Koronavírus idején az asztalitenisz lett az új futball!

asztalitenisz,pingpong,karantén,retro
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezt a megdöbbentő mondatot olvastuk a napokban a sportfogadási piac átalakulásáról szóló sajtóközleményben. A karantén miatti online fogadások száma ugrásszerűen megnőtt, ami érthető, viszont azon már többen elcsodálkoznak, hogy sportági szinten az asztalitenisz generálja a legnagyobb forgalmat. Persze, sokan elfelejtik, hogy a pingpongozni még néhány évtizede olyan menő volt, mint gitározni.

Pinyózni valójában olyan volt, mint léggitározni. Már azzal is menőzni lehetett, ahogy tartod az ütőt, valójában a lazaság iskolája volt, szerva alkalmával dobbanthattál, vagy feldobhattad két méter magasra is a labdát, ami menőségben felért azzal, amikor Hendrix felgyújtotta a gitárját. Nem volt olyan ifjúsági film a hetvenes években, amelyekben a lakótelepek földhányásai mellett ne láttunk volna pinyózó gyerekeket – bizonyára ez is hozzájárult a játék népszerűségéhez. Illetve az is, hogy ezekben az években nyert meg szinte mindent Jónyer István négyszeres világbajnok magyar asztaliteniszező, Gergely Gábor világbajnok, akiről a Butterfly ütőt nevezett el, és Klampár Tibor kétszeres világbajnok… Nem véletlen, hogy amikor felavatták 1980-ban szülővárosomban, Battonyán a sportcsarnokot, az akkori külügyminiszter, a battonyai születésű Puja Frigyes lazán elintézte, hogy mindhárom ikon lejöjjön az ünnepségre és bárki kiálljon ellenük.

pingpong,asztalitenisz,karantén,retro
forrás: Getty

Az összes kamasz úgy érezte, hogy eljött az ő ideje, világhírű lehet azzal, ha a külügyminiszter és az állami tévé jelenlétében legyőzi valamelyik világbajnokot, esetleg mind a hármat, vagy magát a minisztert. Ugyanis szinte mindegyik helyi kissrác azt gondolta magáról, hogy „ő a világ legjobb asztaliteniszezője”. Valahogy könnyű volt ezt elhinni, elég volt, ha az évfolyamában ő volt a legjobb, vagy ő ejtett ki forgóban mindenkit a KISZ-ház sötét pincéjében. A pingpong volt a megváltás, a nagy kiugrás lehetősége, amikor egyedül néztél farkasszemet az ellenséggel, és nem kellett heti több alkalommal is erőnléti edzésre járni, ahogy a focistáknak. Szóval, akkor, amikor hirtelen a sportfogadásokon az asztalitenisz lett az új futball, akkor valójában annyi történt, hogy visszatértünk egy atavisztikus élményhez, ami bennünk, a vérünkben volt, de valahogy elveszítettük az elmúlt évtizedekben.

A pinyó mi magunk vagyunk. Az úttörőtáborokban azok szemében lehettél hős, akiknek nem is tudtad a nevét, akik olyan városokból jöttek, amelyekről nem is tanultál földrajzórán, és olyan technikákkal dolgozhattál, amik felértek Eddie Van Halen tapping-féle játékával. Az asztalitenisz kiváló karanténsport is egyben, hiszen remekül átmozgat, szóval, érdemes leporolni, és előhúzni a garázsból az asztalt, mert a pinyó egyfelől remekül levezeti a bezártság okozta stresszt, és játszhatja az egész család is, hiszen forgózni is lehet, de párosokat is játszhatunk, sőt, a magányos farkasok a fal mellé állítva egyedül is átmozgathatják magukat. És ha nem vérre megy a dolog, jókat lehet beszélgetni pingpongozás közben, amikor nem az a cél, hogy a másikat legyőzzük, hanem az, hogy együtt legyünk.

Persze minden sport lehetőséget ad rá, hogy tuningold vele a boldogsághormonokat, nézd csak meg a galériát!

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Sportok, amelyek jót tesznek a boldogsághormonjaidnak
Tovább olvasok
Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem