS orvostechnikai céggel együttműködve fejlesztett. A CareSens Air CGMS, melyet májusban vezetnek be Magyarországon, az első generációs elődjéhez képest annyiban fejlettebb, hogy nem külön szenzorból és távadóból áll, hanem a kettő egy eszközben található. Használata is lényegesen egyszerűbb: a fájdalommentes felhelyezés után csak egy gombnyomásra van szükség a rögzítéséhez.

A készülék és a hozzá kapcsolt mobiltelefonos alkalmazás magyar nyelven is működik. Adatai valós időben megoszthatók családtaggal, ismerőssel és egészségügyi szakemberrel. A részletes, grafikonokkal szemléltetett adatoknak köszönhetően a cukorbeteg és kezelőorvosa is teljes képet kaphat a beteg cukorháztartásáról, így hatékonyabban optimalizálható a terápia.

Már 11 éves az alapítvány hagyományos pedagógus érzékenyítő képzése a „Belevalók”, mely eddig több mint 5 500 pedagógust és egyetemi hallgatót ért el. Az oktatás része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. Szakmai partnere a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, támogatója a 77 Elektronika, a Sanofi, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Beurer.

A gyerekek érzékenyítését továbbra is kiemelt feladatának tekinti a civil szervezet. A 13-14 éves korosztálynak 4 évvel ezelőtt elindított TEENS elnevezésű egészségprogram most újabb iskolákba jut el. A képzés célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a krónikus betegségekre – pl. cukorbetegség, magas vérnyomás -, amelyek már a fiatalokat is érintik. A korosztály által közkedvelt okos eszközök által tanulhatnak egészséges táplálkozásról, a test és lélek összehangjáról, egészségmegőrzésről.

2018 óta számos általános iskolába jutott már el a Nemzetközi Diabétesz Szövetség KiDS programja, melyet 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára hozott létre.

Forrás: pexels/Artem Podrez

A program, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS támogatója a Sanofi.

Rutinos mozdulatokkal mérte meg vércukorszintjét Varga Iza színésznő, akit terhességi cukorbetegsége megtanított arra, hogy kisbabája egészsége vagy akár az élete is múlhat rajta, betartja-e kismamaként az étkezési és életmódbéli szabályokat. Azóta is felelősen áll hozzá az egészségmegőrzéshez és erre biztat mindenkit. Az alapítvány ingyenes szűrővizsgálatain bárki részt vehet: a sárga szűrősátrak ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon jelennek meg idén is. A program támogatója a 77 Elektronika, a Beurer, a Cerave és a Magyar Telekom.

A döntő következik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idei Magyarország Cukormentes Tortája versenyében, melynek győztesét a Magyarország Tortájával együtt augusztusban ismerheti meg a nagyközönség. A program főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Eurofins Food and Feed testing Hungary.

Az alapítvány ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot november 17-én, vasárnap a MOM Sportban rendezi meg gyermekprogramokkal, talkshow-kal, koncertekkel ingyenes szűrésekkel, tanácsadásokkal többek mellett a főtámogató 77 Elektronika Kft, a Sanofi és a Beurer jóvoltából.

Egy cukorbeteg elsős kislány a főszereplője a szervezet idei 1%-is kampányának. A gyermeket olyan pedagógus segíti, akit az alapítvány diabétesz képzésén készítettek fel a szakemberek. Az alapítvány munkatársai azért dolgoznak, hogy minden cukorbeteg gyerek megkapja a kellő támogatást pedagógusaiktól. A kisfilmek elérhetőek az alapítvány honlapján, valamint közösségi oldalán.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt ön is támogathatja adója 1%-ával, melyet május 21-ig lehet felajánlani.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány