Hogyan erősítsd a gyerekedben a természethez való kötődést?

Karantén,kert,gyerek
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A mai gyerekek kötődése a technikához sokkal erősebb, mint a természethez. Nem pacsálnak eső után a sárban, nem keresnek a fűszálak között bóklászó bogarakat, nem töltik a nyarat falun és nem szaglásszák a levegőt, mikor tavasszal virágba borulnak a fák. Tégy róla, hogy ez ne így legyen.

A #maradjotthon időszaka (is) remek lehetőség arra, hogy a gyerek figyelmét a természetre irányítsd, hogy felkeltsd benne az igényt arra, friss levegőn legyen és ismerkedjen a környezetével. Tapintson, szagoljon, kússzon, másszon, tapasztaljon.

Ha van kertetek, akkor elég csak kilépnetek a teraszajtón, hogy elkezdhesd a "környezetórát", de ha lakásban éltek, akkor is ugyanolyan széles a prespektíva: várnak az erdők, mezők, folyópartok. A természet közelsége stimulálja az agyat, karbantartja az idegrendszert, a friss levegőn mozgás erősíti az immunrendszert. De legfőképp: a természethez való kapcsolódás "leföldel" vagyis az itt és mosthoz kapcsol, ami nagyon fontos ellenpont akkor, amikor az életünk nagy része a virtuális világban zajlik. Ha időben rávezeted a gyereked arra, milyen jól lehet töltődni a természetből, később sem fogja teljesen beszippantani a technológia.

Tüskevár,karantén,home office,gyerek,kert
forrás: Getty

Következzen néhány tipp, hogyan nevelj természetszerető gyereket

Építsetek csatornákat, vízelvezetéseket, kis tavat! Jelölj ki a kertben (vagy egy erre alkalmas helyen a szabadban) egy kb. két négyzetméteres területet, az lehet a a srácok, lányok saras gödre! Koszolják csak össze magukat - ahogy a szüleink mondanánk - „legalább ellenállóbbak lesznek”. Ha a kertetekben van homokozó is, telehordhatják vízzel és a sárból felhúzott alkotásba beépíthetik akár a játékaikat is. (Majd később kimosod meg kifertőtleníted azokat). A lényeg, hogy intenzív ingerek érjék a gyerekeket, hogy sok legyen a fizikai tapasztalás.

Építhettek bunkert is, ami afféle titkos kis zug lehet, ahová szintén bevihetik a kedvenc játékaikat. Ha „esőbiztos” bunker készül, akár kinn maradhatnak, akkor is, ha esik az eső. Lehet, hogy nagyobb élmény lesz számukra egy-egy turistalátványosságnál

Csináljatok tűzrakó helyet! Nem árt, ha a gyerekek megismerik a veszélyes dolgokat, hisze melletted biztonságos körülmények között tehetik. Süssetek, főzzetek együtt, életre szóló élmény lesz számukra!

Sátrazzatok! Ha már meleg az idő, akár kinn is aludhattok a sportáruházakban relatíve olcsón beszerezhető „fesztiválos” sátrakban. Minden pozícionálás kérdése, kinevezehetitek indián sátornak vagy SAS túlélő területnek, és a gyerekekek már be sem akarnak majd menni a szobájukba. Lehet a sátor oldalán árnyékjátékot játszani, vagy ha van egy kis ablaka, bábozni is lehet benne.

Olvasd el ezt is!

Építsetek madáretetőt és tegyétek ki a teraszra, erkélyre. Hamarosan megjelennek a kis csurik, kezdődhet a madárles, amit most te tartasz, nem az óvodába meghívott biológus. Készülj fel, hogy ne érjenek váratlanul a kérdések a cinkékről és társaikról. Lefilmezhetitek a seregélyeket, miközben megeszik a szomszéd fájáról a cseresznyét, ezt aztán feltölthetitek az ovis csoport FB-oldalra. Írhattok együtt megfigyelési naplót.

Bámuljátok a felhőket. Feküdjetek hanyatt egy pokrócon és beszélgessetek arról, milyen formát, alakot láttok bele egy-egy felhőbe, aztán kanyarítsatok történeteket hozzájuk.

Jöhet a jó öreg buborékfújás. Ja, hogy uncsi? Léteznek hatalmas buborékot fújó eszközök is, amit az ördögbotos hippiknél láttatok, amikor tavaly nyáron a belvárosban jártatok…

Készítsetek veteményest, komposztot, és ha este úgy néznek ki a srácok, mint az ördögfiókák, vagy Bütyök és Tutajos a Tüskevárban halpucolás után, akkor biztosra veheted: élményekben gazdag napjuk volt.

És mutatunk néhány szülőt is, akiknek a karanténban is sikerült megőrizniük a humorérzéküket

Nézd meg a galériánkat>25 kép
Karanténban ragadt szülők vicces képei
Tovább olvasok
Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem