Koncertekkel, futóversennyel és civil programokkal ünnepeljük az EU-csatlakozás 20. évfordulóját

Borítókép: Koncertekkel, futóversennyel és civil programokkal ünnepeljük az EU-csatlakozás 20. évfordulóját Forrás: Pexels/Dušan Cvetanović
Húsz évvel ezelőtt csatlakozott hazánk az Európai Unióhoz, az idei kerek jubileumot május 12-én az Európa-napi fesztivállal, családi programokkal, futóversennyel és koncertekkel ünnepelhetjük a Szabadság téren. A civil sátrakban egész nap kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várják a látogatókat, akik az Európai Unióról, a tagság adta lehetőségekről, illetve a júniusi európai választásokról is tájékozódhatnak. Este pedig a Carson Coma Akusztik és Szabó Balázs Bandája koncertezik.

A programok már délelőtt elkezdődnek a Szabadság téren. A 20 év tiszteletére rendezett 20 kilométeres futóverseny résztvevői közös bemelegítés után indulnak útnak. A verseny útvonala 20 sikeres uniós fejlesztést mutat be a 19 vármegyéből és Budapestről. Az immár hagyományosnak számító sportesemény annyira népszerű, hogy szinte azonnal betelt a nevezés. Civilek mellett a futók között rajthoz állnak hivatásos sportolók, ismert emberek is, többek között Ujvári Izabella válogatott footgolf játékos, dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, Gajdos Tamás televíziós műsorvezető és Nyári Diána színésznő.

Dr. Kiss Gergelynek a második, Storcz Botondnak pedig a harmadik olimpiai aranyérmet akasztották a nyakába Athénban a 2004-es nyári olimpián, hetekkel azután, hogy Magyarország teljes jogú tagja lett az Európai Uniónak. Így mindkettejüknek különösen emlékezetes a csatlakozás éve, akárcsak az a hangulatos útvonal, amelyen a „20 év – 20 km” – EU-s futást teljesíteni kell, hiszen a két sportember már nem először vesz részt a megmérettetésen. Szintén rendszeres indulója az EU-s futásnak Gajdos Tamás televíziós és rádiós műsorvezető, aki nem túl gyakran, évente egy-két alkalommal vállalkozik hasonló távra. „Lelkesen, örömmel készülök a rajtra, és nem csak a verseny miatt, hanem a nagy indulói létszám és a rendkívül színes társaság okán is” – mondja Tamás, aki – az olimpikonokhoz hasonlóan – az Ötpróba nagykövete.

A futóverseny rajtját követően a gyerekprogramoké lesz a színpad, ahol Bognár Szilvia koncertje után a Majorka színház lép fel, őket követi délután a Hahó Együttes és az Iszkiri Gyerekzenekar.

Az Európa-nap hivatalos megnyitójára 12.30-kor kerül sor a nagyszínpadon, a köszöntők után pedig rögtön a futás eredményhirdetése következik. Majd átveszi a terepet a zene, 14 órától először a Lázár Tesók, utánuk a Carson Coma Akusztik, majd Szabó Balázs Bandája ad ingyenes koncertet a nagyszínpadon.

A rendezvény egész ideje alatt várják az érdeklődőket a meghívott civil szervezetek sátrai. Az uniós intézmények bemutatása mellett több témával kapcsolatban is tájékozódhatnak - sokszor izgalmas, játékos formában,- a látogatók, mint például az emberközpontú gazdaság, az európai életmód előmozdítása, a digitális korra felkészült Európa vagy éppen az európai zöld megállapodás. Az információs sátrakban találkozhatnak például a Budapest Bike Maffia, az Igazgyöngy Alapítvány és a Kortárs Építészeti Központ képviselőivel.

A rendezvényről további információk a www.eu.hu weboldalon és az Európa-napi fesztivál Facebook-eseményében találhatók.