Miért okoz függőséget a pizza íze?

pizza,íz,függőség
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A pizza a világ egyik legnépszerűbb étele: csak az Egyesült Államokban másodpercenként 350 szelet fogy el, az amerikaiak 40 százaléka hetente legalább egyszer eszik pizzát.

A pizza népszerűségének persze megvan a maga oka. Az emberek kedvelik a zsíros, édes, tápláló, komplex ételeket – a pizzára ez mind igaz. A sajt zsíros, a hús feltétek (sonka, csirke) táplálóak, a szósz pedig édes. A pizzafeltétekben – a paradicsomban, sajtban, pepperóniban és a kolbászban bőségesen megtalálható a glutamát nevű összetevő. Amikor a glutamátot megérzik az ízlelőbimbóink, az agyunk izgalomba jön – és még többet akar belőle. Ettől az összetevőtől tényleg összefut a szánkban a nyál, annyira várjuk a következő falatot.


A hozzávalók kombinációja is megteszi a magáét: a sajt és a paradicsom tökéletes párost alkotnak. Összetevőik ugyanis sokkal jobb ízűek együtt, mint a két ételé külön-külön. Egy másik tulajdonság, amitől a pizza olyan jóízű lesz: az alkotóelemei barnára sülnek a sütőben. Az ételek két kémiai reakció miatt sülnek barnára és ropogósra: az egyik a karamellizáció, ami akkor megy végbe, amikor egy élelmiszer cukortartalma megbarnul. A legtöbb étel legalább egy kevés cukrot tartalmaz: ha 230 és 330 fok közé hevítik az ételt, a cukor elkezd megbarnulni. A karamell több ezer összetevőből áll, így az egyik legösszetettebb élelmiszerkészítmény. Az olyan összetevők, mint például a hagyma és a paradicsom sütés közben karamellizálódnak a pizzán, ami így édes és ízletes lesz. A barna, ropogós széle szintén a karamellizálódás eredménye.

pizza,recept,konyhám
forrás: pinterest
Miért okoz függőséget a pizza íze?

Az, hogy a hús és a sajt is megbarnul a pizzán, egy másik folyamat eredménye. A Maillard reakciót Louis-Camille Maillard francia kémikusról nevezték el. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a magas fehérjetartalmú ételekben, például a sajtban és a pepperóniban az aminosavak hevítés közben reakcióra lépnek a cukorral. Az, hogy a pepperóni ropogós lesz és feltekeredik a széle, a sajt pedig megbarnul és buborékkok képződnek rajta, a Maillard reakció eredménye.


Kenyértészta, sajt és paradicsom – a pizza olyan egyszerű ételnek tűnik, és mégis milyen bonyolult folyamatok zajlanak, miközben sül és miközben eszed. Ezeket a pizzákat azonban nem akármivel pakolták meg:

Nézd meg a galériánkat>17 kép
A világ legabszurdabb pizzái

The Conversation

Tovább olvasok
Kép
Egy nő és három férfi: szerelmi négyszög, sok röhögéssel a Radnótiban

A Radnóti színház új darabjától épp azt kapja a néző, amire ezekben a bizonytalan napokban szüksége van: felhőtlen szórakozást. A Csapodárok klasszikus commedia dell’arte, 21. századi átiratban.

Kép
Kislánykoromban senki sem szólt, hogy ennyi fájdalmat hoz az élet – még szerencse

Amikor kicsi voltam, nem gondoltam volna, hogy az élet ennyi fordulatot, veszteséget és fájdalmat hozhat. De nem volt más választásom, mint belekezdeni. Az viszont rajtam áll, hogy felállok-e, és hogyan a hullámvölgyekből.

Kép
Bundáskenyér tojás nélkül? De még mennyire!

A bundáskenyér elképzelhetetlen lenne tojás nélkül, igaz? Pedig a bundája növényi eredetű alapanyagokból is készülhet. Ez a recept jól jöhet, ha vegán vagy, vagy épp nincs otthon tojás, esetleg kipróbálnál valami újat.

Kép
Koronavírus, megfázás, allergia vagy influenza? Mik a különbségek?

Honnan tudhatod, hogy épp melyiknek tünetei jelentkeznek nálad?

Kép
Hogyan kell elveszteni egy jó pasit rögtön az az első randin?

Kingának érdekes randevúban volt része: elmeséli, hogyan zajlott.

Kép
A leszbikusok gyakrabban jutnak el a csúcsra

Cikkünkből megtudod ezt is, és ezen kívül még kilenc érdekes szextitkot. Ha nem tudtál róluk, izgi lesz. Ha tudtál, akkor meg legalább átismétled őket.

Kép
Napi 1000 új koronavírus-fertőzött van és bakker nem veszik fel a maszkot...

Három példát hoztam, csupán erről a hetünkről, emberek, de leginkább (sajnos) szülők maszkviselési szokásairól, ami egyszerűen tökre kiakasztott. Mert hogy az leginkább nem létezik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem