Miért okoz függőséget a pizza íze?

pizza,íz,függőség
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A pizza a világ egyik legnépszerűbb étele: csak az Egyesült Államokban másodpercenként 350 szelet fogy el, az amerikaiak 40 százaléka hetente legalább egyszer eszik pizzát.

A pizza népszerűségének persze megvan a maga oka. Az emberek kedvelik a zsíros, édes, tápláló, komplex ételeket – a pizzára ez mind igaz. A sajt zsíros, a hús feltétek (sonka, csirke) táplálóak, a szósz pedig édes. A pizzafeltétekben – a paradicsomban, sajtban, pepperóniban és a kolbászban bőségesen megtalálható a glutamát nevű összetevő. Amikor a glutamátot megérzik az ízlelőbimbóink, az agyunk izgalomba jön – és még többet akar belőle. Ettől az összetevőtől tényleg összefut a szánkban a nyál, annyira várjuk a következő falatot.


A hozzávalók kombinációja is megteszi a magáét: a sajt és a paradicsom tökéletes párost alkotnak. Összetevőik ugyanis sokkal jobb ízűek együtt, mint a két ételé külön-külön. Egy másik tulajdonság, amitől a pizza olyan jóízű lesz: az alkotóelemei barnára sülnek a sütőben. Az ételek két kémiai reakció miatt sülnek barnára és ropogósra: az egyik a karamellizáció, ami akkor megy végbe, amikor egy élelmiszer cukortartalma megbarnul. A legtöbb étel legalább egy kevés cukrot tartalmaz: ha 230 és 330 fok közé hevítik az ételt, a cukor elkezd megbarnulni. A karamell több ezer összetevőből áll, így az egyik legösszetettebb élelmiszerkészítmény. Az olyan összetevők, mint például a hagyma és a paradicsom sütés közben karamellizálódnak a pizzán, ami így édes és ízletes lesz. A barna, ropogós széle szintén a karamellizálódás eredménye.

pizza,recept,konyhám
forrás: pinterest
Miért okoz függőséget a pizza íze?

Az, hogy a hús és a sajt is megbarnul a pizzán, egy másik folyamat eredménye. A Maillard reakciót Louis-Camille Maillard francia kémikusról nevezték el. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a magas fehérjetartalmú ételekben, például a sajtban és a pepperóniban az aminosavak hevítés közben reakcióra lépnek a cukorral. Az, hogy a pepperóni ropogós lesz és feltekeredik a széle, a sajt pedig megbarnul és buborékkok képződnek rajta, a Maillard reakció eredménye.


Kenyértészta, sajt és paradicsom – a pizza olyan egyszerű ételnek tűnik, és mégis milyen bonyolult folyamatok zajlanak, miközben sül és miközben eszed. Ezeket a pizzákat azonban nem akármivel pakolták meg:

Nézd meg a galériánkat>17 kép
A világ legabszurdabb pizzái

The Conversation

Tovább olvasok
Kép
Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

Kép
Így randizzatok otthon, COVID idején

Könnyű azt mondani, más bajom nincs is – üthetnéd el a dolgot. Holott fontosabb, mint valaha, hogy a nehezített körülmények dacára is ki tudjatok szakadni a hétköznapokból. Bár a lehetőségek erősen korlátozottak, némi fantáziával a négy fal közt is simán tető alá tudsz hozni egy klassz randit. Megmutatjuk, hogyan.

Kép
"Anya, megmutatod a micsodádat?"

Tette fel nekem a kérdést nemrég a 4 és fél éves kisfiam, én pedig hirtelen köpni-nyelni nem tudtam. Ami viszont a legnagyobb baj, hogy a meglepettségtől válaszolni se. Rédei Zsuzsanna gyerekpszichológust kérdeztem arról, hogy mit is kellett volna tennem ebben a helyzetben.

Kép
Ételek, amitől sanszos, hogy pattanásaid lesznek

Számtalan oka lehet annak, ha pattanások, gyulladt aknék jelennek meg az arcbőrödön. Ezek közül az egyik, talán legkézzelfoghatóbb a táplálkozásban rejlik; ha hajlamos vagy rá, egyes ételek simán „bedurranthatják” a pórusaidat.

Kép
Mi alapján válasszunk általános iskolát?

Vekerdy Tamás útmutatója tanácstalan szülőknek.

Kép
Őszintén mesélt rákjáról a Született feleségek főszereplője

Marcia Cross 3 évvel ezelőtt tudta meg, hogy halálos betegséggel küzd, azóta pedig minden lehetőséget megragad arra, hogy nagyobb figyelmet vívjon ki a bélráknak.

Kép
Ha nem szeretnéd, hogy rendetlen felnőtt legyen belőle, akkor ezeket a praktikákat vesd be már most

Alapvetően már 1 gyerek is képes egy szobát a feje tetejére állítani egy csöndesen molyolós 20 perc alatt, így talán részletezni sem érdemes mi történhet, ha 2 vagy több kis gézengúz kezd neki a játéknak. Rendetlenség! Ez az örök, szűnni nem akaró tényező, mely az anyukák életébe masszívan beköltözik egy jóidőre. Ám, ha elkezdjük már kiskorban megtanítani a gyerekeinknek, hogy hogyan tarthatnak rendet a szobájukban, máris sokat adunk a felnőtt kori életükhöz. Na de, ne rohanjunk ennyire előre: elég, ha most még csak azt tanítjuk meg nekik, hogy hogyan tartsák a szobájukat tisztán, rendezetten, átláthatóan.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem